Η φοροδιαφυγή στην Ύδρα άνοιξε το δρόμο – Ερχονται σαρωτικοί έλεγχοι και πρόστιμα

Μετά τις περιπέτειες του... Αργοσαρωνικού και τον πόλεμο των αποδείξεων, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται ότι βάζουν στο στόχαστρο τα μεγάλα «ψάρια» της φοροδιαφυγής. Εχοντας κατά νου ότι πρέπει να καλυφθούν έως το τέλος του έτους συγκεκριμένοι μνημονιακοί στόχοι, ξεκινάει σαφάρι για τη διενέργεια 10.000 ολοκληρωμένων, αναλυτικών ελέγχων ΦΠΑ και την είσπραξη τουλάχιστον του 20% των φόρων ή/και προστίμων που θα προκύψουν από αυτούς τους ελέγχους....

Έτσι πέρα από τους ελέγχους των αποδείξεων, που θα συνεχιστούν,
πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών «ξεσκονίζει» τα οικονομικά στοιχεία Οργανισμών του Δημοσίου αλλά και μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων- ξένων και εγχώριων- που έχουν δοσοληψίες με το Δημόσιο ή είχαν μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ειδικά όσον αφορά στην ορθή απόδοση του ΦΠΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι στο μικροσκόπιο έχει μπει μεγάλη εταιρία που έχει λάβει επιστροφές ΦΠΑ 70 εκατ. ευρώ και ο έλεγχος που διενεργείται αφορά στα παραστατικά επενδύσεων που έχει παρουσιάσει η εταιρία, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν αφορούν σε πραγματικές ή εικονικές επενδύσεις.
Το πρώτο «θύμα» αυτών των ελέγχων ήταν ο ΟΠΕ (Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου), όπου η ΦΑΕ Πειραιά εφαρμόζοντας τη κείμενη νομοθεσία δέσμευσε το 50% των καταθέσεων του Οργανισμού αλλά και του Προέδρου του Οργανισμού για μη απόδοση ΦΠΑ 600.000 ευρώ. Τελικά μετά από διακανονισμό και την απόδοση συνολικά του 70% του εν λόγω φόρου, η ΦΑΕ αποδέσμευσε τις καταθέσεις.
Την ίδια ώρα το υπουργείο ετοιμάζεται για το κυνήγι των... αμελών φορολογούμενων, δηλαδή όσων... ξέχασαν να υποβάλουν δήλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εντοπισμός των... αμελών θα γίνει με δύο τρόπους. Κατ' αρχήν με το «ξεσκόνισμα» των δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις και στις οποίες αναγράφονται οι ΑΦΜ των μισθωτών, αλλά κι από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ακινήτων απ' όπου μπορούν να εντοπιστούν όσοι δεν υπέβαλαν δήλωση αν κι έχουν ακίνητη περιουσία.
Αφού εντοπιστούν οι... αμελείς, θα αρχίσουν να πέφτουν οι... καμπάνες, αρχής γενομένης από το 500άρικο που επιβαρύνει όσους υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση, με δεδομένο ότι δεν λαμβάνονται υπόψιν οι αποδείξεις για τη κάλυψη του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ άρα επιβάλλεται η ποινή του 10%.

Από εκεί και πέρα, ο φόρος διαμορφώνεται χωρίς να συνυπολογιστούν οι όποιες εκπτώσεις φόρου, αφού οι εκπρόθεσμες δηλώσεις δεν απολαμβάνουν τέτοιων... προνομίων, ενώ οι... ξεχασιάρηδες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης, προβλέπεται πρόσθετος φόρος 1,5% επί του συνολικού χρεωστικού ποσού που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία θα λάβουν!
Το... κερασάκι στη τούρτα των κυρώσεων, είναι ότι εν λόγω φορολογούμενοι ακόμα κι αν έχουν εισόδημα κάτω από 60.000 ευρώ, δεν μπορούν να κάνουν χρήση της
Keywords
Τυχαία Θέματα