Σαράντα χρόνια Panathinaikos

00:50 3/6/2011 - Πηγή: 24wro

Πριν από 40 χρόνια ακριβώς, ο Παναθηναϊκός έφτασε στην κορυφαία διασυλλογική στιγμή...



του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στον τελικό του Πρωταθλητριών, κόντρα στον Άγιαξ στο «Γουέμπλεϊ».

Ήταν 2 Ιουνίου 1971 και 11 Έλληνες πατούσαν το χορτάρι ενός από τα πλέον μεγαλοπρεπή γήπεδα της Ευρώπης. Το Λονδίνο και του Γουέμπλεϊ περίμεναν τα παιδιά του Φέρεντς Πούσκας που είχαν αφήσει όλη τη «γηραιά ήπειρο»
με ανοικτό το στόμα χάρη στις επιτυχίες τους από τον Αύγουστο του 1970 ως τον Ιούνιο του 1971 και τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης.

Το Onsports ετοίμασε ένα χορταστικό αφιέρωμα στον άθλο του Παναθηναϊκού που αποτελεί ακόμα και σήμερα, 40 χρόνια μετά, την μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του «τριφυλλιού» στο ποδόσφαιρο αλλά και την κορυφαία στιγμή ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μια στιγμή που έφερε τη γέννηση… τραγουδιών, έκανε τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού να δώσει πριμ στους παίκτες του Παναθηναϊκού σε περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου και τον τότε ένα και μοναδικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας να «γυρίσει» ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην πορεία του «τριφυλλιού», πράγμα μοναδικό και πρωτοπόρο για το ποδόσφαιρο αλλά και για τις συνθήκες τις εποχές.

Μέσα από τρεις συνεντεύξεις, αναδρομή στην πορεία του Παναθηναϊκού, «υπενθύμιση» του τελικού αλλά και του τραγουδιού της πορείας προς το Λονδίνο, το Onsports σας θυμίζει πως ο Παναθηναϊκός έγινε πριν από 40 χρόνια… Panathinaikos.

Ο «στρατηγός» εκείνης της ομάδας και αρχηγός του Παναθηναϊκού το 1971, Μίμης Δομάζος, μίλησε στο Onsports για την μεγαλειώδη πορεία των «πρασίνων». Διαβάστε ΕΔΩ, τα όσα δήλωσε.

Διαβάστε ΕΔΩ τι δήλωσε στο Onsports ο Βασίλης Κωνσταντίνου, τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού στον ιστορικό επαναληπτικό ημιτελικό με τον Ερυθρό Αστέρα στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Η «ψυχή» της ομάδας του Παναθηναϊκού, ο άνθρωπος που είχε… εντολή από τον Φέρεντς Πούσκας για να κάνει πλάκες και να αποφορτίζει ψυχολογικά την ομάδα, ο Τότης Φυλακούρης, μίλησε στο Onsports για την «χρυσή πορεία» του Γουέμπλεϊ. Διαβάστε ΕΔΩ τα όσα δήλωσε.

Και οι τρεις παλαίμαχοι άσοι του Παναθηναϊκού, στάθηκαν στο πόσο κοντά στην ομάδα είχε σταθεί ο κόσμος σε εκείνη τη μεγαλειώδη πορεία, το ρόλο που έπαιξε η καλή χημεία που είχαν μεταξύ τους αφού δήλωσαν ότι ήταν μια «οικογένεια», ενώ υπογράμμισαν όλοι τους πως τον κυριότερο ρόλο για αυτή την πορεία, έπαιξε ο Φέρεντς Πούσκας από τον οποίο ακόμα και σήμερα θυμούνται την ιστορική ατάκα… «έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς», που σημάδεψε την πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι τον τελικό του Γουέμπλεϊ.


Όλα τα παραπάνω για θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι, τον άθλο μιας ομάδας αποτελούμενης αποκλειστικά από Έλληνες παίκτες που άφησε εκτός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την κραταιά Σλόβαν Μπρατισλάβας – κάτοχο του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1969, την πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον και τον πρωταθλητή Γιουγκοσλαβίας Ερυθρό Αστέ
Keywords
Τυχαία Θέματα