ΣΦΥΡΙΧΤΡΑΣ | Αλλιώς στα πρωταθλήματα, αλλιώς στην Ευρωλίγκα...

Η Ευρωλίγκα φαίνεται πως βιάζεται, δεν θέλησε να περιμένει ακόμη μία χρονιά και προέβη στην αλλαγή των κανονισμών διαιτησίας από την τρέχουσα σεζόν.

Η κίνησή της Ευρωλίγκα πιθανόν να προκαλέσει σύγχυση, καθώς οι ομάδες θα αγωνίζονται με άλλους κανονισμούς στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και με διαφορετικούς στα εγχώρια πρωταθλήματα που συμμετέχουν, μιας και οι νέοι κανονισμοί στο παγκόσμιο μπάσκετ θα ισχύσουν μετά το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας.

Πού εντοπίζονται, όμως, οι διαφορές; Το... βελάκι στις διεκδικούμενες φάσεις αλλά κι όταν η μπάλα

κολλήσει στην στεφάνη, πλέον μας αποχαιρετά ενώ ο κάθε προπονητής πρέπει να διευκρινίζει όταν ζητάει τάιμ άουτ, αν επιθυμεί η διάρκειά του να είναι ενός λεπτού ή 30 δευτερολέπτων. Κάθε ομάδα δικαιούται τρία τάιμ άουτ τους ενός λεπτού και δύο των 30 δευτερολέπτων. Επίσης, κάθε προπονητής θα έχει δικαίωμα να πάρει τρία τάιμ άουτ στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά στο τελευταίο δίλεπτο της αναμέτρησης θα μπορεί να καλεί μόνο δύο.

Επίσης, κάθε τεχνική ποινή θα σημαίνει και μία βολή για την αντίπαλη ομάδα και την μπάλα από έξω ενώ όποιος παίκτης χρεωθεί με δύο, θα αποβάλλεται. Τέλος, ακόμα κι αν ο αμυνόμενος είναι σταθερός και πατάει με την φτέρνα του την διακεκομμένη γραμμή κάτω από το καλάθι, δεν θα μπορεί να κερδίσει επιθετικό φάουλ, καθώς θα θεωρείται πως βρίσκεται εντός του ημικυκλίου.

Αναλυτικά το τι θα ισχύει στους κανονισμούς στις εγχώριες διοργανώσεις και στην Ευρωλίγκα:

1. Για τις διεκδικούμενες φάσεις:

Εγχώριες διοργανώσεις: Θα χρησιμοποιείται το βελάκι

Ευρωλίγκα: Θα έχουμε τζάμπολ.

2. Για τα τάιμ άουτ:

Εγχώριες διοργανώσεις: Κάθε ομάδα δικαιούται δύο στο πρώτο ημίχρονο και τρία ολόκληρα στο δεύτερο.

Ευρωλίγκα: Ο προπονητής πρέπει να διευκρινίζει αν το τάιμ άουτ που καλεί είναι ενός λεπτού ή 30 δευτερολέπτων. Κάθε ομάδα δικαιούται δύο τάιμ άουτ στο τρίτο ημίχρονο και τρία στο δεύτερο, αλλά στα τελευταία δύο λεπτά της αναμέτρησης μπορεί να καλέσει μόνο δύο.

3. Για τις τεχνικές ποινές:

Εγχώριες διοργανώσεις: Σε κάθε «Τ» η αντίπαλη ομάδα εκτελεί δύο βολές κι έχει την κατοχή.

Ευρωλίγκα: Σε κάθε «Τ» η αντίπαλη ομάδα θα εκτελεί μία βολή, θα έχει την κατοχή ενώ αν ένας παίκτης χρεωθεί με δύο τεχνικές ποινές θα αποβάλλεται.

4. Για το επιθετικό φάουλ:

Εγχώριες διοργανώσεις: Αν η φτέρνα του αμυνόμενου πατάει την διακεκομμένη γραμμή κάτω από το καλάθι, θεωρείται εκτός του ημικυκλίου και μπορεί να κερδίσει φάουλ επιθετικό φάουλ

Ευρωλίγκα: Αν η φτέρνα του αμυνόμενου πατάει την διακεκομμένη γραμμή κάτω από το καλάθι, δεν θα μπορεί να κερδίσει επιθετικό φάουλ, ακόμα κι αν είναι ακίνητος, καθώς θα θεωρείται πως βρίσκεται εντός του ημικυκλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα