To SMS γίνεται 20 ετών

Το πρώτο SMS στάλθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1992.

Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον χώρο των τηλεπικοινωνιών, αφού κλείνουμε 20 χρόνια από την αποστολή του πρώτου SMS. Το πρώτο σύντομο γραπτό μήνυμα στάλθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1992 από ένα τηλέφωνο Orbitel 901 και με τη βοήθεια ενός PC, μιας οι συσκευές τότε δεν υποστήριζαν την αποστολή SMS. Ο μηχανικός Neil Papworth έγραψε «Merry Christmas» στον συνάδελφό του στη Vodafone

UK, Richard Jarvis. O Jarvis, προφανώς, δεν μπορούσε να απαντήσει οτιδήποτε.

Ο πρώτος βέβαια που είχε την ιδέα για μια υπηρεσία messaging μέσω κινητών τηλεφώνων ήταν ο Matti Makkonen –έκανε την σχετική πρόταση σε ένα συνέδριο τηλεπικοινωνιών το 1984. Αν και θεωρείται ο «πατέρας» του SMS, ο Makkonen υποστηρίζει ότι δεν του αρέσει ο τίτλος, μιας και πρακτικά άλλοι έκαναν την δουλειά για την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Η Nokia ήταν η πρώτη εταιρεία που ενσωμάτωσε στα τηλέφωνά της υποστήριξη για αποστολή και λήψη SMS το 1993. Το 1995, ο μέσος Αμερικάνος έστελνε 0,4 SMS το μήνα. Δέκα χρόνια αργότερα, 1 τρισεκατομμύριο SMS αποστέλλονταν κάθε χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα SMS έγιναν μάλιστα το δημοφιλέστερο μέσο για ανταλλαγή ευχών στην Ελλάδα: από τις 24 Δεκεμβρίου του 2009 έως και την 1η Ιανουαρίου του 2010, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων και των τριών εταιρειών (COSMOTE, Vodafone, WIND) αντάλλαξαν 415 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα! Στις μέρες μας ωστόσο η δημοτικότητα του SMS έχει αρχίσει να φθίνει –κάτι που οφείλεται στα social networks όπως το Twitter και το Facebook, καθώς και στη διάδοση των smartphones που προσφέρουν πολύ οικονομικότερους τρόπους επικοινωνίας (instant messaging εφαρμογές όπως το WhatsApp, το Viber κ.α.).

Keywords
Τυχαία Θέματα