ATP Finals: Η Σαγκάη σημαντικός σταθμός για Νόλε

Από το ανεπιτυχές ντεμπούτο του Νόβακ Τζόκοβιτς το 2007, στην κατάκτηση του πρώτου εκ των πέντε τίτλων που ήρθε το 2008 , το ATP Finals, αποτέλεσαν «ορόσημο» για τις μετέπειτα επιτυχίες μιας σπουδαίας καριέρας που διανύει ο Σέρβος τενίστας

Για να μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί και να μπορέσει να διαπιστώσει ότι ένας νέος τενίστας, μπορεί να έχει τα στοιχεία εκείνα για να αποτελέσει ένα μεγάλο project χρειάζονται αρκετά πράγματα. Δύο από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία που έδειξαν ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα αφήσει

το στίγμα του, ήταν η παρθενική του εμφάνιση στο Tennis Masters Cup, το 2007.

Ήταν στη Σανγκάη όταν ο μόλις 20 χρόνων τότε Νόβακ Τζόκοβιτς και ήδη Νο.3 στη παγκόσμια κατάταξη συμμετείχε εκεί για πρώτη φορά. Σε ένα ξεκίνημα που βρήκε απέναντι του τον Νταβίντ Φερέρ, τον Ρίτσαρντ Γκασκέ και τον Νο.2 στο κόσμο Ράφαελ Ναδάλ, έκανε ίσως το χειρότερο δυνατό ντεμπούτο σε τουρνουά Masters, μην καταφέρνοντας να κερδίσει ούτε σετ.

Ο Σέρβος έχοντας μια εξαιρετική ψυχοσύνθεση και έτοιμος πάντα μέσα στο court να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία, φαινόταν έτοιμος να μπει σφήνα ανάμεσα σε Ρότζερ Φέντερερ και Ράφαελ Ναδάλ. Είχε καταφέρει ήδη να κερδίσει τους τρεις κορυφαίους, συμπεριλαμβανομένου και του Άντι Ρόντικ, για να κατακτήσει το Rogers Cup, λίγους μήνες νωρίτερα, στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Ο Άντι Ρόντικ έχοντας τελειώσει τη προετοιμασία του για το τουρνουά και γνωρίζοντας ότι μπορεί να διασταυρωθεί με τον Νόβακ Τζόκοβιτς, προσεγγίστηκε από αρκετούς ρεπόρτερ, με τον ίδιο να απαντά.

”Γιατί δεν περιμένετε να κερδίσει κάτι που να έχει σημασία (αναφερόμενος στον Σέρβο τενίστα) πριν μιλήσετε σε μένα, που ήδη έχω κατακτήσει αρκετά” τόνισε ο Αμερικάνος.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς λίγο καιρό μετά, έκανε πράξη σε αυτό που αναφέρθηκε ο Άντι Ρόντικ, κερδίζοντας το Αυστραλιανό Όπεν, το οποίο έμελλε μερικά χρόνια αργότερα να είναι και το πιο επιτυχημένο του Grand Slam, βάση των τίτλων (8).

Το 2008 ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά για τον Σέρβο, ο οποίος στη μόλις δεύτερη του συμμετοχή σε Masters Cup, το κατέκτησε.

”Είναι ένα βήμα για τα επόμενα μεγάλα τουρνουά, πιθανότατα το Nitto ATP Finals, είναι ότι πιο σημαντικό υπάρχει στο τένις,” είπε ο Τζόκοβιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ATPTour.com. ”Είναι η απόλυτη πρόκληση για τον κάθε παίκτη, αφού έχεις να αντιμετωπίσεις τους κορυφαίους παίκτες της χρονιάς.

Μετά από 12 εμφανίσεις στο ATP Finals, ο Σέρβος τενίστας έχει καταφέρει να κατακτήσει 5 τίτλους, κόντρα στους εφτά κορυφαίους αντιπάλους του. O Nοβακ Τζόκοβιτς πρόσφατα σε συνέντευξη που έδωσε στον Χενμαν και τον πέντε φορές κάτοχο Masters, Πιτ Σάμπρας, αναφέρθηκε στον τίτλο του 2012 και το πόσο σημαντικός ήταν για αυτός εκείνος ο τελικός.

”Ήταν μια πολύ οριακή νίκη απέναντι στον Ρότζερ Φέντερερ σε δύο πολύ κλειστά σετ. Θυμάμαι πώς κέρδισα το παιχνίδι, με τον τελευταίο μου πόντο να είναι ένα backhand down the line passing shot. Ήταν ένα φανταστικό χτύπημα και ειδικότερα υπό τις συνθήκες που ήρθε αυτό και τη σημαντικότητα του παιχνιδιού και θα το θυμάμαι σίγουρα για πάντα.

London & @TheO2 have become a second home for @djokernole

He gives us his favourite memories from the #NittoATPFinals!

ATP Tour (@atptour) November 9, 2020

Όταν ο Χενμαν θύμισε στο Νο.1 του κόσμου, για τη νίκη του επί του Ρότζερ Φέντερερ το 2015, ο Τζόκοβιτς ήταν ανεπηρέαστος και πάλι για το πια ήταν η κορυφαία του στιγμή. Ο Νικολάι Νταβιντένκο το 2008, ο κορυφαίος Ελβετός τενίστας τρεις φορές, το 2012, 2014 και το 2015, αλλά και ο Ράφαελ Ναδάλ το 2013, δεν κατάφεραν να σταματήσουν τον Σέρβο για τους Nitto ATP Finals. Κάτι το οποίο κατάφεραν μόνο ο Άντι Μάρει και ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

”Κατάφερα να κερδίσω όλους τους τελικούς, χωρίς να χάσω σετ, αλλά ακόμη και έτσι, η αναμέτρηση του 2012 κόντρα στον Ρότζερ Φέντερερ είναι η πιο σημαντική για μένα.” τόνισε, κλείνοντας ο Τζόκοβιτς.

Δημήτρης Τσαπνίδης

The post ATP Finals: Η Σαγκάη σημαντικός σταθμός για Νόλε appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα