Forza Motorsport 4 – Game Report

Η απάντηση της Microsoft στο Gran Turismo 5.

Παιχνίδια αγώνων ταχύτητας: μια απ’ τις πλέον αγαπημένες κατηγορίες των gamers. Βέβαια το Forza Motorsport 4 εντάσσεται ουσιαστικά στους εξομοιωτές οδήγησης –και η αλήθεια είναι πως το Xbox δεν είχε κάτι ιδιαίτερο να επιδείξει, μέχρι την κυκλοφορία του πρώτου Forza Motorsport, το 2005. Έξι χρόνια (και μερικούς μήνες) αργότερα, ανοίγει το τέταρτο –και πολλά υποσχόμενο– κεφάλαιο στη σειρά. Κατάφερε τελικά η Turn 10 Studios

να συνεχίσει την παράδοση των σημαντικών βελτιώσεων ή μήπως «κάηκε» στην τρίτη προσπάθεια;

 

Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Το Forza Motorsport 4 έρχεται εφοδιασμένο με πολυάριθμες διαδρομές και περισσότερα από πεντακόσια μοντέλα αυτοκινήτων, από ογδόντα κατασκευαστές. Παρότι δεν φτάνει τα νούμερα της «εγκυκλοπαίδειας» του Gran Turismo 5, ο αριθμός είναι πραγματικά κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός, ακόμα και για τον απαιτητικό παίκτη. Επιπλέον, το νέο χαρακτηριστικό Autovista σου δίνει τη δυνατότητα να θαυμάσεις τα πιο εντυπωσιακά αυτοκίνητα του κόσμου σε επίπεδο λεπτομέρειας που δεν έχουμε συναντήσει ξανά σε βιντεοπαιχνίδι, μπαίνοντας εικονικά στη θέση του οδηγού κι ακούγοντας όλες τις πληροφορίες που θέλεις να ξέρεις από τη φωνή του Jeremy Clarkson (βλέπε Top Gear).

 

ΑΠΟ ΟΔΗΓΗΣΗ, ΠΩΣ ΠΑΜΕ;

Τι να τα κάνεις όμως τα μοντέλα και τις διαδρομές αν δεν υπάρχει το gameplay που θα τα υποστηρίξει; Ευτυχώς, στο Forza Motorsport 4, η εμπειρία για τον παίκτη είναι συναρπαστική. Αν έχεις παίξει προηγούμενα Forza, δεν θα αργήσεις να μπεις στο κλίμα –με τη διαφορά πως αυτή τη φορά η οδήγηση είναι ακόμα πιο ρεαλιστική σε σύγκριση με το Forza Motorsport 3. Κάθε μοντέλο αυτοκινήτου δεν έχει απλά διαφορετική εμφάνιση, αλλά και διαφορετική συμπεριφορά στην οδήγηση, κάτι που δηλαδή θα έπρεπε να ισχύει για κάθε τίτλο που θεωρεί τον εαυτό του «εξομοιωτή». Η δυσκολία, βέβαια, ανεβαίνει κατακόρυφα με απενεργοποίηση όλων τον βοηθειών –γι’ αυτό το συνιστούμε μόνο στους σκληροπυρηνικούς της κατηγορίας.

Στο single player κομμάτι του τίτλου, είμαστε σίγουροι πως θα κολλήσεις αμέτρητες ώρες με το ριζικά ανανεωμένο Season mode, ενώ κάπου εδώ πρέπει να επισημάνουμε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων σου έχει βελτιωθεί, καθώς προσαρμόζεται κατάλληλα, όσο βελτιώνονται οι επιδόσεις σου.

 

ΣΑΝ ΑΛΗΘΙΝΟ

Σπρώχνοντας το Xbox 360 στα όριά του, τα γραφικά του Forza Motorsport 4 μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό. Σταθερό frame rate, απίστευτα λεπτομερή μοντέλα αυτοκινήτων και πανέμορφες διαδρομές, συνθέτουν την εικόνα ενός απ’ τα καλύτερα παιχνίδια της κατηγορίας του στον τομέα των γραφικών. Εξίσου καλός είναι και ο ήχος. Το μόνο που ίσως δεν μας ενθουσίασε, είναι η υποστήριξη του Kinect –ενδιαφέρουσα στο cockpit view, αλλά τίποτα παραπάνω.

Keywords
Τυχαία Θέματα