Κλείδωσε η νέα εφεδρεία

12:13 27/8/2012 - Πηγή: 24wro
Με τη συνταξιοδοτική ωρίμανση που θα οδηγεί απευθείας στη σύνταξη, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα...
στην οποία θα τεθούν οι υπάλληλοι που θα βαθμολογηθούν αρνητικά κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, σκοπεύει η κυβέρνηση να μειώσει τους μισθοδοτούμενους του Δημοσίου κατά 150.000 μέχρι το τέλος του 2015.

Εγκαταλείποντας το μοντέλο της «εφεδρείας», τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζονται το νέο σχέδιο που θα οδηγήσει στην έξοδο από το Δημόσιο περίπου 35.000 με 40.000 εργαζομένους, καθώς, σύμφωνα με υπολογισμούς, μέχρι το 2015 αποχωρούν από το Δημόσιο με
σύνταξη και με τη μείωση των συμβασιούχων ο αριθμός των αποχωρησάντων δημοσίων υπάλλήλων αγγίζει τους 110.000-115.000.

Το σχέδιο της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και θα περάσει από τον έλεγχο των Γάλλων εμπειρογνωμόνων της Task Force που παρέχουν τεχνική βοήθεια για τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, αλλά και την τελική έγκριση της τρόικας η οποία πιέζει για απολύσεις.
Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες, είδαν με ικανοποίηση τις οικονομίες κλίμακος που επιτυγχάνονται μέσα από τρία εναλλακτικά σενάρια για τον οργανωτικό ανασχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης -ο οποίος θα αποτελέσει πιλότο για τα υπόλοιπα υπουργεία- που οδηγούν σε μείωση των δομών ακόμη και κατά 60%. Οι εξοικονομήσεις από ενοίκια, επιδόματα για θέσεις ευθύνης και λειτουργικές δαπάνες υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Νοέμβριο η αξιολόγηση
Βασικό εργαλείο για τη μείωση των μισθοδοτούμενων στο Δημόσιο θα αποτελέσει η αξιολόγηση του προσωπικού, η οποία θα απλουστευτεί και θα επισπευσθεί, αφού υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

«Κλειδί» για την επιλογή του πλεονάζοντος προσωπικού θα αποτελέσουν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των οργανισμών
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση του προσωπικού, περί τα μέσα Νοεμβρίου. Η εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών είναι να αξιολογηθούν μόνο όσοι έχουν εισαχθεί στο Δημόσιο χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες, εξαιρώντας με αυτόν τον τρόπο από την αξιολόγηση όσους έχουν ακολουθήσει διαδικασίες ΑΣΕΠ ή έχουν περάσει στο Δημόσιο με εξετάσεις. Η πρόταση αυτή αντιμετωπίζει την άρνηση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των Γάλλων εμπειρογνωμόνων της Task Force.

Ο ρόλος των Γάλλων
Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες, σε συνεργασία με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχαν συμφωνήσει στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προσωπικού που θα κρίνει τις ικανότητές τους.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την ομάδα των Γάλλων, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, παρουσία του υπουργού Α. Μανιτάκη και του υφυπουργού Μανούσου Βολουδάκη, οι εκπρόσωποι της γαλλικής Task Force ανέλαβαν την υποχρέωση να εκπονήσουν συμπληρωματικό σχέδιο που θα δώσει ώθηση στη διαδικασία. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν εκ νέου η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπ
Keywords
Τυχαία Θέματα