To Γκραν πρι του Μονακό

18:20 24/5/2011 - Πηγή: 24wro
Κάθε χρόνο η Formula 1 επιστρέφει…
στην Cote d’ Azur, για μία επίσκεψη στην πόλη του πλούτου και της ομορφιάς στο Μονακό. Πολλοί αποκαλούν το event ως το πετράδι στο στέμμα της F1 χωρίς να έχουν άδικο, καθώς κάθε αγώνας έχει την προσοχή ακόμη και ανθρώπων, που δεν ασχολούνται με τα γκραν πρι και τον κόσμο τους.Παρά την επικινδυνότητα και τις συνθήκες ο αγώνας στο κρατίδιο του… πλούτου είναι δημοφιλής ανάμεσα στους οδηγούς, αφού πολλοί ζουν εκεί, ενώ οι επισκέπτες (διάσημοι ή όχι) είναι πιστοί στο θεσμό
και δίνουν το παρών κάθε χρόνο παρά τις υπερβολικές τιμές για την παραμονή τους.
Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει με τους οργανωτές να προσθέτουν μπαριέρες  ασφαλείας και ψηλούς φράχτες για την ασφάλεια των οδηγών, ενώ δημιουργούν θέσεις για 200.000 θεατές (6,5 φορές τον πληθυσμό του κρατιδίου).
Η οδήγηση για τους πιλότους των γκραν πρι στους δρόμους του Μονακό είναι μία πρόκληση. Η μικρή σε πλάτος διαδρομή απαιτεί ακρίβεια για να μην χτυπήσουν τα μονοθέσια στις μπαριέρες. Η ακρίβεια στους χειρισμούς είναι παραπάνω από υποχρεωτική ιδιαίτερα στα αργά κομμάτια της διαδρομής στη στροφή «Mirabeau» και τη φουρκέτα όπου η ταχύτητα πέφτει στα 50 χλμ. Ακολουθεί η ανοιχτή δεξιά στροφή στο τούνελ ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια, ιδιαίτερα για τους νέους οδηγούς. Το «Chicane 11» μετά το τούνελ απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, για να βρει το σωστό μέρος για τα φρένα ο οδηγός αλλιώς ο κίνδυνος για ένα χτύπημα και μία εγκατάλειψη είναι πιθανά στο σημείο εκείνο.
Το προσπέρασμα στο Μονακό σχεδόν… απαγορεύεται από τις συνθήκες, έτσι μία διάκριση στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά είναι ο μισός αγώνας. Ιδιαιτέρα φέτος όπου οι χρόνοι στα pit – stop των ομάδων είναι σχεδόν ίδιοι, έτσι δεν κερδίζει κανείς χρόνο από αυτά.
Εβδομήντα οχτώ γύροι ανάμεσα σε μπαριέρες σημαίνουν 260 χλμ απόλυτης αυτοσυγκέντρωσης. Ένα λάθος μπορεί να σημαίνει το τέλος της ταχύτερης «βόλτας» στον κόσμο σε δρόμους πόλης στον κόσμο.
Δείτε το preview του αγώνα στο video που ακολουθεί:
Μερικά στατιστικά:
Γύροι: 78
Μήκος πίστας: 3,34χλμ.
Μήκος αγώνα: 261 χλμ.
Κατανάλωση καυσίμου: 21,8λιτ/γύρο
Υψηλότερη ταχ: 293 χλμ
Μέση ωριαία: 161 χλμ
Χρόνος που χάνεται στα pits: 21’’

onsports
Keywords
Τυχαία Θέματα