Πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα για τα πυρηνικά

Πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας αποφάσισαν να προτείνουν οι σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες της Αυστρίας (που είναι στην κυβέρνηση) και της Γερμανίας (που είναι στην αντιπολίτευση).

Σε συνάντησή τους στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν και ο ηγέτης του γερμανικού SPD Σίγκμαρ Γκάμπριελ συμφώνησαν να κινήσουν τη διαδικασία της «ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας των πολιτών» που
προβλέπεται στη συνθήκη της Λισσαβόνας, κατά την οποία απαιτείται ένα εκατ. υπογραφών από 9 χώρες για να δοθεί εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει το σχετικό σχέδιο νόμου.

Σε δήλωσή του ο κ. Φάιμαν υπογράμμισε πως σε αυτή την πρωτοβουλία «είναι απαραίτητη η συνεργασία με συμμάχους. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα κληθούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο πολύ σημαντικό».

Συνεργάτης του Αυστριακού καγκελάριου αργότερα ανέφερε πως σε αυτό το σχήμα θα έβλεπε ως πιο συναφείς τις οργανώσεις Greenpeace και Global-2000, ενώ ως χρόνο έναρξης της πρωτοβουλίας θεώρησε πρακτικά δυνατό τις αρχές του 2012.

Η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε σε μια συγκυρία που βαρύνεται από την ανησυχία εκτροχιασμού των προσπαθειών της παγκόσμιας κοινότητας για την προστασία των κλιματικών συνθηκών.

Στη διεθνή διάσκεψη που ξεκίνησε χτες στη Μπανγκόκ, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Α.Ρούνγκε-Μέτζγκερ παρατήρησε σχετικά πως «πρέπει να επανεξετάσουμε την ανάπτυξη των εναλλακτικών τεχνολογιών στην παραγωγή ενέργειας. Μπορεί να είναι ως μέσο πιο ακριβό, όμως τελικά θέλουμε να σώσουμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας», υπογράμμισε σχετικά (ΑΠΕ, 9782201).
Keywords
Τυχαία Θέματα