Επέστρεψε στη χώρα ο Σελάγια

Ο Μανουέλ Σελάγια, πρώην πρόεδρος της Ονδούρας που είχε ανατραπεί με στρατιωτικό πραξικόπημα την 28η Ιουνίου 2009, επέστρεψε το Σάββατο στη χώρα, όπου τον καλωσόρισαν χιλιάδες υποστηρικτές του. Ο Σελάγια έφθασε στην Τεγκουσιγκάλπα με πτήση από τη γειτονική Νικαράγουα μετά από την εξορία ενός και πλέον έτους στην Δομινικανή Δημοκρατία.
Η άφιξή του έγινε με καθυστέρηση περίπου τριών ωρών.
Αρκετοί από τους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί για να τον υποδεχθούν
λιποθύμησαν από τη ζέστη, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ.
Δεν υπήρξαν επεισόδια.
Φορώντας το χαρακτηριστικό του πλατύγυρο καπέλο ο Σελάγια έφθασε στο αεροδρόμιο Τονκοντίν συνοδευόμενος από την οικογένειά του, την πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του Πατρίσια Ρόδας και τον ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
Στο αεροδρόμιο βρίσκονταν αρκετά στελέχη της σημερινής κυβέρνησης της χώρας για να τον υποδεχθούν.
Στο αεροδρόμιο περίμεναν επίσης τον πρώην πρόεδρο η ΥΠΕΞ της Κολομβίας Μαρία 'Ανχελα Ολγκίν και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα.
Ο Σελάγια είχε καταλήξει σε συμφωνία με το σημερινό πρόεδρο Πορφίριο Λόμπο για την επιστροφή του στην Ονδούρα χωρίς να υπάρξει περίπτωση να διωχθεί ποινικά για τις κατηγορίες που του είχαν προσάψει πολιτικοί του αντίπαλοι.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε με την διαμεσολάβηση της Κολομβίας και της Βενεζουέλας.
Η επιστροφή του Σελάγια θεωρείτο προϋπόθεση προκειμένου η Τεγκουσιγκάλπα να επανενταχθεί στις τάξεις του OAS, από τον οποίο είχε αποπεμφθεί μετά το πραξικόπημα του 2009.
Η αποπομπή είχε σημάνει αυτόματα και την διακοπή όλων των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας στην Ονδούρα.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στον οργανισμό στις αρχές Ιουνίου.
Ο πρώην πρόεδρος έχει δηλώσει πως σκοπεύει να παραμείνει στην κεντροαμερικανική χώρα κι υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2013.
Ο Λόμπο αναμενόταν να παραθέσει επίσημο δείπνο στο Σελάγια. Η επιστροφή του ανατραπέντος προέδρου δύο χρόνια μετά το πραξικόπημα αναμένεται παράλληλα να οδηγήσει στη σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων της Ονδούρας με τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Οι εντάσεις στη χώρα ουδέποτε σταμάτησαν και απομένει να φανεί εάν η επιστροφή Σελάγια θα τις πυροδοτήσει εκ νέου ή θα συμβάλλει να αποκατασταθεί η ηρεμία.
Keywords
Τυχαία Θέματα