ΣΕΠΚ | "Σημαντική η εμπειρία με τους Πίστονς"

Ο Δημήτρης Ιτούδης παρακολούθησε από κοντά την προετοιμασία των Ντιτρόιτ Πίστονς και μεταφέρει μέσω του Sepk.gr την εμπειρία του για την εκπληκτική οργάνωση, τη μεθοδικότητα του κόουτς Φρανκ και τον προγραμματισμό των Αμερικανών.

"Καταρχήν πρέπει να μιλήσουμε για δύο κομμάτια: το ένα είναι το οργανωτικό και αφορά το μάνατζεμεντ των υπόλοιπων ανθρώπων που βοηθούν τους αθλητές και το καθαρά αγωνιστικό.

Σε ότι αφορά το πρώτο το ΝΒΑ

και όχι μόνο οι Πίστονς είναι πολλά χρόνια μπροστά από την Ευρώπη. Οι ομάδες προσφέρουν όλες τις προϋποθέσεις, ώστε οι αθλητές να μην έχουνε την παραμικρή δικαιολογία. Παρέχονται οι καλύτερες υπηρεσίες, στις καλύτερες εγκαταστάσεις. Οι συνθήκες για δουλειά είναι άριστες, η υποστήριξη από το ιατρικό προσωπικό, τους προπονητές και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που τους βοηθούν να αντιμετωπίζουν ότι πρόβλημα προκύψει στην καθημερινότητα τους. Ο αθλητής έχει ότι χρειαστεί, πριν καν το ζητήσει" ήταν τα πρώτα λόγια του.

Αναφερόμενος στην προπόνηση τόνισε: "ο ρυθμός είναι μικρότερος. Κατά τη διάρκεια της προαγωνιστικής περιόδου οι ομάδες κάνουν μια προπόνηση το πρωί, σαν να μιλάμε για μια δουλειά... γραφείου. Το απόγευμα, βέβαια, ορισμένοι παίκτες επισκέπτονται βάσει προγράμματος το προπονητήριο για να κάνουν θεραπεία, βάρη, ή να γυμναστούν μόνοι τους.

Κι όταν λέμε προπονητήριο εννοούμε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο αξίας 7-8 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει μέσα εκτός από το γήπεδο, φυσιοθεραπεύτρια, πισίνες, τζακούζι. Εκεί ο παίκτης μπορεί να κάνει θεραπεία, βάρη, να χαλαρώσει, να φάει πρωινό ή μεσημεριανό, να ξεκουραστεί".

Και συνέχισε: "Τα οικονομικά δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Στην Ευρώπη μπορούμε να τα πλησιάσουμε εν μέρει, αλλά όχι στο ίδιο επίπεδο, καθώς τα χρήματα εδώ είναι πολύ λιγότερα. Μπορούμε, όμως, να πάρουμε πράγματα και να τα εφαρμόσουμε".

Για το αγωνιστικό κομμάτι υπογράμμισε: "η προετοιμασία δεν διαρκεί πάνω από 4 εβδομάδες. Όλα γίνονται μες στο γήπεδο, όχι όπως στην Ευρώπη. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως το ένα είναι σωστό και το άλλο λάθος. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι καλό κάποια πράγματα να γίνονται εκτός γηπέδου, για να δημιουργείται μια βάση που είναι πολύ χρήσιμη στον τομέα της φυσικής κατάστασης.

Οι προπονήσεις τους διαρκούν 3-4 ώρες, ειδικά οι πρώτες που περιλαμβάνουν αρκετή διδασκαλία για συστήματα και αμυντική προσαρμογή. Η ένταση κλιμακώνεται σιγά-σιγά. Η προπόνηση, πάντως, ξεκινά νωρίτερα. Οι αθλητές έρχονται αρκετή ώρα πριν στο γήπεδο. Αν για παράδειγμα ξεκινά στις 11.00 οι rookies θα έρθουν στις 09.00 για να είναι έτοιμοι. Οι βετεράνοι θα έρθουν στις 10.00. Πριν ξεκινήσει η προπόνηση θα πρέπει να έχουν κάνει treatment (θεραπεία, δέσιμο, μασάζ), θα έχουν μπει στο γήπεδο και θα έχουν δουλέψει με τους βοηθούς κάνοντας ατομικές ασκήσεις και σουτ για να είναι έτοιμοι όταν θα χτυπήσει η κόρνα στις 11.00.

Συνήθως χωρίζονται σε γκρουπ ανάλογα με τις θέσεις, είτε πέντε, είτε τέσσερα (οι φόργουορντ μαζί, ή τα "4άρια" και τα "5άρια" μαζί) και συνήθω

Keywords
Τυχαία Θέματα