Τρόικα: Περίμεναν έργο και τους δείχνουμε… τρύπες!

00:35 7/4/2011 - Πηγή: 24wro

«Μετεξεταστέοι» στο έλλειμμα και τα έσοδα...



Ξεκαθάρισμα των καθυστερημένων ή ανακριβών στοιχείων από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και ΔΕΚΟ ξεκίνησε από χθες το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που προχωρά σε διασταυρώσεις -για την εκτίμηση τους ελλείμματος του 2010- με τα στοιχεία που συλλέγει από Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ο έλεγχος της τρόικας επικεντρώνεται στο «κρυφό» έλλειμμα των φορέων γενικής κυβέρνησης κατά το 2010 καθώς
το υπουργείο Οικονομικών δυσκολεύεται να συλλέξει τα οικονομικά στοιχεία 300 φορέων, που ανήκουν στην λεγόμενη γενική κυβέρνηση.

Τα ερωτηματικά από την τρόικα συνήθως οδηγούν σε «αστερίσκους», στις εκθέσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής και αυτοί με την σειρά τους θα οδηγήσουν αργότερα και σε νέα αναθεώρηση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2010.

Καμπανάκι για τον προϋπολογισμό

Η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού αντί να κλίνει… γίνεται όλο και μεγαλύτερη -μήνα με το μήνα- αφού ο εισπρακτικός μηχανισμός του δημοσίου είναι ανήμπορος να σταματήσει την αιμορραγία των εσόδων.

Το εφιαλτικό σκηνικό του προϋπολογισμού σχηματοποιούν τα νεότερα στοιχεία που δόθηκαν στην τρόικα και δείχνουν ότι η υστέρηση των εσόδων έφθασε το πρώτο δίμηνο του έτους στα 865 εκατ. ευρώ, τον περασμένο Μάρτιο διευρύνθηκε κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ και σήμερα ξεπερνάει το 1,1 δισ. ευρώ.

Οι αστοχίες στον προϋπολογισμό επισφραγίζουν την ανάγκη για νέες περικοπές στο μισθολογικό κόστος στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών αλλά και την χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων.

Πιέζουν για μέτρα

Οι τεχνοκράτες της τρόικα, που ξεκίνησαν τον έλεγχο από το γενικό λογιστήριο του κράτους, πιέζουν:
- Για μείωση των δαπανών και των επιχορηγήσεων σε ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία
- Κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων επιχειρήσεων
- Προσλήψεις με το σταγονόμετρο και πάγωμα επ’ αόριστον στις αυξήσεις
- Ενσωμάτωση το δώρων και των επιδομάτων στις βασικές αποδοχές των εργαζομένων και των συνταξιούχων
- Και επιβολή των επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα

Αποκρατικοποιήσεις

Στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων όπου το υπουργείο Οικονομικών το μονό που έχει να παρουσιάσει είναι οι προσλήψεις συμβούλων, αντί για αναλυτική λίστα με τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις που δρομολογεί.

Εν όψη και της κρίσιμης συνεδρίασης της επιτροπής για τις αποκρατικοποιήσεις ένας ένας οι υπουργοί ετοιμάζονται να παραχωρήσουν τα δημόσια ακίνητα που ελέγχουν σε ιδιώτες. Μετά από τα τουριστικά και ολυμπιακά ακίνητα σειρά παίρνουν η κτηματική περιουσία και των κτήρια που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει σε έσοδα 15 δισ. ευρώ με τις αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν έως και το 2013. Θα πρέπει να εισπραχτούν 5 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας 5 δισ. απ
Keywords
Τυχαία Θέματα