9 στα 10 smartphones που πωλούνται στην Κίνα είναι Android

Τα ποσοστά του iOS παραμένουν χαμηλά, προφανώς λόγω κόστους.

Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής της Κίνας έδωσε στη δημοσιότητα μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την αγορά κινητής και σταθερής τηλεφωνίας της χώρας. Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου λοιπόν, η Κίνα μετρούσε 1,095 δισεκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας –ένας αριθμός κατά 13,63% μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2011. Ωστόσο από αυτούς, μόνο τα 212,42 εκατομμύρια (δηλαδή το 19,39%) είναι συνδρομητές 3G. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 80,6%

του πληθυσμού της χώρας χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο, ενώ σταθερή τηλεφωνική γραμμή έχει μόλις το 21%. Και μιας και χθες το SMS έγινε 20 ετών, αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο τον Οκτώβριο, στάλθηκαν 71,83 δισεκατομμύρια γραπτά μηνύματα. Κοινώς, το SMS στην Κίνα φαίνεται να έχει ακόμα αρκετά χρόνια ζωής.

Περνώντας στις πωλήσεις συσκευών, τα στοιχεία μαρτυρούν ότι τα feature κινητά τηλέφωνα καταγράφουν σημαντική πτώση. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους διατέθηκαν 63,73 εκατομμύρια feature phones, δηλαδή 7,5% λιγότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Από την άλλη, τα smartphones κατέγραψαν 121% αύξηση των πωλήσεων σε σύγκριση με το περσινό τρίτο τρίμηνο, κάτι που μεταφράζεται σε πωλήσεις 49,17 εκατομμύρια συσκευών. Από αυτές τις συσκευές, το 90,1% ήταν Android smartphones. Το μερίδιο του iOS στις συσκευές που διατέθηκαν εντός του τρίτου τριμήνου ήταν 4,2%, ενώ το (σχεδόν νεκρό) Symbian είχε το 2,4% της πίτας. Τα παραπάνω ποσοστά εξηγούνται προφανώς από το κόστος των smartphones: το μέσο κόστος των Android smartphones ήταν για το τρίτο τρίμηνο περίπου €171, ενώ των iOS smartphones €556.

Keywords
Τυχαία Θέματα