2ο Banking Forum: «Κλειδί» για την ανάπτυξη η σωστή διαχείριση των κόκκινων δανείων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη σημασία της σωστής διαχείρισης των κόκκινων δανείων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο συντονιστής του οικονομικού τομέα της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκουρας, σε ομιλία τους στο 2ο Τραπεζικό Φόρουμ (2nd Banking Forum) με θέμα "Προς ένα αποτελεσματικότερο

τραπεζικό σύστημα: στρατηγικές, σχέδια, προοπτικές".

Στον χαιρετισμό του ο κ. Δραγασάκης μίλησε για δύο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα: το προσφυγικό και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μάλιστα ο ίδιος εκτίμησε πως ο στόχος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του Απριλίου είναι εφικτός και θα άνοιγε τον δρόμο στην άρση των capital controls εντός τριών – τεσσάρων μηνών. Κομβικό σημείο για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, και η ορθολογική διαχείριση των κόκκινων δανείων, καθώς, -όπως εξήγησε- αν "πακετοποιηθούν" και πουληθούν βίαια θα ζημιωθούν και οι τράπεζες και ο προϋπολογισμός που λόγω του αναβαλλόμενου φόρου θα πρέπει να κληθεί να καλύψει τη διαφορά.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως για να μην χρειαστεί άλλη ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση των κόκκινων δανείων, να λειτουργήσει η οικονομία.

Από την πλευρά του ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε πως είναι λάθος η διασύνδεση της διαπραγμάτευσης στο προσφυγικό με την διαπραγμάτευση για το μνημόνιο, με ελπίδα μια διαγραφή του χρέους, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, δεν εξαρτάται από τίποτα άλλο παρά μόνο από την τήρηση των συμφωνηθέντων με τους διεθνείς εταίρους.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που αγωνίζεται να επιβιώσει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να καταστεί δυνατή η άρση των capital control. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ο δείκτης απαισιοδοξίας στην χώρα έχει αυξηθεί, ενώ η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ESM και τον ELA έχει αναρριχηθεί στα 105 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των ελληνικών καταθέσεων.

Την ακτινογραφία του τραπεζικού συστήματος με τις πιέσεις ρευστότητας που δέχεται, επιχείρησε να παρουσιάσει στην τοποθέτησή του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι το Δεκέμβρη του 2014 η συζήτηση κυβέρνησης - δανειστών ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2015, ενώ η νέα κυβέρνηση διαπραγματευόταν (για το 2015) έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ. Ο κ. Σταϊκούρας προχώρησε σε δριμεία κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα, ενώ έστρεψε τα βέλη του και κατά των δανειστών, λέγοντας ότι δεν τήρησαν τη δέσμευση της συμφωνίας του καλοκαιριού για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

2ο Banking ForumΓιάννης ΔραγασάκηςΕυάγγελος Βενιζέλος. κόκκινα δάνειαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα