Στη Μάλτα απαγορεύεται το διαζύγιο!

06:55 29/5/2011 - Πηγή: 24wro
Το διαζύγιο δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία της Μάλτας, οπότε σήμερα οι κάτοικοι...

του μικρού νησιού της Μεσογείου προσέρχονται να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα με μοναδικό ερώτημα αν επιθυμούν να νομιμοποιηθεί.

Το νησιωτικό κράτος των 400.000 κατοίκων είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης στην οποία εξακολουθεί να μην επιτρέπεται το διαζύγιο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν
ότι το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, αφού το 40% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το σοκ που προκλήθηκε στην κοινή γνώμη, όταν ένα του κυβερνώντος κεντροδεξιού Εθνικιστικού Κόμματος, ο Τζέφρι Πουλισίνο Ορλάντο, παρουσίασε τον περασμένο Ιούλιο στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο με το οποίο εγκρινόταν το διαζύγιο.

Η πρότασή του βασίζεται στο ιρλανδικό μοντέλο που επιτρέπει στα ζευγάρια να ζητούν διαζύγιο μετά από τετραετή διάσταση.

Ο πρωθυπουργός Λόρενς Γκόνζι έχει ταχθεί κατά της πρότασης, αλλά αποφάσισε τελικώς ότι εφόσον δεν είχε γίνει λόγος για το διαζύγιο κατά την προεκλογική περίοδο ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει με δημοψήφισμα αν θα το εγκρίνει.

Αντίθετα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζόζεφ Μούσκατ έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της πρότασης, μολονότι ορισμένα μέλη του κόμματός του εμφανίζονται διστακτικά ή και αντίθετα στη νομιμοποίηση του διαζυγίου. «Το δημοψήφισμα για το διαζύγιο είναι μια ψηφοφορία εκσυγχρονισμού και μια ευκαιρία για εκείνους των οποίων ο γάμος διαλύθηκε να μπορέσουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή», δήλωσε.

Η ψηφοφορία θεωρείται κρίσιμο τεστ για την επιρροή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε μια χώρα όπου το 72% των κατοίκων εξακολουθούν να παρακολουθούν τη λειτουργία κάθε Κυριακή. Σχεδόν όλοι οι γάμοι των Μαλτέζων τελούνται στην εκκλησία.

newsbomb.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα