Ποιος φταίει για την ακρίβεια στην αγορά;

23:25 31/3/2011 - Πηγή: 24wro
Οι χρόνιες αγκυλώσεις του συστήματος, μεταξύ των οποίων και η ύπαρξη... ρυθμιστικών εμποδίων που συνδέονται με τη λειτουργία του κράτους βρίσκονται πίσω από την ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά, υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρη Κυριτσάκης, από το βήμα ημερίδας του ΙΣΤΑΜΕ.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας επεσήμανε ότι «η αποτυχημένη παρέμβαση του κράτους
μπορεί να αυξάνει τα ρυθμιστικά βάρη, με δυσμενή επίδραση στην ανάπτυξη», ενώ έθεσε ως στόχο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης την διατήρηση των ισορροπιών, που θα επιτρέπει την ανάπτυξη σε υγιείς επιχειρήσεις καθώς και την ύπαρξη καλύτερων τιμών για τον καταναλωτή.
Επίσης, ο κ. Κυριτσάκης αναφέρθηκε στο διακριτό ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που είναι να «εντοπίζει στρεβλώσεις, ανιχνεύει αγκυλώσεις, και τιμωρεί με βαριές ποινές προστίμων, όσους παραβάτες επιτύχει να ανακαλύψει και στοιχειοθετήσει τη σχετική παράβαση». Άλλωστε, όπως τόνισε, τα εγκλήματα του λευκού κολάρου δεν είναι εύκολο να αποδειχθούν καθώς πίσω από τα καρτέλ κρύβονται ολόκληρα επιτελεία.
Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για την ακρίβεια στην αγορά είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η αδιαφάνεια στην τιμολόγηση, η απουσία εύκολα προσβάσιμων διαδικτυακών υπηρεσιών που θα επιτρέπουν τη σύγκριση των λιανικών τιμών, το υψηλό κόστος των εισαγόμενων προϊόντων και οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης.


newscode.gr 
Keywords
Τυχαία Θέματα