ΗΠΑ όπως λέμε... Ελλάδα

21:00 13/4/2011 - Πηγή: 24wro
Το πρόβλημα του δημοσίου χρέους δεν είναι μόνο υπόθεση των P.I.G.S.... Είναι πρόβλημα υπαρκτό και μάλιστα χειρότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Σε άρθρο του ο Economist, δείχνει πώς η “παγκόσμια δύναμη” του πλανήτη μπορεί  να μετατραπεί σε Ελλάδα.

“Τα δημόσια οικονομικά μπορεί να είναι μια έννοια αφηρημένη, μέχρι το σημείο όπου διαχέονται στην πραγματικότητα μας. Η Πορτογαλία και η Ελλάδα
παλεύουν να τα βάλουν σε τάξη. Εξαναγκάζονται να κάνουν επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η Αμερική αντιμετωπίζει την σοβαρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών”, γράφει ο Economist.

Ο Μπάρακ Ομπάμα θα παρουσίασει αργότερα την Τετάρτη (13/4) ένα σχέδιο όπου θα προσπαθεί να μειώσει το τεράστιο έλλειμμα που παρουσιάζει η χώρα.

“Η οικονομία των ΗΠΑ είναι τόσο μεγάλη και η ξένη όρεξη για δολάρια τόσο αχόρταγη, που φαίνεται ότι αδιανόητο η χώρα να έχει την τύχη της Πορτογαλίας ή της Ελλάδας. Ή μήπως όχι”, αναρωτιέται ο Economist.

Ο Ομπάμα καλείται να μειώσει το έλλειμμα στα 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια, τη στιγμή που κοντεύει να φτάσει ρτα 14,3 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το Reuters, ο αμερικανός πρόεδρος έχει δεχθεί προτάσεις για περικοπές στο Δημόσιο και περιορισμό των φόρων στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες.

Ο ίδιος θέλει να αυξήσει τους φόρους σε οικογένειες με πάνω από 250.000 δολάρια ετήσιο εισόδημα, ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί αντιδρούν σφόδρα σε μια τέτοια προοπτική.

“Το έλλειμμα δεν υπάρχει επειδή οι Αμερικανοί φορολογούνται λίγο, αλλά επειδή η Ουάσινγκτον ξοδεύει πάρα πολλά”, λέει στο Reuters ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μπόχνερ.
Keywords
Τυχαία Θέματα