Βουλή: Την ερχόμενη Τετάρτη η συζήτηση της Εξεταστικής για τα «θαλασσοδάνεια» σε κόμματα και ΜΜΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης, που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν τα δάνεια σε πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ.

Η σχετική συζήτηση και ψήφιση της πρότασης θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη 13 Απριλίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Βούτσης το πρωί της Παρασκευής. Αξίζει να σημειωθεί

ότι την πρόθεση τους να υπερψηφίσουν την συγκεκριμένη πρόταση έχουν εκφράσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από την στιγμή που η πρόταση πάρει την θετική ψήφο της πλειοψηφίας της Ολομέλειας θα ακολουθήσει η συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής σε Σώμα με αναλογική συμμετοχή όλων των κομμάτων και κατόπιν θα ξεκινήσουν οι εργασίες της με σκοπό την έκδοση πορίσματος εντός του χρονικού πλαισίου που θα έχει οριστεί εξαρχής.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της βουλής ανέφερε ότι με μια ημέρα καθυστέρηση (Τετάρτη 20/4 αντί Τρίτης 19/4) θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που έχει ζητήσει η ΝΔ για το προσφυγικό και την ασφάλεια των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι την πρωτοβουλία για την σύσταση της εξεταστικής για τα «θαλασσοδάνεια» είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της πρόσφατης προ ημερήσιας συζήτησης στη Βουλή για την διαπλοκή. Δίνοντας μάλιστα έμφαση στα λεγόμενα του ο πρωθυπουργός για τα αποτελέσματα της Εξεταστικής Επιτροπής είχε τονίσει ότι «η επιτροπή δεν θα βγάλει πόρισμα "του Αγίου Ποτέ", αλλά μέχρι τέλη Μαΐου».

Στην πρόταση που έχουν καταθέσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αναφέρουν ότι η εξεταστική επιτροπή θα προχωρήσει «στη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας».

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν στην πρόταση τους, ζητούν η επιτροπή να διερευνήσει:

«-Το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων, το ύψος, τους όρους και το σκοπό δανειοδότησης ή αναχρηματοδότησης παλαιοτέρων δανείων.

-Την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

-Τις εμπράγματες εξασφαλίσεις και άλλες εγγυήσεις για τις εν λόγω δανειοδοτήσεις.

-Το σημερινό ύψος των δανείων αυτών, καθώς και τη σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους.

-Και τέλος, σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης των δανείων, τυχόν καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, αλλά και ενδεχόμενες δικαστικές ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και αναζήτησης πιθανών ποινικών ευθυνών, εις βάρος όσων δανειοδοτήθηκαν και δανειοδότησαν».

εξεταστική επιτροπήδάνεια πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα