ATP Finals: 12η και τελευταία χρονιά στο Λονδίνο – VIDEO

Διανύοντας μια ακόμη χρονιά τη περίοδο των Nitto ATP Finals που γίνονται στο Λονδίνο, θα γυρίσει κάποιος πίσω δώδεκα χρόνια πριν για να θυμηθεί τη παρθενική διεξαγωγή των τελικών στην Αγγλική πρωτεύουσα με πολλά πράγματα να έχουν αλλάξει και κάποια να παραμένουν ίδια ως και σήμερα.

Έχοντας μπροστά μας το τελευταίο και πιο σημαντικό τουρνουά της σεζόν, στο οποίο συμμετέχουν οι κορυφαίοι οκτώ τενίστες μέσα στη χρονιά, σίγουρα τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο ιδανικά όσο θα ήθελαν όλοι. Εξαιτίας της πανδημίας που μαστίζει τον πλανήτη γη, δεν ήταν εφικτό για πρώτη φορά από

τη πρώτη διεξαγωγή ATP Finals, να υπάρχουν θεατές στις κερκίδες. Αυτό βέβαια έρχεται κόντρα στη παράδοση του Τένις, αλλά για την ασφάλεια όλων ήταν η μοναδική λύση για να διεξαχθεί το τουρνουά.

Το 2009 λοιπόν είδαμε για πρώτη φορά τους κορυφαίους τενίστες να συναντώνται στα court του Λονδίνου. Αναλυτικά οι οκτώ παίκτες που βρέθηκαν εκεί για πρώτη φορά ήταν οι: Ναδάλ, Τζόκοβιτς, Φέντερερ, Μάρεϊ, Σόντερλινγκ, Ντελ Πότρο, Βερντάσκο και Νικολάι Νταβιντένκο.

Σε ένα αν μη τι άλλο εντυπωσιακό τουρνουά, ο Νικολάι Νταβιντένκο ήταν ο μεγάλος νικητής, κάτι που λίγοι περίμεναν, ωστόσο η απόδοση του όλη την εβδομάδα ήταν τέτοια που δεν επέτρεψε περαιτέρω συζητήσεις. Ο Ρώσος τενίστας, κατάφερε αρχικά στα ημιτελικά να ξεπεράσει το εμπόδιο του Ρότζερ Φέντερερ και στη συνέχεια να επικρατήσει στον μεγάλο τελικό του Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο. Το ποσό το οποίο κέρδισε μετά την εξαιρετική του πορεία ο Νταβιντένκο, ήταν αυτό του 1.5 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2010 και το 2011 νικητής ήταν ο Ρότζερ Φέντερερ, με τον Νόβακ Τζόκοβιτς να παίρνει τα ηνία, κερδίζοντας τέσσερις συνεχόμενες φορές, από το 2012, ως και το 2015. Το 2016 ο Άντι Μάρεϊ καταφέρνει να σπάσει τη κυριαρχία του Σέρβου, νικώντας τον στον μεγάλο τελικό με 6-3, 6-4.

Τις επόμενες τρεις σεζόν είδαμε και τρεις διαφορετικούς νικητές, με τον Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ το 2017, τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ το 2018 και τον Στέφανο Τσιτσιπά να είναι αυτός που κέρδισε τους ATP Finals στο Λονδίνο πέρσι, με τον 22χρονο Έλληνα να πραγματοποιεί εξαιρετικό τουρνουά και στο τέλος να παίρνει τη σπουδαία νίκη απέναντι στον Ντόμινικ Τιμ για τον τελικό της διοργάνωσης.

Φέτος, οι οκτώ που βρέθηκαν στους ATP Finals είναι οι: Νόβακ Τζόκοβιτς, Ράφαελ Ναδάλ, Ντόμινικ Τιμ, Στέφανος Τσιτσιπάς, Ντανίλ Μεντβέντεφ, Αλεξάντερ Ζβέρεφ, Αντρέι Ρούμπλεφ, Ντιέγκο Σβάρτσμαν. Φυσικά ο μεγάλος απών είναι ο Ρότζερ Φέντερερ, ο οποίος εξαιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατο δεν μπόρεσε να είναι απόλυτα έτοιμος για να συμμετάσχει.

Αυτό που έκανε ξεχωριστό πέραν της παρουσίας των κορυφαίων παικτών μέσα στη χρονιά στο συγκεκριμένο τουρνουά ήταν και η συμμετοχή του κόσμου, η οποία ήταν αρκετά σημαντική και καταλυτική προς τους παίκτες και την ενέργεια που έδινε στη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Την τελευταία χρονιά διεξαγωγής των ATP Finals στο Λονδίνο, όλοι θα περίμεναν να υπάρχει μια διαφορετική εικόνα, ωστόσο ακόμη και έτσι το τένις το οποίο βλέπουμε παραμένει σε υψηλότατο επίπεδο, με τους παίκτες να τα δίνουν όλα μέσα στο court.

Στο παρακάτω βίντεο θα δούμε τις πιο «αστείες» στιγμές που διαδραματίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια στους τελικούς του Λονδίνου.

Δημήτρης Τσαπνίδης

The post ATP Finals: 12η και τελευταία χρονιά στο Λονδίνο – VIDEO appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα