Η νοοτροπία του πρωταθλητή

Ένα άρθρο ωδή στον πρωταθλητισμό και στη νοοτροπία που πρέπει να έχει ένας νεαρός αθλητής για να αντέξει και να πετύχει στο μακρύ και πολύ δύσκολο ταξίδι του αγωνιστικού τένις

Για εσένα που το όνειρο σου είναι να φτάσεις μέχρι το τέλος του μακροχρόνιου και επίπονου ταξιδιού στην χώρα του πρωταθλητισμού στο Τένις.

Πάρε το Όνειρο σου στα Σοβαρά

Δείξε τον απόλυτο σεβασμό στα Όνειρα σου. Δώσε στο εαυτό σου όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για να τα πετύχεις ακόμα και αν τα όνειρα σου φαίνονται παράλογα ή μη ρεαλιστικά στους άλλους. Μην

ντρέπεσαι να λειτουργείς καθημερινά σαν να πρόκειται να τα πετύχεις.

Αγκάλιασε το Πάθος σου!

Πάθος: Μια υπέρμετρη αίσθηση, ένα ακαταμάχητο και αποκλειστικό ενδιαφέρον για κάτι που λατρεύεις, για έναν στόχο που επιθυμείς επίμονα να πετύχεις, το οποίο οδηγεί σε μια συνεχή εσωτερική αναστάτωση. Αυτή η «ευγενής» τρέλα που σου επιτρέπει να αισθανθείς ότι υπάρχεις, που σου αναπτύσσει την αυτοεκτίμηση και καθιστά το αδύνατο δυνατό.

Ακολούθησε την Βαθύτερη Επιθυμία σου

Άκουσε αυτό που θέλεις βαθιά μέσα σου. Ξεπέρασε όλα σου τα εσωτερικά εμπόδια και τόλμησε να ταξιδέψεις στα βαθύτερα σου «πιστεύω». Πρόσεξε όμως, μην μπερδέψεις τα δικά σου «θέλω» (επιθυμίες-προσδοκίες) με τα θέλω των γύρω σου και μην εγκλωβιστείς σε αυτά.

Ανακάλυψε το Προσωπικό σου Πνεύμα για Περιπέτεια

Για να πετύχεις πρέπει να αντιμετωπίσεις με σθένος το άγνωστο. Δηλαδή, να εξερευνήσεις πρωτόγνωρες περιοχές και να περπατήσεις άγνωστα μονοπάτια. Οφείλεις να βγεις εκτός της περιοχής που αισθάνεσαι βολικά, να αμφισβητήσεις τους κανόνες, να έχεις κριτική σκέψη και να κινηθείς προς την καινοτομία.

Διαχειρίσου την Υπερηφάνεια σου

Η αίσθηση της θετικής υπερηφάνειας είναι περισσότερο πλεονέκτημα παρά μειονέκτημα, το οποίο μπορεί να σε οδηγήσει πέρα από τα όρια σου. Θα σε βοηθήσει να επανέλθεις ψυχολογικά μετά από κάποια αποτυχία ή ταπείνωση και πολλές φορές θα σου δώσει την ώθηση να συνεχίσεις όταν όλα μοιάζουν δυσοίωνα.

Δείξε Ενθουσιασμό

Το δώρο του να εκτιμάς αυτό που ζεις και αυτά που έχεις. Να αισθάνεσαι χαρά με την προσπάθεια και την δουλειά σου και να δείχνεις θαυμασμό και κατάπληξη για τις καταστάσεις γύρω σου.

Να Βρίσκεσαι σε Συνεχή Αναζήτηση

Να έχεις την δίψα της μάθησης και της συνεχής βελτίωσης. Να διατηρείς την περιέργεια σου και την προθυμία σου για συνεχή διερεύνηση νέων τρόπων που θα τελειοποιήσουν την Τέχνη σου. Θα βρίσκεσαι σε αυτήν την αναζήτηση όταν είσαι σε συνεχή νοητική κίνηση, όταν σε πιάνει εμμονή για την εύρεση μιας λύσης σε κάποιο πρόβλημα που συναντάς.

Βρες την Πειθαρχεία σου

Πειθαρχία είναι το πλαίσιο της δουλειάς και οι κανόνες λειτουργίας πάνω στους οποίους θα ανθίσει το ταλέντο σου. Πειθαρχία σημαίνει να μπεις σε μια αδιάκοπη ρουτίνα προπόνησης, η οποία (απαιτείται) να εφαρμόζεις με μέγιστη ποιότητα και χωρίς αμφιβολίες ακόμα και όταν δεν έχεις την αντίστοιχη επιθυμία. Η πειθαρχία είναι ο σκελετός που πρέπει να βασιστείς για να πετύχεις.

Ανάπτυξε την Πνευματική και Σωματική σου Ένταση

Το να έχεις ένταση σημαίνει να έχεις την δυνατότητα να διατηρήσεις υψηλού βαθμού συγκέντρωση και προσπάθεια καθημερινά. Να δίνεις ότι έχεις κάθε φορά που αποδίδεις. Η ένταση εξαρτάται από την ποιότητα της παρουσίας σου: αν έχεις πλήρη αφοσίωση θα έχεις και ταχύτερη βελτίωση.

Καθιέρωσε Στόχους Προσωπικής Βελτίωσης

Οριοθέτησε στόχους με βάση τα σημεία που θέλεις να βελτιωθείς και όχι με βάση τα αποτελέσματα. Όσο περισσότερο συγκεντρώνεσαι στην βελτίωση του εαυτού σου τόσο πιο επιτυχή αποτελέσματα θα έχεις.

Ανάπτυξε Φιλία με την Δυσκολία

Δημιούργησε στενούς δεσμούς με δύσκολες καταστάσεις σε όλα τα πεδία της ζωής σου ακόμα και εκτός αθλητισμού. Αυτό θα σου βελτιώσει την αυτοπεποίθηση. Κάθε φορά που έχεις ευκαιρία επίλεξε τον δύσκολο δρόμο, τον λιγότερο ταξιδεμένο. Μόνο στις δυσκολίες μπορείς να ανακαλύψεις την πραγματική σου αξία.

Κάνε τις Επιλογές σου

Επίλεξε μια οπτική γωνία, μια δραστηριότητα, έναν φίλο, έναν προπονητή και υποστήριξε την επιλογή σου με τις θετικές της και τις αρνητικές της συνέπειες. Μην φοβηθείς να αποδεχτείς μια λάθος επιλογή και να την αλλάξεις. Μέσα από τα λάθη σου και την αποδοχή τους θα βελτιωθείς.

Προπόνησε τον Προπονητή σου

Ανάπτυξε μια αληθινή, επαγγελματική και προσωπική σχέση με τον προπονητή σου έτσι ώστε να του δίνεις επιπλέον κίνητρο να σου προσφέρει τον καλύτερο του εαυτό καθημερινά.

Μετάτρεψε το Μειονέκτημα σου σε Πλεονέκτημα

Δώσε τόσο προσοχή σε κάποιο μειονέκτημα σου που θα το μεταμορφώσεις σε πλεονέκτημα. Αν το μειονέκτημα σου είναι φυσικώς αδύνατο να δουλευτεί (ύψος, ταχύτητα σωματικής ωρίμανσης κλπ.), εξισορρόπησε το αναπτύσσοντας κάτι διαφορετικό που θα σε βοηθήσει να το καλύψεις.

Μάθε να λες Όχι όταν Πρέπει

Λέγοντας “όχι” στον σωστό χρόνο προστατεύεις τον εαυτό σου από παράλογα αιτήματα και από ανθρώπους που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους ή της ευγένειας σου. Πολλές φορές οι συγκρούσεις λύνονται πιο παραγωγικά με αυτόν τον τρόπο παρά με το να τις αποφεύγεις. Όταν έχεις το θάρρος να πεις όχι, δίνεται μεγαλύτερο κύρος στο «Ναι» που θα πεις, γιατί θα είναι πιο αυθεντικό.

Ελευθέρωσε τον Εαυτό σου από τις Κρίσεις των Άλλων

Δεν σημαίνει να μην σε ενδιαφέρει τι θα πουν οι άλλοι για εσένα, αλλά να μην αφήσεις τις γνώμες των άλλων να επηρεάσουν τον αληθινό σου εαυτό και να σε αλλοιώσουν. Να θες να πετύχεις επειδή πάνω από όλα το θες εσύ και όχι επειδή οι φίλοι σου, οι γονείς σου ή οι προπονητές σου θα δημιουργήσουν καλύτερη εντύπωση για εσένα.

Να Κοιτάς Πάντα τον Καθρέφτη του Εαυτού σου

Να έχεις την δύναμη να κάνεις πάντα την δίκαια αυτοκριτική σου για την συμπεριφορά σου και την απόδοση σου ακόμα και όταν όλα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με αυτόν τον τρόπο είσαι πάντα σε εγρήγορση και ο ρυθμός βελτίωσης σου επιταχύνεται.

Ανάπτυξε την Γενναιοδωρία σου

Μάθε να δίνεις χωρίς να δημιουργείς την προσδοκία ότι πρέπει να λάβεις ισόποσα. Δώσε αυθόρμητα περισσότερα από όσα σου ζητώνται. Η γενναιοδωρία σου θα εμπνεύσει και άλλους να έχουν παρόμοια συμπεριφορά.

Δούλεψε στην Γλώσσα του Σώματος σου

Χρησιμοποίησε το σώμα σου για να μάθεις πώς να κυριαρχείς πάνω στα συναισθήματα σου. Η σχέση του μυαλού και του σώματος είναι αμφίδρομη. Το σώμα επηρεάζει το μυαλό με τον ίδιο τρόπο που το μυαλό επηρεάζει το σώμα. Εξάσκησε τον τρόπο που στέκεσαι, τον τρόπο που κοιτάς, τον τρόπο που κινείσαι. Η γλώσσα του σώματος σου αντανακλά την κυριαρχία σου στον εαυτό σου.

Όταν Αποδίδεις Άσχημα, Παίξε Καλά

Μην έχεις την προσδοκία ότι θα παίζεις πάντα στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου. Κανένας δεν το καταφέρνει αυτό. Συγκεντρώσου στο να βελτιώσεις τον μέσο όρο της απόδοσης σου, το βασικό σου παιχνίδι. Όταν δεν παίζεις σύμφωνα με τις δυνατότητες σου προσπάθησε σε κάθε μπάλα που χτυπάς να βελτιώνεσαι σταδιακά, κάνοντας τα βασικά σωστά και μην δίνεις βάση αν κέρδισες ή αν έχασες τον πόντο.

Μην Αφήνεις την Λύπη σου να σε Καταβάλλει

Αυτό δεν σημαίνει μην αισθάνεσαι λύπη. Να έχεις την δυνατότητα να αποδέχεσαι αυτό που δεν έχεις ή αυτό που δεν κατάφερες να κερδίσεις (ένας πόντος, ένα game, ένα set). Να προσαρμόζεσαι στις νέες καταστάσεις. Όσο περισσότερο καταφέρνεις να αποδέχεσαι και να ξεπερνάς δύσκολες και επίπονες καταστάσεις τόσο πιο πολύ θα μπορείς να ζεις και να παίζεις στο «Τώρα». Στους αγώνες όσο πιο πολύ
αγωνίζεσαι στο «Τώρα» τόσο περισσότερες επιτυχίες θα έχεις.

Καλλιέργησε την Διαφορετικότητα σου

Υπερασπίσου την διαφορετικότητα σου αντί να την κρύβεις, αυτή είναι που σε κάνει μοναδικό. Να έχεις πρότυπα που να ακολουθείς, αλλά προσπάθησε να καλλιεργήσεις το δικό σου στυλ, την δική σου ταυτότητα, την δική σου μοναδικότητα.

Συγκεντρώσου σε Αυτά που Μπορείς να Ελέγξεις

Για να μπορέσεις να αγωνίζεσαι για περισσότερο χρόνο στο «Τώρα» πρέπει να συγκεντρώνεσαι μόνο στους παράγοντες που μπορείς να ελέγξεις (την προσπάθεια σου, την προσοχή σου, την στρατηγική σου, τον επαγγελματισμό σου, την συμπεριφορά σου, την γλώσσα του σώματος σου) και όχι σε πράγματα που είναι εκτός του δικού σου ελέγχου (το αποτέλεσμα, τον καιρό, τον αντίπαλο, τους θεατές).

Αναζήτησε την Καθαρότητα του Μυαλού σου

Μια υψηλότερη κατάσταση εγρήγορσης και συνείδησης: η ικανότητα σου να διατηρείς την ηρεμία σου, αλλά και την ενεργητικότητα σου σε οποιαδήποτε κατάσταση την ώρα που η μπάλα καίει. Να έχεις μια φυσική νοημοσύνη κατά την διάρκεια της μέγιστης προσπάθειας σου η οποία δημιουργεί την εντύπωση ότι έχεις άπλετο χρόνο αντίδρασης σε οριακές στιγμές. Το μυαλό σου είναι καθαρό όταν είναι χαλαρό και όχι όταν πιέζεται ή όταν βιάζεται.

Συνδύασε την Φωτιά με το Νερό

Η ικανότητα σου να συνδυάζεις χαλαρότητα και επιθετικότητα στην κίνηση σου κατά την διάρκεια της απόδοσης σου. Να μπορείς να βρεις την σωστή ισορροπία μεταξύ σωματικής προσπάθειας και σωματικής ρευστότητας. Να έχεις ταυτόχρονα ορμητικότητα με χαλαρότητα και ακρίβεια.

Σκέψου το Παιχνίδι, Όχι το Διακύβευμα

Να μετακινείς την προσοχή σου από την σημαντικότητα του αγώνα στην τωρινή στιγμή και στον πόντο που παίζεις (στην στρατηγική σου, στην επιλογή της τακτικής εκτέλεσης, στον στόχο σου) ειδικά σε κρίσιμες στιγμές. Απασχόλησε τις σκέψεις σου με ρουτίνες και τωρινά σημεία αναφοράς (την αναπνοή σου, την αποφασιστικότητα σου, την κίνηση σου) την ώρα που αισθάνεσαι τον φόβο την ήττας ή την νίκης. Να βρίσκεσαι στην απόφαση και όχι στο αποτέλεσμα της απόφασης.

Μην Αποσπαστείς ούτε Δευτερόλεπτο

Απόφυγε κάθε πιθανότητα πνευματικής χαλάρωσης όταν αγωνίζεσαι. Η σταθερότητα της συγκέντρωσης σου θα βάζει τον αντίπαλο σου σε συνεχή πίεση. Για να χάσεις πόντο θα πρέπει ο αντίπαλος σου να ματώσει. Τα αποτελέσματα στα τουρνουά τις περισσότερες φορές εξαρτώνται από τα λάθη και όχι από τα τελειώματα.

Κατανόησε την Δύναμη της Ταπεινότητας

Η αυτοπεποίθηση και η δύναμη του χαρακτήρα σου μπορεί να γίνει αντιληπτή χωρίς να την επιδείξεις ή να κυριαρχήσεις μειώνοντας τον άλλον. Κάποια άτομα γεμίζουν τον χώρο με την παρουσία τους, με την εμφάνιση τους και με την αίσθηση ασφάλειας που εκπέμπουν. Στους αγώνες αυτή η ασφάλεια δίνει την εντύπωση ότι η νίκη τους είναι σίγουρη χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κάτι να την αναδείξουν.

Μάθε να Αγαπάς την Πίεση

Μην προσπαθείς να αποφύγεις την πίεση αλλά χρησιμοποίησε την. Μπορείς να την μεταμορφώσεις αν την αποδεχτείς και καταφέρεις να δημιουργήσεις μια καλή σχέση με αυτήν. Η πίεση και ο φόβος θα σε ισχυροποιήσει και θα σε ενεργοποιήσει να παλέψεις και όχι να τρέξεις μακριά. Αυτό που σε άγχωνε θα σε διεγείρει. Αυτό που έβλεπες σαν εμπόδιο, θα το δεις σαν πρόκληση.

Βρες την Απόλαυση σε Αυτό που Κάνεις

Η αγάπη και η χαρά για το άθλημα δεν θα σε «σκουριάσει» ποτέ. Είναι το πιο δυνατό στοιχείο που εγγυάται ότι θα παραμείνεις εσωτερικά παρακινημένος για τον Μαραθώνιο του πρωταθλητισμού. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις δεν θα χρειαστεί ποτέ να θυσιάσεις κάτι.

Κάνε τους Αντιπάλους σου τους Καλύτερους σου Φίλους

Θεώρησε τους αντιπάλους σου ως τους καλύτερους σου δασκάλους. Αυτοί θα σε πιέσουν, αυτοί θα σου δείξουν τις αδυναμίες σου, αυτοί θα σε προκαλέσουν σωματικά, νοητικά και πνευματικά, αυτοί θα σου δείξουν τους τομείς που χρειάζεσαι βελτίωση. Αρκεί να μπορέσεις πάντα να δείχνεις προσοχή σε αυτά που σε διδάσκουν και να χρησιμοποιείς αυτή τη γνώση προς δικό σου όφελος.

