Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξοπλισμού των εξεγερμένων στη Λιβύη - Αισιοδοξία Καντάφι για νίκη

09:50 20/4/2011 - Πηγή: 24wro
Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ το ενδεχόμενο να εξοπλίσει του αντικαθεστωτικούς...
στη Λιβύη με σύγχρονο πολεμικό υλικό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους: «σχετικά με το ενδεχόμενο να παρασχεθεί εξοπλιστική βοήθεια στους εξεγερμένους, αυτή είναι μια προοπτική που δεν έχει αποκλεισθεί. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά»

Ο Τόνερ υπογράμμισε τη διεθνή συμφωνία την περασμένη εβδομάδα
για τη σύσταση οικονομικού μηχανισμού που θα ενισχύει οικονομικά τον αγώνα για την εκδίωξη του καθεστώτος του Καντάφι.

Αμερικανικό «όχι» σε αποστολή επίγειων δυνάμεων



Παρά δε το δεδομένο ότι η Βρετανία έχει ήδη στείλει βρετανούς στρατιωτικούς στη Βεγγάζη, το προπύργιο των αντικαθεστωτικών, για να εκπαιδεύσουν και να συμβουλεύουν τις δυνάμεις των ανταρτών, ο Μαρκ Τόνερ επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εμμένει στη δέσμευσή του ότι δεν θα αποσταλούν επίγειες δυνάμεις των ΗΠΑ, στη Λιβύη. «Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος από την αρχή που σχεδιάστηκε αυτή η επιχείρηση, ότι δεν θα σταλούν στρατεύματα των ΗΠΑ, στη Λιβύη», υπενθύμισε ο Τόνερ.

«Το ΝΑΤΟ δεν έχει ανάγκη τις ΗΠΑ»

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες στους Financial Times ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει ανάγκη τις ΗΠΑ στη Λιβύη, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η Ουάσινγκτον είναι πιο χρήσιμη σε άλλες χώρες όπως το Πακιστάν και η Αίγυπτος.

«Το ΝΑΤΟ μπορεί να διασφαλίσει τις επιχειρήσεις στη Λιβύη ακόμη και αν ο μεγαλοδύναμος θεός αποσπάσει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και μας ρίξει στον πλανήτη Αρη ώστε πλέον να μην μπορούμε να πάρουμε μέρος» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο Μπάιντεν. «Θα ήταν περίεργο να πούμε ότι το ΝΑΤΟ και ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχουν αρκετούς πόρους για να ασχοληθούν με τη Λιβύη. Δεν είναι έτσι», πρόσθεσε ο Μπάιντεν. «Καμιά φορά οι άλλες χώρες δεν έχουν τη θέληση, όμως δεν είναι θέμα πόρων», υπογράμμισε.



Χθες Τρίτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 800 εξόδους αεροσκαφών στη Λιβύη αφότου παρέδωσαν τον έλεγχο των επιχειρήσεων στο ΝΑΤΟ την 1η Απριλίου και έχουν κάνει συνολικά οκτώ επιθέσεις εναντίον μονάδων της αντιαεροπορικής άμυνας. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος πάντως εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποφασίσουν αν οι δυνάμεις τους πρέπει να επικεντρωθούν «στο Ιράν, την Αίγυπτο, τη Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν» ή αν πρέπει να κάνουν περισσότερα στη Λιβύη. «Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα, υπογράμμισε.

Σαίφ Καντάφι: «Η κατάσταση εξελίσσεται καθημερινά υπέρ μας»

Από την άλλη ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι , δήλωσε χθες Τρίτη «πολύ αισιόδοξος» για την επιτυχία του καθεστώτος στην εξέγερση που έχει ξεσπάσει στη χώρα, εδώ και δύο μήνα. «Είμαι πολύ αισιόδοξος και θα κερδίσουμε», δήλωσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ σε μία τηλεοπτική εκπομπή στο δίκτυο Αλίμπια.

«Η κατάσταση εξελίσσεται καθημερινά υπέρ μας», πρόσθεσε ενώπιον π
Keywords
Τυχαία Θέματα