Τρεις λόγοι που οδηγούν Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία σε στάση πληρωμών πρίν το 2013

01:00 7/4/2011 - Πηγή: 24wro

Οι υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας θα αποφασίσουν την χρονική στιγμή της χρεοκοπίας.



Τρεις εκτιμήσεις, επισημαίνει η Financial Times, καθιστούν πιθανό ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών, πριν από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το 2013.

Πρώτον, η εμβάθυνση της εγχώριας οικονομικής
ύφεσης που προκαλείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιβάλλοντας λιτότητα, θα καταστήσει ολοένα και πιο αφόρητο για τις κυβερνήσεις στην περιφέρεια να αναστείλουν την πορεία λιτότητας, ειδικά όταν ο λόγος για μια τέτοια εσωτερική ζώνη-σύσφιξης, πολιτικά θεωρείται ότι παραγάγει πόρους για να επιστραφούν στις ξένες τράπεζες.

Δεύτερον, σε αντίθεση με τις αναδυόμενες χώρες της αγοράς, περίπου 90% του εξωτερικού χρέους της περιφέρειας προς τους ιδιώτες πιστωτές, καλύπτεται από την εγχώρια και όχι από την αμερικανική ή τη βρετανική νομοθεσία. Αυτό καθιστά το χρέος επιδεκτικό για αναδιάρθρωση με μια αλλαγή στο εθνικό δίκαιο, το οποίο τα εθνικά δικαστήρια θα είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν σε βάρος των ξένων ιδιωτών πιστωτών.

Τρίτον, η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα για τις περιφερειακές χώρες, δεδομένου ότι συν τω χρόνω, το χρέος της περιφέρειας προς τους ιδιώτες πιστωτές, σταδιακά μετατρέπεται σε πολυμερές, αρά πολύ πιο δύσκολο να αναδιαρθρωθεί.

http://www.newscode.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα