Ευρώπη δύο ταχυτήτων: Στο ένα άκρο η ισχυρή Γερμανία και στο άλλο η ασθενής Ελλάδα

19:50 14/5/2011 - Πηγή: 24wro
Η WSJ σε άρθρο της κάνει λόγο για Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων με βάση τα αποτελέσματα...
που ανακοίνωσαν οι χώρες της για το Α’ τρίμηνο του 2011.Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό λίγο πάνω από 3% το πρώτο τρίμηνο του 2011, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ και προσθέτοντας περισσότερη απόσταση ανάμεσα στις χώρες του ισχυρού βόρειου blog και των υπερχρεωμένων χωρών της περιφέρειας.

Η εφημερίδα σχολιάζει πως υπάρχει ένα ευρύ κενό
ανάμεσα στις υγιείς, παγκόσμια ανταγωνιστικές χώρες του Βορρά και στις «ετοιμοθάνατες» οικονομίες όπως αυτές της Ελλάδας και της Πορτογαλίας οι οποίες είναι ανίκανες να βρουν νέες πηγές ιδιωτικής ανάπτυξης για να αντικαταστήσουν το συρρικνωμένο δημόσιο τομέα.

«Ο πυρήνας της Γερμανίας και των γειτόνων της απομακρύνεται από την κρίση χρέους στις νότιες χώρες και την Ιρλανδία. Αυτό δημιουργεί δίλλημα για την ΕΚΤ, η οποία θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει σημάδια «υπερθέρμανσης»στην Γερμανία με ακόμα υψηλότερα επιτόκια , ακόμα και αν έτσι παίρνει το ρίσκο να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στις χώρες της περιφέρειας.

Η Ισπανία κατάφερε να αναπτυχθεί, έστω και αργά, στο τρίμηνο αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η ακόμα – αδύναμη οικονομία της θα αντέξει την μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα και θα κρατήσει την κρίση χρέους από το να μολύνει την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Ο οικονομολόγος της JP Morgan Greg Fuzesi αναφέρει ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σίγουρα σε καλύτερο βηματισμό.

Πρωταγωνίστριες Γερμανία και Γαλλία

Με τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία 3,5 χρόνια αυξήθηκε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το α’ τρίμηνο του 2011, με «πρωταγωνίστριες» τη γερμανική και τη γαλλική οικονομία.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat, κατά μέσο όρο το ΑΕΠ των 17 χωρών της ευρωζώνης, κινήθηκε ανοδικά κατά 0,8% τους πρώτους 3 μήνες φέτος σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2010, ενώ αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το α’ τρίμηνο πέρυσι. Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γερμανίας σημείωσε στο πρώτο τρίμηνο του 2011 αύξηση 1,5%, έναντι ανόδου 0,4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ανάπτυξη με ρυθμό 1%.

Το ΑΕΠ της Γαλλίας ενισχύθηκε κατά 1% έναντι αύξησης 0,3% που είχε σημειώσει το τελευταίο τρίμηνο του 2010, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από το δεύτερο τρίμηνο του 2006. Το γαλλικό και το γερμανικό ΑΕΠ αντιστοιχούν στο 50% περίπου της ευρωζώνης.

Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη Οικονομία της ευρωζώνης, είχε αύξηση 0,1% το α’ τρίμηνο του 2011, η Ισπανία 0,3%, ενώ η Πορτογαλία παρουσίασε συρρίκνωση 0,6%.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στη Γερμανία ανήλθε σε 4,9% (το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1991, οπότε υπάρχουν στοιχεία), στην Αυστρία 4%, Φινλανδία 5,2%, Ολλανδία 3,2%, Βέλγιο 3%, ενώ ακόμη υψηλότερες επιδόσεις σημείωσαν οι χώρες της Βαλτικής.

Η Γερμανία σχολιάζει η WSJ επωφελήθηκε τον προηγούμενο χρόνο από την ανάκαμψη των επενδύσεων και την αναζωπύρωση της παγκόσμιας ζήτησης, κυρίως από τις αναδυόμ
Keywords
Τυχαία Θέματα