Σάκκαρη: “Βρήκα τρόπο να είμαι καλά με τον εαυτό μου”

Η Μαρία Σάκκαρη μίλησε λίγο πριν από την πρεμιέρα της στο φετινό Australian Open για την αστάθεια του 2023, για τη σκέψη της να σταματήσει από το τένις μετά από τους τρεις σερί αποκλεισμούς στους πρώτους γύρους σε Roland Garros, Wimbledon και US Open, αλλά και για

το πώς τη βοήθησε η συνεργασία με αθλητικό ψυχολόγο. 

“Θα έλεγα ότι το 2023 ήταν μια χρονιά με τα πάνω και τα κάτω της.”, είπε η Σάκκαρη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Tennis Majors. “Αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω μια λέξη αυτή θα ήταν roller-coaster, τόσο αγωνιστικά, όσο και πνευματικά. Αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι ότι βρήκα έναν τρόπο να είμαι ευτυχισμένη, ελεύθερη και απλά να είμαι ικανοποιημένη με τον εαυτό μου. Κι αυτό δεν είναι μόνο επειδή κέρδισαν τον τίτλο στη Γουαδαλαχάρα, αλλά επειδή ήμουν πραγματικά ο εαυτός μου στο court.”

“Έλεγα στον εαυτό μου τι κάνω λάθος;”

Μετά την ήττα στον 1ο γύρο του US Open η Σάκκαρη ξέπασε σε κλάματα στη συνέντευξη Τύπου, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να σκέφτεται να τα παρατήσει. 

“Ήταν πολύ δύσκολο.”,, είπε η Σάκκαρη. “Εννοώ ότι το να είσαι Top-10 παίκτρια, να είσαι Νο6 του κόσμου και να χάνεις στους πρώτους γύρους σε τρία σερί Grand Slam αυτό ειναι πιθανώς ρεκόρ που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Ειναι κάτι που σε επηρεάζει.”

“Έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι δεν πρέπει να σε επηρεάζει, αλλά σε επηρεάζει κατά κάποιο τρόπο. Είχα πολλές σκέψεις μέσα στο μυαλό μου. Και ρωτούσα γιατί; Τι κάνω λάθος; Τι μπορώ να κάνω καλύτερα; Και απλά άρχισα να προσπαθώ να βγω τις μπάλες μέσα χωρίς να σκέφτομαι τίποτα άσχετο. Απλά έκανα αυτό που ξέρω, να προσπαθώ να κάνω το καλύτερο, απλά να παίζω τένις. Νομίζω ότι αυτός ήταν ένας λόγος που κατάφερα να αλλάξω τα πράγματα.”

Κλειδί η πρόσληψη του ψυχολόγου 

Η Σάκκαρη ανέφερε ότι σε όλα αυτά σημείο κλειδί ήταν και η συνεργασία της με ψυχολόγο. Μία ομαδική απόφαση που ουσιαστικά έκανε “θαύματα”.

“Με έχει βοηθήσει πραγματικά.” Είπε. “Πρώτα απ’ όλα με βοήθησε στον τρόπο που βλέπω τη ζωή. Έχω μια πολύ καλή ζωή, στο σπίτι, με τους γονείς μου, οικονομικά. Έχω οτιδήποτε ήθελα, αλλά με έμαθαν ότι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά στη ζωή, κάτι που πάντα εκτιμούσα και σεβόμουν.”

“Και οι δύο οι γονείς μου ήταν σκληρά εργαζόμενοι. Αυτό για μένα ήταν σημαντικό. Με βοήθησε να εκτιμήσω πραγματικά αυτό που έχω, δουλεύοντας με έναν ειδικό γιατί νομίζω ότι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι στη ζωή και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Απλά πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά που έχουμε.”

“Ήμουν πάντα σκληρή με τον εαυτό μου”

Το γεγονός ότι η Σάκκαρη είναι τελειομανής δεν τη βοήθησε ίσως στον τρόπο να αντιμετωπίζει τις ήττες, με την ίδια να αποκαλύπτει το πόσο σκληρή είναι με τον εαυτό της. 

“Ήμουν πάντα σκληρή με τον εαυτό μου. Πάντα θέλω περισσότερα, πάντα πιέζω για περισσότερα αλλά το θέμα είναι ότι τώρα επιτέλους πρώτα απ’ όλα εκτιμώ αυτό που έχω και επίσης να είμαι εντάξει με αυτό που έχω τώρα. Αν σταματούσα το τένις αύριο, ξέρω ότι έχω κάνει πάρα πολύ καλά πράγματα στη ζωή μου.”

“Όχι μόνο επειδή έφτασα στο Νο3 του κόσμου, αλλά επειδή νιώθω καλά που είμαι ο εαυτός μου. Φυσικά και θέλω να κερδίσω ένα Grand Slam. Θέλω να κερδίσω αυτήν την εβδομάδα. Αυτό δεν αλλάζει. Απλά αυτό που έχει αλλάξει είναι η οπτική μου.”

“Η συνεργασία με έναν ψυχολόγο ήταν παλιά ταμπού στο τένις και στον αθλητισμό γενικότερα και ένδειξη αδυναμίας. Τώρα ευτυχώς είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους παίκτες που παίζουν κάθε εβδομάδα σε καταστάσεις πίεσης, αντιμετωπίζοντας μόνοι τους τις ήττες και προσπαθώντας να λύσουν προβλήματα.”

“Δεν είναι μόνο οι παίκτες, νομίζω ότι οι άνθρωποι γενικά πίστευαν ότι αν έκανες ψυχοθεραπεία είχες κάποια ασθένεια ή κάτι τέτοιο ή ότι κάτι δεν πάει καλά με σένα. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να κάνουν στη ζωή τους γιατί κανείς δεν είναι τέλειος. Και όλοι ξέρετε έχουν τους δαίμονες τους.”

“Η αποδοχή θα είναι φίλος μου”

Στον ημιτελικό του 2021 στο Roland Garros η Σάκκαρη υπέστη μια σκληρή ήττα από την Μπαρμπόρα Κρεϊτσίκοβα, καθώς η Ελληνίδα τενίστρια έχασε σε εκείνο το επικό παιχνίδι match—point. 

Ο Άντι Μάρεϊ είχε δηλώσει κάποτε ότι μόνο όταν τελικά αποδέχθηκε ότι μπορεί να μην κερδίσει ποτέ ένα Grand Slam μπόρεσε να απελευθερωθεί κερδίζοντας χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πριν κατακτήσει το US Open το 2012 και το Wimbledon δύο φορές (2013, 2016), με την Σάκκαρη να λέει ότι ένιωθε το ίδιο. 

“Έχω πει ήδη στον ψυχολόγο μου ότι η αποδοχή θα είναι φίλος μου από εδώ και στο εξής. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πράγμα στη ζωή μου. Νομίζω ότι αποδέχομαι διαφορετικά είδη καταστάσεων και αποδέχομαι όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή έτσι όπως και ο Άντι.”

“Έχω αποδεχθεί ότι μπορεί να μην πάρω ένα Grand Slam. Ίσως αυτό ήταν το ταβάνι μου. Οχι ότι δεν πρόκειται να προσπαθήσω περισσότερο. Αυτό είναι διαφορετικό πράγμα. Αλλά το αποδέχθηκα, αλλά θα προσπαθήσω να πάω για κάτι μεγαλύτερο.”

“Δεν δίνω σημασία στο τι πιστεύει ο κόσμος”

Στην 2η σεζόν του Break Point η Σάκακρη περιγράφει συζητήσεις για άσχημες κριτικές στα social media με τον ψυχολόγο ωστόσο να βοηθάει ακομα κι εκεί. 

“Έχω ακόμα όλες τις εφαρμογές, αλλά δεν με νοιάζει. Όπως είπα και στο Netflix δεν με νοιάζει τι πιστεύει ο κόσμος. Έχω την αίσθηση ότι αν σβήσεις τα πάντα μπορεί να ξεφύγεις από το πρόβλημα. Φυσικά είναι πολύ υγιεινό αν δεν ασχολείσαι με τίποτα από αυτά, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να τα έχετε και να τα χρησιμοποιήσετε με σωστό τρόπο.”

Όσο για την εκκίνησή της το 2024 η Σάκκαρη είπε: Είχα τρεις πολύ καλούς αγώνες στο United Cup Πιστεύω ότι ο αγώνας με την Λέιλα ήταν υψηλού επιπέδου και από τις δυο μας. Έχω αλλάξει μερικά πράγματα κατά τη διάρκεια της preseason (συμπεριλαμβανομένης και της νέας ρακέτας) και φαίνεται ότι είμαι στο σωστό δρόμο. Απλά νιώθω καλά, νιώθω χαλαρή και είναι συναρπαστικό.”

The post Σάκκαρη: “Βρήκα τρόπο να είμαι καλά με τον εαυτό μου” appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα