Ανοίγει ο δρόμος για τον συνδικαλισμό στις ένοπλες δυνάμεις

12:27 2/3/2012 - Πηγή: 24wro
Ανοίγει ο δρόμος για τον συνδικαλισμό στις ένοπλες δυνάμεις με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου... Οι ανώτατοι δικαστές με συντριπτική πλειοψηφία 36-3 έκριναν ότι όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να συνδικαλίζονται υπό συγκεκριμένους όρους ενώ αναίρεσε την εφετειακή απόφαση που είχε κρίνει τα αντίθετα και την ανέπεμψε στο ίδιο δικαστήριο για νέα κρίση.
Οι αρεοπαγίτες με την απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, δεχόμενοι μερικώς την εισήγηση του αρεοπαγίτη Χαρ. Δημάδη, έκριναν ότι οι υπηρετούντες
στις Ένοπλες Δυνάμεις απολαμβάνουν -σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τα άρθρα 78-81 του Αστικού Κώδικα- τα ατομικά δικαιώματα της συνενώσεως.
Έτσι μετά από αυτά , ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να συνδικαλίζονται ιδρύοντας Ενώσεις Προσώπων σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα. Αντίθετα, δεν μπορούν να συνιστούν τα προβλεπόμενα από το Ν. 1264/1982 σωματεία ούτε, συνακόλουθα, να τυγχάνουν της προστασίας που προβλέπει ο επίμαχος νόμος (μη απόλυση συνδικαλιστών, χορήγηση συνδικαλιστικών αδειών κ.λπ.).
Ακόμη, οι δικαστές έκριναν ότι από καμία συνταγματική διάταξη δεν προκύπτει ότι για την ίδρυση Ένωσης Προσώπων από τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις απαιτείται η έκδοση «τυπικού νόμου», καθώς η συνταγματική αρχή της ελεύθερης συνενώσεως και το δικαίωμα της συλλογικής δράσης παρέχεται αδιακρίτως σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κοινωνικής ή επαγγελματικής τάξης.

prionokordela.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα