ΒΑΓΓΕΛΗΣ | Καλά τα καταφέρνουν οι "rookies"...

Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να ανακυκλώνουμε τα ίδια πρόσωπα και κάποιες φορές αυτό βγαίνει σε κακό. Δεν είναι κακό ενίοτε να παίρνει τη "σκυτάλη" το... νέο αίμα και ειδικά στο μπάσκετ, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, στέφεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων από επιτυχία...

Δεν αναφερόμαστε μόνο στους παίκτες. Το ταλέντο στη χώρα μας ξεχειλίζει και δεν είναι λίγοι οι rising stars που βγαίνουν στην επιφάνεια και ξεχωρίζουν. Rising stars

υπάρχουν και στην προπονητική, χωρίς τα κριτήριά μας να είναι τόσο ηλικιακά. Παλιότερα οι ομάδες όταν ανέβαιναν στα μεγάλα σαλόνια είχαν την τάση να αλλάζουν προπονητή λόγω... εμπειρίας.

Ο Νίκος Βετούλας για παράδειγμα είχε ελάχιστες εμπειρίες ως πρώτος προπονητής και το νεαρό της ηλικίας του έδινε σε κάποιους την εντύπωση πως δεν θα μπορούσε να σταθεί ο Απόλλωνας στην Α1.

Όμως, το τέλος της περσινής χρονιάς βρήκε τους Αχαιούς στην 8η θέση με ελάχιστο μπάτζετ και τους διοικούντες τον σύλλογο να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Φέτος, τα πράγματα δεν πάνε το ίδιο καλά, όμως οι αιτίες δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη διαχείριση του ρόστερ, όσο με άλλες αιτίες,

"Rookie" στην Α1 ήταν πέρυσι ο Γιώργος Σκαραφίγκας, ο οποίος άκουσε τα ονόματα των υποψήφιων διαδόχων του αμέσως μετά την άνοδο του Πανελευσινιακού, όμως οι διοικούντες τους "σταχυοφόρους" είχαν τα... κότσια να κλείσουν τ' αυτιά τους και να τον στηρίζουν.

Επέμειναν μέχρι τέλος μαζί του και κατάφεραν να διατηρηθούν στην κατηγορία, ενώ φέτος πραγματοποιούν ακόμα καλύτερη πορεία, παρά τους τραυματισμούς.

Τι να πει κανείς και για τον Ηλία Παπαθεοδώρου, ο οποίος ανέβαλε την ΑΕΝΚ πριν από μερικά χρόνια στην ΕΣΚΑ και πριν από μερικές ημέρες την είδε να "βγάζει τα άντερα" στον Back2Back Πρωταθλητή Ευρώπης, Ολυμπιακό, χάνοντας στις λεπτομέρειες μέσα στο ΣΕΦ.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Κατάφερε να διαχειριστεί το μέτριο ξεκίνημα και πλέον η ομάδα του εντυπωσιάζει στις τελευταίες αγωνιστικές, ούσα μόνη της στην έκτη θέση και έχει ταβάνι της τον ουρανό!

Ο Δημήτρης Λιόγας είναι αρκετά πιο έμπειρος από τους προαναφερθέντες, όμως ουσιαστικά πέρυσι στο τέλος του πρωταθλήματος πήρε τη μεγάλη του ευκαιρία στον Ηλυσιακό. Πέρυσι, ήταν τυχερός, καθώς τον ευνόησαν οι συνδυασμοί αποτελεσμάτων, ενώ φέτος δίνει τα διαπιστευτήριά του, δημιουργώντας με έναν χαμηλό προϋπολογισμό, ομάδα που εκπέμπει αγωνιστική υγεία και θα παλέψει επί ίσοις όροις για την παραμονή της στην κατηγορία.

Αξιόλογη δουλειά έκανε πέρυσι στο Περιστέρι ο Τζίμης Κουστένης, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Η ομάδα έπεσε στην ισοβαθμία και ο ίδιος κατάφερνε να κρατάει ενωμένους τους παίκτες του, παρότι ήταν απλήρωτοι...

Δεν είναι κακό να κατέβουμε πιο χαμηλά, όπου ο Βαγγέλης Ζιάγκος ανέλαβε μια ομάδα με... όνομα βαρύ στα ιστορία σαν την ΑΕΚ και τα καταφέρνει περίφημα σε όλους τους τομείς.

Πέρυσι, την ανέβασε από την Β' Εθνική στην Α2 και φέτος την πηγαίνει... τρένο στο άκρως απαιτητικό πρωτάθλημα της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας. Αυτός κι αν έχει αμφισβητηθεί από διάφορους, όμως απαντάει με τη δουλειά του και η διοίκηση τον στηρίζει σε απόλυτο βαθμό.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τα υψηλά στρώματα, ενώ όσο κατεβαίνουμε πιο κάτω οι περιπτώσεις είναι αμέτρητες και δεν τις αναλύουμε γιατί θα αδικήσουμε αρκετούς...

Το βασικό είναι πως ο Έλληνας προπονητής είναι άρτια καταρτισμένος και αξίζει ευκαιρίες. Είδαμε τον Βαγγέλη Αγγέλου να δημιουργεί ομάδα-μοντέλο στον Άρη με πολλούς νεαρούς Έλληνες παίκτες και πλέον βρίσκεται στον πάγκο της Αναντολού Εφές.

Όταν δεν πάρεις τις κατάλληλες ευκαιρίες δεν μπορείς να αναδειχθείς, κι αυτό είναι "νόμος". Σίγουρα, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι προπονητές από την παλιότερη γενιά, που τους αξίζει να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και έχουν πολλά να δώσουν ακόμα, καθώς και κάποιοι άλλοι που θα πρέπει σιγά-σιγά να παραδώσουν τη σκυτάλη σε άτομα με δίψα και όρεξη για σκληρή δουλειά. Αυτό μόνο καλό έχει να κάνει στο ελληνικό μπάσκετ...

Keywords
Τυχαία Θέματα