Και τέλος θυμήσου: Δεν Χάνεις Ποτέ αν Μαθαίνεις…Μόνο Κερδίζεις.

Αλέξανδρος Τσακίρης MSc, PhD. (επικοινωνία με το συντάκτη: [email protected])

Ο Αλέξανδρος είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού από το Κολλέγιο Αθλητικών Επιστημών με ειδικότητα στην προπονητική του τένις. Το 2004 συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Exeter (Ηνωμένο Βασίλειο) όπου ένα χρόνο μετά ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του πάνω στις Επιστήμες της Άθλησης και της Υγείας. Τέσσερα χρόνια μετά ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του πάνω στην Εργοφυσιολογία και την Βιοκινητική.Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ανάπτυξης του ήταν η συνεχής μελέτη της φιλοσοφίας και της ψυχολογίας. Το 2012 αποφάσισε να εξειδικευτεί στην Επιχειρησιακή Προπονητική – Προπόνηση Ζωής (Life/Executive Coaching) από το Ινστιτούτο Integral Coaching Canada. Από τότε έχει ολοκληρώσει πάνω από 200 ώρες προσωπικού Life Coaching σε αθλητές τένις, αλλά και σε γονείς αθλητών που θέλουν να βελτιώσουν τις ικανότητες τους στο να υποστηρίζουν παραγωγικότερα το ταξίδι των παιδιών τους στον πρωταθλητισμό.Ο Αλέξανδρος έχει εργαστεί ως προπονητής τένις για τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα (τρία στον Α.Κ.Α.Μαραθώνα και ένα στον Ο.Α.Αργυρούπολης) και οχτώ χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο (τέσσερα στο σύλλογο τένις του Πανεπιστημίου του Exeter και άλλα 4 στον σύλλογο τένις του Shrewsbury) όπου πήρε και το δίπλωμα προπονητικής τένις της Βρετανικής ομοσπονδίας (LTA) επιπέδου 3 και συμμετείχε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης προπονητών της LTA Midlands. Από το 2017 εργάζεται ως Τεχνικός Διευθυντής Ακαδημιων στο Kavouri Tennis Club

The post Η νοοτροπία του πρωταθλητή appeared first on Tennis24.

Keywords
νοοτροπια, ωδή, βρες, σημαίνει, αφοσίωση, θες, επηρεάζει, game, set, στυλ, εμφάνιση, msc, phd, canada, life, ελλαδα, tennis, club, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, Καλή Χρονιά, φωτια, αποτελεσματα, ωδή, γλωσσα του σωματος, γνωση, γωνια, δουλεια, ηνωμενο βασιλειο, θαρρος, ονειρα, ονειρο, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, ρυθμος, σθενος, φιλια, φυσικη, ωθηση, ωρα, game, msc, αγαπη, αγωνες, αρθρο, αν αγαπας, αμφιβολιες, αυτοπεποιθηση, αφοσίωση, γινει, γλωσσα, γονεις, δυναμη, δυνατοτητα, διψα, διδακτορικο, δικη, δωσει, διπλωμα, δωρο, εγρηγορση, ευκαιρια, εμμονη, εμφάνιση, επηρεάζει, επιθυμια, τεχνη, ζωης, ιδιο, ηρεμια, θες, θυμησου, ισορροπια, κινηση, λαθη, λαθος, λυπη, μακρια, μπορεις, μυαλο, νικη, νοημοσυνη, ντρεπεσαι, παντα, ορια, οφελος, παθος, πεδια, παιξε, πειθαρχια, πιο πολυ, ποιοτητα, ποντος, σιγουρη, συγκεντρωση, σκεψεις, σωμα, στυλ, ταυτοτητα, τρελα, φαινονται, φοβος, φορα, χαρα, ψυχολογικα, ωρες, αδυνατο, αγνωστο, ασφαλεια, canada, δωσε, φιλοι, χωρα, life, μελετη, παιχνιδι, phd, σημαίνει, σκελετος, σωστο, ταξιδι, tennis, υγειας
Τυχαία Θέματα