Στα ύψη οι βάσεις σε σχολές για δουλειά

12:42 27/8/2012 - Πηγή: 24wro
Κατακόρυφη άνοδος σε δεκάδες τμήματα τα οποία είτε οδηγούν στο Δημόσιο είτε προσφέρουν εξειδικευμένες σπουδές που κερδίζουν έδαφος στην αγορά εργασίας...
Ανάμεσα στα τμήματα στα οποία καταγράφεται άνοδος, ξεχωρίζουν αυτά της Νομικής, τα Παιδαγωγικά -κυρίως Αθήνας και Θεσσαλονίκης- και τα περιζήτητα Αστυνομικά και Στρατιωτικά. Μικρή άνοδο αναμένεται να σημειώσουν και ορισμένες ομάδες σχολών των τεχνολογικών ιδρυμάτων, μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι σχολές Κοινωνικής Εργασίας, Νοσηλευτικής, Ιατρικών Εργαστηρίων, Λογοθεραπείας, Διατροφής
και Διαιτολογίας.

Εκπλήξεις και ανατροπές στην πορεία των βάσεων εισαγωγής που ανακοινώνονται αύριο θα πρέπει να αναμένουν οι χιλιάδες υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ο «συνωστισμός» περισσότερων υποψηφίων από κάθε άλλη χρονιά σε κεντρικές σχολές εκτοξεύουν τις βάσεις σε δεκάδες τμήματα τα οποία είτε οδηγούν στο Δημόσιο είτε προσφέρουν σπουδές σε γνωστικά αντικείμενα τα οποία κερδίζουν έδαφος στην αγορά εργασίας.

Επίσης, σε ορισμένα τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των προτιμήσεων, όπως για παράδειγμα στα λεγόμενα παραϊατρικά. Το σημερινό «Εθνος της Κυριακής» επιχειρεί να προσεγγίσει τα όρια των βάσεων εισαγωγής σε 50 σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ, λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, στους πίνακες περιλαμβάνονται 25 τμήματα στα οποία καταγράφεται ανοδική τροχιά και άλλα 25 όπου θεωρείται δεδομένη η πτώση των βάσεων.

Η κίνηση των βάσεων έτσι κι αλλιώς θα είναι πολλών ταχυτήτων. Εξαρτάται από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο εντάσσονται, τις επιδόσεις των υποψηφίων της αντίστοιχης κατεύθυνσης και βεβαίως από τις προοπτικές που ανοίγονται στην αγορά εργασίας.

«Εξοστρακισμός» αριστούχων

Χαρακτηριστικό των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων είναι ότι χιλιάδες αριστούχοι θα... εξοστρακιστούν από τις σχολές πρώτης προτίμησης, καθώς έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός σε σχολές που οδηγούν άμεσα στο Δημόσιο οι οποίες όμως προσφέρουν ελάχιστες θέσεις.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κίνηση των βάσεων για τους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι), καθώς είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί το περσινό φαινόμενο των τεράστιων αποκλίσεων μεταξύ των βάσεων της γενικής σειράς και των ειδικών κατηγοριών. Κατά τα λοιπά, χαμηλότερες βάσεις συγκριτικά με πέρσι θα πρέπει να αναμένουν και οι υποψήφιοι των επαγγελματικών λυκείων που συμμετείχαν στις εξετάσεις. Η πτώση δεν θα είναι μεγάλη, αλλά φαίνεται ότι θα επηρεάσει αρκετές σχολές, αφού οι βαθμολογίες τους ήταν υποδεέστερες από τις περσινές.
Οι τάσεις ανά πεδίο
Οσον αφορά στην τάση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1ο. Ανοδος των βάσεων προμηνύεται για την πλειονότητα των σχολών που εντάσσονται στο 1ο πεδίο. Νομικά, Φιλολογικά, Παιδαγωγικά... τραβάνε την ανηφόρα, ενώ περισσότερα μόρια θα χρειαστούν και όσοι προσβλέπουν σε σχολές Ψυχολογίας, Φιλολογίας και Κοινωνιολογίας.
<
Keywords
Τυχαία Θέματα