Συνταγματολόγοι VS Μιχαλολιάκου: Επαναφορά της θανατικής ποινής;

12:18 27/8/2012 - Πηγή: 24wro

​Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση επαναφοράς της θανατικής ποινής για λαθρομετανάστες...
που έγινε όπως σας αναφέραμε και χθες στο star.gr από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν.Μιχαλολιάκο.

Γνωστοί εκπρόσωποι του νομικού κόσμου εξηγούν στη ΝΕΤ ότι ακόμα και αν αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, με βάση
τις διεθνείς συνθήκες που έχουμε υπογράψει είναι αδύνατο να επανέλθει η θανατική ποινή στη χώρα μας, η οποία καταργήθηκε νομοθετικά το 1994 και συνταγματικά το 2001.

«Η επιβολή της θανατικής ποινής απαγορεύεται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρας. Επαναφορά σημαίνει έξοδο από την Ε.Ε.» σημειώνει ο συνταγματολόγος Κ. Χρυσόγονος.

«Μια τέτοια πρόταση ικανοποιεί τα πιο εκδικητικά μας αισθήματα», τονίζει ο Β. Καρύδης, καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Η τελευταία εκτέλεση….

Ο τελευταίος Έλληνας που εκτελέστηκε ήταν ο Βασίλης Λυμπέρης στις 25 Αυγούστου 1972, στην περιοχή Δύο Αοράκια του Ηρακλείου από 12μελές εκτελεστικό απόσπασμα κι ενώ ως τότε ήταν κρατούμενος στις φυλακές Αλικαρνασσού.

Ο 27χρονος Λυμπέρης καταδικάστηκε σε θανατική ποινή, γιατί κρίθηκε από το κακουργιοδικείο της Αθήνας ένοχος με την κατηγορία ότι έκαψε ζωντανούς την εν διαστάσει σύζυγό του Βασιλική Λυμπέρη, 24 ετών, την πεθερά του Αντιγόνη Μάρκου, 55 ετών, την κόρη του Παναγιώτα Λυμπέρη, 2½ ετών και τον γιο του Γιώργο Λυμπέρη, ενός έτους.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 136 χώρες.

star.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα