Στο έλεος της φωτιάς για 4η ημέρα η Χίος

13:12 21/8/2012 - Πηγή: 24wro

Μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες και κάτοικοι του νησιού...
για να περιορίσουν τα κύρια μέτωπα της φωτιάς που είναι στις περιοχές Προβατά, Σιδηρούντα, Μεστά και από τις 02:30 τα ξημερώματα του χωριού Ολύμπι, το οποίο τώρα είναι υπό έλεγχο.

Μέχρι αυτήν την ώρα τα πύρινα μέτωπα έχουν μειωθεί λόγω της άπνοιας που επικρατεί στο νησί.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι από το πύρινο μέτωπο του Αναβατού φαίνεται περισσότερο άσπρος καπνός. Σήμαντική ήταν και η βοήθεια τόσο των καναντέρ όσο και των ελικοπτέρων που λόγω εξασθένησης των ανέμων μπόρεσαν να πάρουν και να ρίξουν
νερό.

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με γεωπόνους και κτηνίατρο βρίσκονται από τη Δευτέρα στη Χίο προκειμένου να καταγράψουν και να εκτιμήσουν τις ζημιές.

Για 4η ημέρα βρίσκεται αντιμέτωπο με τις φλόγες το νησί της Χίου. Μέχρι στιγμής 130.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη ενώ οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500.000 καμένα μαστιχόδεντρα , 60% καμένα μελλίσια, εκτάσεις με ελιές και κοπάδια με ζώα που έχουν καεί.

Πρόκειται για μία τεράστια και πρωτοφανή περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή και μέχρι τώρα οι παραγωγοί μετρούν απώλειες της τάξεως των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Χθες στο μέτωπο των Αυγωνύμων ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι πέφτοντας από δέντρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατούσε χθες με τους θυελλώδεις ανέμους είναι το γεγονός ότι πέταξαν μόνο ελικόπτερα και όχι καναντέρ αφού ήταν αδύνατο λόγω των ανέμων και των μποφόρ να πλησιάσουν στην θάλασσα και να πάρουν νερό για να το ρίξουν.

Μικρός σύμμαχος στο έργο των πυροσβεστών είναι σήμερα τα 6 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή και η εξασθένησή τους όσο περνάει η ώρα ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει τις ρίψεις νερού και τα ελικόπτερα εκτός από τις επίγειες δυνάμεις που νύχτα - μέρα προσπαθούν σε δύσβατες περιοχές να περιορίσουν τα μέτωπα.

51 πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στο (Σολωμό) Κορινθίας, μία περιοχή που καίγεται για 10η ημέρα ,η φωτιά στην Τροιζήνα, όπου επιχειρούν δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο, στη (Δάριζα) Αργολίδας, στο (Αφράτο) Αιτωλοακαρνανίας, στην (Έξω Χώρα) της Ζακύνθου που χθες εκκενώθηκε προληπτικά ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά στην Λακωνία.

Σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής κι επιχειρούν για την πλήρη κατάσβεση.

star.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα