Υψηλό ρίσκο…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Γιώργου Ηλ. Αράπογλου, Γενικού Διευθυντή της Pulse RC

Ο Γιώργος Αράπογλου σχολιάζει τη μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse RC για topontiki.gr:

Ο ΣΥΡΙΖΑ βελτιώνει τη συσπείρωσή του (στο 57%), αλλά παρουσιάζει και μεγαλύτερες «εκροές» ψηφοφόρων του. Πιο αξιοσημείωτες είναι αυτές προς τη Λαϊκή Ενότητα (9%)

και τη Νέα Δημοκρατία (9%). Προφανώς μειώνονται και οι «εισροές» ψηφοφόρων από άλλα κόμματα, αφού το συνολικό ποσοστό του διατηρείται στα ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης δημοσκόπησης της Pulse RC.

Η Νέα Δημοκρατία αυξάνει και εκείνη τη συσπείρωσή της, όπως και τις «εισροές» από άλλα κόμματα (π.χ. από τον ΣΥΡΙΖΑ στο 9%) και έτσι «πιάνει» τον προπορευόμενο στην 1η θέση (με 26,5% και οι δύο). Επίσης:

Διατηρούν το προβάδισμα, ο Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα «καταλληλότερος για πρωθυπουργός» και ο ΣΥΡΙΖΑ στην «Παράσταση Νίκης».

Παραμένει στην 3η θέση η Χρυσή Αυγή (6,5%), με το ΠΑΣΟΚ (6%) να ακολουθεί κατά πόδας.

Μια μονάδα πιο πίσω βρίσκονται το Ποτάμι (5%) και το ΚΚΕ (5%), ενώ επιστρέφει στο 4% η Λαϊκή Ενότητα.

Οριακά πάνω ή κάτω από το όριο εισόδου στην επόμενη Βουλή (3%), βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων (3,5%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (2,5%).

Ενδιαφέροντα και διαφωτιστικά είναι τα ερωτήματα που συμπληρώνουν τους πολιτικούς δείκτες: μία σύγκριση των αρχηγών των δύο πρώτων κομμάτων σε δύο καθοριστικούς τομείς. Στον πρώτο («ποιος μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα αποτελεσματικότερα») έρχονται ισόπαλοι (στο 34% και οι δύο), ενώ το 27% δεν επιλέγει κανέναν. Στον δεύτερο («ποιος μπορεί να εφαρμόσει το μνημόνιο επιτυγχάνοντας περισσότερες ελαφρύνσεις…»), ο Αλ. Τσίπρας παίρνει προβάδισμα (+4%). Αξίζει όμως να προσέξουμε λίγο περισσότερο τις απαντήσεις που δίνουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας στα ίδια ερωτήματα…

Με βάση και τη 2η δημοσκόπηση της Pulse RC για topontiki.gr, η επίτευξη αυτοδυναμίας από το νικητή των εκλογών παραμένει ένας ιδιαίτερα δύσκολος στόχος. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ακόμα αξιόλογα περιθώρια βελτίωσης εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού αναποφάσιστων (και αυτών που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν «Λευκό-Άκυρο» ή θα απέχουν) πολλοί από τους οποίους προέρχονται από πρώην ψηφοφόρους του. Φαίνεται όμως ότι χάνει οριστικά και ένα ευδιάκριτο τμήμα αυτών.

Όποιος πίστευε ότι στο μέσο της προεκλογικής εκστρατείας θα έχει ξεκαθαρίσει το εκλογικό τοπίο, προφανώς διαψεύδεται - όσο περνάει ο καιρός, μάλλον γίνεται περισσότερο ομιχλώδες. Οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή, για τον νικητή ή τη διαφορά του από τον δεύτερο εμπεριέχει υψηλό ρίσκο. Τα αποτελέσματα πάντως της σημερινής μας έρευνας, αν μελετηθούν προσεκτικά, ίσως βοηθήσουν λίγο περισσότερο στη διαμόρφωση μιας καλύτερης εκτίμησης για το άμεσο μέλλον...

Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση ΕΔΩ

δημοσκόπησηPulse RCΑράπογλουtopontiki.grεκλογές 2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα