Nokia Lumia 800: το πρώτο Nokia με Windows Phone

Το πολυαναμενόμενο smartphone με Windows Phone της Nokia είναι γεγονός.

Για πρώτη φορά φέτος πιάσαμε τους εαυτούς μας να μετράμε αντίστροφα τις μέρες για το Nokia World. Γιατί το φετινό Nokia World διέφερε πολύ από τα προηγούμενα, αφού ουσιαστικά

άνοιξε ένα πραγματικά νέο κεφάλαιο στην ιστορία της φινλανδικής εταιρείας. Το πρώτο smartphone που «εγκαινιάζει» και τυπικά τη συμφωνία μεταξύ Nokia και Microsoft είναι γεγονός –και το όνομα αυτού, Nokia 800 Lumia. Ο Stephen Elop μάλιστα που προλόγισε την παρουσίαση, δήλωσε πως αυτό είναι «το πρώτο πραγματικό Windows Phone». Μεγάλα λόγια.

Ρίξε μια ματιά στη φωτογραφία του smartphone. Deja vu; Μάλλον όχι, απλά το Nokia Lumia 800 είναι σχεδιαστικά ίδιο με το Nokia N9 με λειτουργικό σύστημα MeeGo που παρουσιάστηκε νωρίτερα μέσα στο έτος. Με δεδομένο πως το design του N9 είναι ό,τι πιο πρωτότυπο μας έχει δώσει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, επικροτούμε την απόφαση της Nokia να το αξιοποιήσει σε μια πλατφόρμα που έχει περισσότερο μέλλον. Το ενιαίο σώμα της συσκευής είναι κατασκευασμένο από πολυκαρβονίδιο βαμμένο εξολοκλήρου στο εκάστοτε χρώμα και όχι μόνο επιφανειακά –η αίσθηση που δίνει στο χέρι σου (αν κρίνουμε από το Nokia N9), διαφέρει σημαντικά απ’ τα υπόλοιπα smartphones της αγοράς.

Η εξαιρετικής ποιότητας AMOLED ClearBlack οθόνη του Nokia Lumia 800 έχει διάμετρο 3,7 ίντσες και ανάλυση 480x800 pixels, ενώ καλύπτεται από καμπυλωτή γυάλινη επιφάνεια, ανθεκτική στο χάραγμα και στις γρατζουνιές. «Ζωή» στη συσκευή δίνει ένας επεξεργαστής 1,4GHz της Qualcomm –πριν αρχίσεις να γκρινιάζεις επειδή η Nokia δεν χρησιμοποίησε διπύρηνο επεξεργαστή, πρέπει να σε ενημερώσουμε πως τα Windows Phone είναι ίσως το πιο «ελαφρύ» λειτουργικό σύστημα για smartphones. Η πρόσφατη εμπειρία μας με το HTC Radar (με επεξεργαστή 1GHz), απέδειξε ότι τα Windows Phone Mango «πετάνε» και η εμπειρία χρήσης είναι απίστευτα ομαλή.

Κατά τα άλλα, στην πίσω πλευρά του Nokia Lumia 800 φιλοξενείται μια κάμερα 8MP με οπτικά Carl Zeiss και διάφραγμα f/2.2, γεγονός που εγγυάται άψογες φωτογραφίες, ενώ η εσωτερική μνήμη της συσκευής είναι 16GB (που δεν επεκτείνεται). Πέρα απ’ τα βασικά χαρακτηριστικά των Windows Phone Mango στα οποία έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, η Nokia πρόσθεσε στο Lumia 800 την εφαρμογή Nokia Drive για δωρεάν δορυφορική πλοήγηση με φωνητικές οδηγίες και δυνατότητα download των χαρτών στη συσκευή –ουσιαστικά μιλάμε για την Windows Phone έκδοση των Ovi Maps. Παράλληλα, το Mix Radio σου δίνει πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό προκαθορισμένων mixes, χωρίς να χρειάζεται συνδρομή ή login με κάποιον username και password. Μπορείς μάλιστα να κατεβάσεις τα mixes στην συσκευή σου, για να τα ακούσεις ακόμα και offline. Βέβαια προς το παρόν θα είναι διαθέσιμο μόνο σε 12 χώρες (και αμφιβάλουμε αν μέσα σ’ αυτές θα είναι η Ελλάδα). Τρίτη εφαρμογή αποκλειστικά για τα Nokia Windows Phone, είναι το ESPN Sports Hub, για τους φίλους των αθλητικών.

Η μπαταρία της συσκευής είναι 1450 mAh και η Nokia υπόσχεται

Keywords
Τυχαία Θέματα