Η λίστα με τις περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα

12:12 9/8/2012 - Πηγή: 24wro

Μετά τις κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις, συνταξιούχος με σύνταξη 800 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει...
16 ευρώ, συνταξιούχος με αρχική σύνταξη 2.500 ευρώ που σήμερα λαμβάνει μετά τις παρακρατήσεις 1.840,67 ευρώ θα χάσει άλλα 184 ευρώ και θα εισπράττει 1.656,50 ευρώ.

«Σήμα» για τις νέες μειώσεις που θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013 στις συντάξεις έστειλε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης, δεδομένων των μειώσεων των μισθών και αδυναμίας των Ταμείων να «καλύπτουν» από τα μειωμένα έσοδά τους την καταβολή παροχών στα ίδια επίπεδα.

«Δεν
νοείται ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας να μισθοδοτείται με 586 ευρώ και ο συνταξιούχος να λαμβάνει σύνταξη 1.400 ευρώ», δήλωσε ο υπουργός προετοιμάζοντας το έδαφος για τις μειώσεις που θα γίνουν. Οι μειώσεις αυτές (μέσω της επιβολής κλιμακωτής εισφοράς, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και από το πρώτο ευρώ για συντάξεις από τα 700 ευρώ και πάνω) έχουν «κλειδώσει» και περιλαμβάνονται στη λίστα των περικοπών για την εξοικονόμηση, στη διετία 2013 ? 2014 συνολικά 5 δισ. ευρώ: Εως 2 δισ. ευρώ από τις παροχές των Ταμείων και 3 δισ. ευρώ από τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα όπου θα τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (συνυπολογιζόμενης στα τελευταία και της ιδιοκατοίκησης).

Σενάρια
Η λίστα που θα παραδώσει ο Ι. Βρούτσης έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στους αρχηγούς των τριών κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε ο ίδιος στην «Η», θα περιλαμβάνει συνολικά 10 - 15 μέτρα, μαζί με κοστολογημένα, ως προς την εξοικονόμηση δαπανών, εναλλακτικά σενάρια.

Ολα τα μέτρα θα μπουν στο τραπέζι και «οι αρχηγοί των κομμάτων θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις» διευκρίνισε στην «Η» ο υπουργός. Ο Ι. Βρούτσης επιβεβαίωσε ότι ένα από τα υπό συζήτηση μέτρα είναι και η σταδιακή αύξηση, από τα 15 έτη (4.500 ημέρες) στα 20 έτη (6.000 ημέρες ) του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος για την κατώτατη σύνταξη, όπως αποκάλυψε χθες η «Η». Το συγκεκριμένο μέτρο είναι το εναλλακτικό σενάριο το οποίο έχει προταθεί αντί της αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1 χρόνο κατ΄ έτος και έως 2 χρόνια συνολικά (δηλαδή από τα 65 στα 67) που, αν και παραμένει στο τραπέζι ως σενάριο, φαίνεται να εγκαταλείπεται καθώς έχει πολλές παρενέργειες και μπορεί να ακυρώσει άλλες επιλογές: θα «τινάξει» στον αέρα το πρόγραμμα μείωσης του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο μέσω της συζητούμενης εφεδρείας και θα αυξήσει τον κίνδυνο της ανεργίας τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων σε ηλικία χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα φέρει στα Ταμεία τα 550 εκατ. ευρώ το χρόνο, όπως υπολογίζεται.

Ορια ηλικίας
Η αύξηση του γενικού ορίου, με βάση το νέο Ασφαλιστικό που έχει εγκρίνει η τρόικα -και το οποίο ήδη εφαρμόζεται- προβλέπεται να γίνει το 2021 μετά την ολοκλήρωση, το 2015 των αυξήσεων στα ενδιάμεσα όρια ηλικίας και την έναρξη καταβολής χαμηλότερων συντάξεων: βασική σύνταξη 360 ευρώ + αναλογική
Keywords
Τυχαία Θέματα