Παναθηναϊκός: Πώς η φανέλα γίνεται… ιστορία!

09:33 24/5/2012 - Πηγή: 24wro
Ο Παναθηναϊκός αποκάλυψε την εμφάνισή του για την περίοδο 2012/13 στο ματς με την ΑΕΚ...
και με αυτό ως αφορμή η «ΠΡΑΣΙΝΗ» φιλοξένησε αφιέρωμα με όλες τις προηγούμενες εμφανίσεις στην ιστορία του συλλόγου!
Πριν από λίγες ημέρες έγινε η παρουσίαση των νέων εμφανίσεων του Παναθηναϊκού όπου πέρασαν και αυτές με την σειρά τους
στο πάνθεον της ιστορίας των ενδυμασιών του συλλόγου. Από τις 3 Φεβρουαρίου του 1908 μέχρι σήμερα το δημιούργημα του Γιώργου Καλαφάτη έχει υποστεί αρκετές… στιλιστικές αλλαγές για διαφορετικούς λόγους. Οι πρώτες φανέλες του συλλόγου ήταν οι μελανόλευκες (θύμιζαν κάτι από… Βαλένθια) και επιλέχτηκε και το κόκκινο προκειμένου να μπορεί ο ιδρυτής του συλλόγου να χωρίζει τους παίκτες του σε δύο ομάδες. Η επόμενη σεζόν είναι... ιστορική καθώς ο δαιμόνιος κεφαλλονίτης αποφασίζει ότι η ομάδα του δεν πρέπει να μοιάζει με καμία άλλη και εισάγει τα πράσινα χρώματα.

Έκτοτε ο Παναθηναϊκός δεν θα αποχωριστεί ποτέ το χρώμα της ελπίδας και το 1918 ο εμπνευστής του συλλόγου φέρνει από το Παρίσι δύο ιστορικές εμφανίσεις με τυπωμένο ένα τεράστιο τριφύλλι που θα... συντροφεύσουν την δεκαετία του ‘20 τον Παναθηναϊκό.
Οι φανέλες του συλλόγου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘10 δεν είχαν σταθερή «δομή» καθώς οι δυσκολίες εκείνης της εποχής ήταν τεράστιες και ο αθλητικός ιματισμός φάνταζε ως… μεγάλη πολυτέλεια. Φυσικά ως τότε μετά από κάθε ματς οι παίκτες έπαιρναν τις φανέλες σπίτι τους για τις απαραίτητες… επιδιορθώσεις.

Κατά την δεκαετία του ‘30 κύριο χαρακτηριστικό είναι τα κορδόνια κάτω από τον λαιμό, οι λεγόμενες old school εμφανίσεις. Οι… σχεδιαστές των εμφανίσεων εκείνης της εποχής άλλαζαν συνήθως τις ρίγες (πράσινες-άσπρες) όπου άλλωστε τις έκαναν οριζόντιες και άλλοτε κάθετες. Η επόμενη δεκαετία ήταν πολύ δύσκολη για την χώρα καθώς ο πόλεμος παρέλυσε κάθε αθλητική ενέργεια και ο Παναθηναϊκός είχε μεγάλο φόρο αίματος σε αθλητές και οπαδούς.

Όσα παιχνίδια κατόρθωσε να δώσει ο «σύλλογος μεγάλος»… παρουσιάστηκε με όσες παλιές στολές είχαν μείνει καθώς Γερμανοί και Ιταλοί κατακτητές είχαν εισβάλει στο γήπεδο της Λεωφόρου και είχαν αφαιρέσει αθλητικό υλικό ακόμα και κύπελλα. Από την δεκαετία του ‘50 όλες οι εμφανίσεις του Παναθηναϊκού έχουν κυρίαρχο χρώμα (πράσινο ή άσπρο) με το «τριφύλλι» να είναι πάντα στο αντίθετο χρώμα και να δημιουργείται συνεχώς μια ασπροπράσινη ομοιόμορφη αντίθεση. Αξιοσημείωτη είναι η πρωτότυπη στολή του 1959 όπου ο σχεδιαστής έβαλε μια διαγώνια άσπρη ρίγα εμπνευσμένη από ομάδες του εξωτερικού.

Ένδοξες φανέλες και ομάδες
Την δεκαετία του 60 το ποδόσφαιρο έγινε ημιεπαγγελματικό με την καθιέρωση της Α΄ Εθνικής κατηγορίας και ο Παναθηναϊκός μάγευε με τις εμφανίσεις του τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά μέσα στην συγκεκριμένη δεκαετία όπου οι «τριφυλλοφόροι» επιλέγουν ως βασικό τους χρώμα το άσπρο σε ορισμένες σεζόν και αφήνουν δεύτερο το πράσινο. Το 1967 η διοίκηση του «τριφυλλιού» αποφασίζει να κάνει ..στροφή στο παρελθόν κ
Keywords
Τυχαία Θέματα