Ο πόλεμος στη Λιβύη δεν τελείωσε

"Ο πόλεμος δεν τελείωσε, οι αεροπορικές επιδρομές κατά στρατιωτικών στόχων θα συνεχισθούν στη Λιβύη" επιβεβαίωσε σήμερα με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο RTL, ο υπουργός εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. Ερωτηθείς για τη διάρκεια που μπορεί να έχει η όλη επιχείρηση, ο Ζιπέ απάντησε "θα συνεχισθεί για όσο χρόνο είναι απαραίτητο".

Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες "πολίτες υπήρξαν θύματα" των επιδρομών του συνασπισμού.

"Επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στους στρατιωτικούς στόχους και σε τίποτε άλλο" υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις αποβλέπουν παράλληλα "στο να διευκολύνουν τους εξεγερθέντες για να επανακτήσουν έδαφος".

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΝΑΤΟ, ο υπουργός εξήγησε ότι η Γαλλία συμφωνεί απόλυτα να ανατεθεί στην Ατλαντική Συμμαχία η ευθύνη εποπτείας του αποκλεισμού του εναέριου χώρου της Λιβύης, ρόλο για τον οποίο έχει ήδη προετοιμασθεί.

Το Παρίσι όμως επιμένει ότι η "πολιτική ηγεσία" των επιχειρήσεων, θα πρέπει να παραμείνει στους επικεφαλής του Συνασπισμού.

Αναφερόμενος στη σημερινή σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο Αλέν Ζιπέ υποστήριξε ότι θα πρέπει να ενταχθεί στην ατζέντα και η συζήτηση για "την επόμενη φάση".

"Η επόμενη φάση" είπε, " θα είναι μια πρωτοβουλία για την ειρήνη. Θα πρέπει από τώρα να σκεφθούμε πως θα οργανώσουμε την ειρήνη, πως θα συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για έναν εθνικό διάλογο ανάμεσα στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο με πιθανές άλλες πολιτικές δυνάμεις, καθ' ότι υπάρχουν πολλές παραδοσιακές αρχές στη Λιβύη".

Παρ' ότι στην απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αναφέρεται ως στόχος η πτώση του Καντάφι, ο Ζιπέ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο δικτάτορας --τον οποίο χαρακτήρισε "τρελό"--, δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα.

"Είμαι πεπεισμένος ότι στην Τρίπολη, ορισμένοι αρχίζουν να προβληματίζονται και να αναρωτιούνται για το κατά πόσον μπορούν να συνεχίσουν με έναν δικτάτορα τον οποίο, αποφεύγοντας ακραίες εκφράσεις, θα έλεγα απλώς τρελό".

Συμπλήρωσε λέγοντας: "Δεν μπορώ να φανταστώ ότι με όσα έχουν συμβεί τελευταία στον αραβικό κόσμο, υπάρχει η όποια πιθανότητα να επιβιώσει ένα καθεστώς που ενσαρκώνεται από ένα τέτοιο άτομο. Θέλουμε όμως την απόφαση αυτή να την πάρουν οι Λίβυοι".

Σύμφωνα με τον υπουργό, η "πρωτοβουλία για την ειρήνη" και η προετοιμασία "της επόμενης φάσης", θα συζητηθούν και στις 29 Μαρτίου στο Λονδίνο, στη σύσκεψη της "ομάδας επαφής".

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, αλλά και εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα