ΙΣΠΑΝΙΑ | Το ισπανικό μπάσκετ καταρρέει…

Τρεις ομάδες φλερτάρουν με την χρεοκοπία, 40 παίκτες έχουν προσφύγει στην ACB για να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους. Η κατάσταση στο ισπανικό πρωτάθλημα μόνο ρόδινη δεν είναι και οι αριθμοί είναι οι μάρτυρες του δράματος.

Ο Ζοζέ Ζαμόρα είναι 23 ετών και ανήκει στο δυναμικό της Βαγιαδολίδ. Αρνείται να προπονηθεί μέχρι να του καταβληθούν τα χρήματα που του οφείλονται. Το συμβόλαιό του αναφέρει ότι κοστίζει στην ομάδα περίπου 2000 ευρώ μηνιαίως, όμως

τα χρήματα δεν υπάρχουν. Ο παίκτης φιλοξενείται στο σπίτι ενός φίλου του και προπονείται μόνος του, θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του την Βενεζουέλα αλλά η Βαγιαδολίδ δεν τον αφήνει. Η περίπτωση του Ζοζέ Ζαμόρα είναι απλά ένα παράδειγμα για το τι επικρατεί στο ισπανικό πρωτάθλημα. Την τραγική κατάσταση ξεδιπλώνει η εφημερίδα "Marca" και αναφέρει όσα θα διαβάσετε στις παρακάτω γραμμές.

Ολες οι ομάδες μέσα στην σεζόν καθυστέρησαν να καταβάλλουν τα δεδουλευμένα στους παίκτες και τους προπονητές. Μερικές φορές το πρόβλημα προερχόταν από έλλειψη ρευστότητας. Τα χρήματα που χορήγησαν οι ομάδες ήταν από την εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αλλά και πάλι μεγάλος αριθμός συμβολαίων παραμένει ανεξόφλητος.

Η Εστουντιάντες, η Βαγιαδολίδ και η Αλικάντε είναι εκείνες οι ομάδες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα. Οι δύο πρώτες έχουν περάσει στο καθεστώς της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, αλλά ακόμα οφείλουν χρήματα στους ανθρώπους που απασχολούν. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι παρά το οικονομικό αδιέξοδο, οι ομάδες δεν δίστασαν να ενισχυθούν με νέα μεταγραφικά αποκτήματα στα μέσα της σεζόν.

Η Αλικάντε είχε μπει στην διαδικασία της πτώχευσης, καθώς αυτή ήταν η συμβουλή που της είχαν δώσει οι οικονομικοί αναλυτές, αλλά η ομάδα ισχυρίζεται ότι έχει βρει χορηγό που θα καλύψει τα χρέη. Να τονίσουμε ότι η Αλικάντε χρωστάει ακόμα χρήματα σε παίκτες που αγωνίζονταν σ’ αυτή την περασμένη σεζόν.

Η Ενωση των παικτών αποδίδει την κατάσταση στην έλλειψη μέτρων από τις ομάδες, με τον πρόεδρο των αθλητών , Χοσέ Λουίς Γιορέντε να τονίζει ότι όλα είναι απόρροια της ανεκτικότητας που έδειξαν οι παίκτες. Ο πρόεδρος της Λίγκας, Μπέτο Αγκόστι τόνισε ότι πρέπει να επιβληθεί στις ομάδες έλεγχος για τα έσοδα και τα έξοδά τους. Ο έλεγχος αυτός όμως να μην γίνεται από την ίδια την λίγκα αλλά ανεξάρτητες εταιρείες. Ένα ακόμα μέτρο που πρότεινε ο πρόεδρος της λίγκας, είναι η αυστηροποίηση των κριτηρίων για το αν μια ομάδα θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα ή όχι. Σαράντα παίκτες τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προσφύγει στην λίγκα και ζητούν να διασφαλιστούν τα χρήματά τους, μέσω ενός μηχανισμού που μπορεί να χορηγήσει μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ για τα απλήρωτα συμβόλαια των παικτών. Να σημειωθεί ότι το 60% αυτών των παικτών ανήκει στην Αλικάντε.

Αν η κατάσταση στην ACB είναι δραματική, τότε στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας, την Adecco Oro είναι απλά χαοτική. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Μαγιόρκα. Οι υπάλληλοι της ομάδας, το τεχνικό επιτελείο, οι παίκτες ήταν έτοιμοι να εγκα

Keywords
Τυχαία Θέματα