Η εφεδρεία ραγίζει το κυβερνητικό γυαλί

Εκρηκτικό σκηνικό διαμορφώνεται στους κόλπους της κυβέρνησης μετά την υψηλών τόνων διαφοροποίηση του Φώτη Κουβέλη στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας και την...
επιμονή του Γ. Στουρνάρα ο οποίος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μιλώντας για νέου τύπου εφεδρεία. Από χθες άλλωστε τα σενάρια για light
εφεδρεία έχουν κυκλοφορήσει, αλλά το μέτρο αξιολογείται ως κίνηση αμφίβολου δημοσιονομικού οφέλους και μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων.

Ο Φώτης Κουβέλης διαφοροποιήθηκε από την εφεδρεία χαρακτηρίζοντάς την φιάσκο ενώ και το ΠΑΣΟΚ μέσω του γραφείου Τύπου είχε ταχθεί κατά του μέτρου. Η σιωπή του Ευάγγελου Βενιζέλου σε αυτή την κρίσιμη καμπή μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, αλλά το σίγουρο είναι πως δεν θέλει να στηρίξει άνευ όρων τους χειρισμούς Σαμαρά-Στουρνάρα.

Η κυβερνητική συνοχή που ταλανίζεται από τις αρχές του μήνα λόγω των προστριβών για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο. Η στρατηγική τοποθετήσεων από Κουβέλη και Βενιζέλο δείχνει ότι πέρα από διελκυστίνδα που έχει στηθεί υπάρχουν πλέον ουσιαστικά προβλήματα στο εσωτερικό των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ο Ευ. Βενιζέλος είναι αδύνατο να κάνει πίσω αλλά ο Φώτης Κουβέλης φαίνεται ότι προετοιμάζει το δρόμο προς την έξοδο οικοδομώντας βήμα, βήμα τη στρατηγική απαγκίστρωσης από την κυβέρνηση. Τα περιθώρια ελιγμών για τους κυβερνητικούς εταίρους είναι περιορισμένα αλλά Βενιζέλος και Κουβέλης αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει την αλλαγή πορείας και στρατηγικής πριν την ανακοίνωση των μέτρων και την επίσκεψη της τρόικας.

Με δεδομένη την ψήφιση των μέτρων με διαρροές από τη Βουλή η ΔΗΜΑΡ θα έχει ήδη λάβει αισθητές αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, Η εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται ότι θα αποτελέσει αφετηρία πολιτικές εξελίξεων και αλλαγής των κυβερνητικών συσχετισμών.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Όπως είπε μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, το πακέτο των μέτρων δεν έχει ακόμα κλειδώσειωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα. «Κάθε μέρα επεξεργαζόμαστε αυτό το πακέτο και κοστολογούμε τα μέτρα», πρόσθεσε ενώ υπογράμμισε ότι «θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το πλαίσιο του πακέτου των περικοπών για την επόμενη διετία στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη, στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στις 24 Αυγούστου και στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Εν τω μεταξύ, τη θέση της Γερμανίας ότι δεν αναμένεται ουσιαστική χαλάρωση των όρων του μνημονίου επανέλαβε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Γερμανός ομόλογός του Γκίντο Βέστερβέλε.

Παράλληλα τον πήχυ των προσδοκιών χαμηλώνουν με δηλώσεις και άλλοι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης, επισημαίνοτας ότι τα περιθώρια απόκλισης από τους όρους του μνημονίου είναι ελάχιστα.

sof
Keywords
Τυχαία Θέματα