Δασικούς χάρτες αποκτούν Πεντέλη και Μαραθώνας

09:45 5/4/2011 - Πηγή: 24wro
Με επτά μήνες καθυστέρησης από τις αρχικές εξαγγελίες θα γίνει η ανάρτηση...
των πρώτων δασικών χαρτών στην Αττική, ξεκινώντας από τον Μαραθώνα, την Παλιά και τη Νέα Πεντέλη.

Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αναμένεται να ξεδιπλώσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη, έχοντας στο μυαλό της ότι ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου.

Ήδη
πριν ακόμη γίνει ανάρτηση των χαρτών, υπάρχουν δήμοι της Αττικής που απειλούν με προσφυγές καθώς περιοχές που σήμερα είναι κοινόχρηστοι χώροι και οικισμοί, στους χάρτες εμφανίζονται δάση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Πεντέλης.

Σύμφωνα με το δήμαρχο κ. Δημήτρη Στεργίου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Σηφουνάκη αλλά και συναρμόδια στελέχη του υπουργείου, οι δασικοί χάρες «απεικονίζουν ως δασικές περιοχές πατροπαράδοτους οικισμούς και την κεντρική πλατεία της Πεντέλης, οι οποίες είναι στην πλειονότητά τους στο Σχέδιο Πόλης».

Ο δήμαρχος ζητά να επανεξεταστεί η κρίση ως αναδασωτέων των δύο παραπάνω περιοχών και εκφράζει την έκπληξή του που στους χάρτες δεν συμπεριλήφθηκαν ως δασικές «οι πλαγιές και τα λυκορέμματα του Πεντελικού όρους που εντάχθηκαν στο σχέδιο χωρίς την υπογραφή του υπουργείου Γεωργίας και να εντάσσονται περιοχές που είναι στο σχέδιο πόλης από το 1956».

Η υπόθεση της Πεντέλης δεν είναι η μοναδική καθώς παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες περιοχές που σκοπίμως το ΥΠΕΚΑ μεταθέτει τις λύσεις για αργότερα, θέλοντας να αποφύγει να ανοίξει πολλά μέτωπα. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Άνοιξη αλλά και η περιοχή του Αγίου Στεφάνου, όπου ένα μεγάλο τμήμα του οικισμού έχει χτιστεί σε δάσος με ευθύνη της πολιτείας.

Στην τελευταία πυρκαγιά του 2009 κάηκαν περίπου 200 στρέμματα στον Άγιο Στέφανο. Με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής το κομμάτι αυτό έχει συμπεριληφθεί στην πράξη αναδάσωσης παρά το γεγονός ότι στην εισηγητική πράξη του δασαρχείου δεν οριζόταν τμήμα του οικισμού ως αναδασωτέο. «Ξυπνήσαμε με ταράτσα αναδασωτέα» αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής.

Το ΥΠΕΚΑ τις περιπτώσεις σαν του Αγίου Στεφάνου θα τις αντιμετωπίσει ξεχωριστά, καθώς προβλέπεται πάγωμα» διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων για δύο χρόνια, γνωμοδότηση δήμου και υπηρεσιών και τελική απόφαση για πολεοδόμηση ή μη από τον υπουργό.

Οι ιδιοκτήτες των τριών περιοχών που θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες θα έχουν δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων εντός 45 ημερών από την δημοσίευση της καταχώρησης με την οποία ανακοινώνεται η ανάρτηση, καταβάλλοντας παράβολο που ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου θα κυμαίνεται από 50 ευρώ έως 4.000 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα