Τσίπρας: Θετικό το ισοζύγιο της γ' αξιολόγησης

Υπερασπίστηκε τις διατάξεις για απεργία-οικογενειακά επιδόματα - Πυρά και στα δεξιά και στα αριστεράΠολιτική

Θετικό ισοζύγιο για τους πολίτες, με το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης, διαβλέπει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο που διεξάγεται στη Βουλή.

Ο

κ. Τσίπρας, αφού τόνισε ότι «δεν το κρύψαμε ότι στο πλαίσιο στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα (σ.σ. εντός προγράμματος), κάθε διαπραγμάτευση οδηγεί και σε επιτυχίες και σε συμβιβασμούς», υπογράμμισε ότι «στην 3η αξιολόγηση οι θετικές ρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν είναι περισσότερες από τους συμβιβασμούς που έγιναν».

Κατά τον πρωθυπουργό, «όλα αυτά τα χρόνια [σ.σ. από το 2015] η αξιωματική αντιπολίτευση προέβλεπε ότι κάθε νέα χρονιά θα ήταν εκλογική. Κύριε Μητσοτάκη σας συμβουλεύω να δείτε την πραγματικότητα. Σήμερα η χώρα, όσο και να καταστροφολογήσετε, επιτέλους ανακάμπτει», ενώ προσέθεσε ότι «σημαντικοί δεν είναι μόνο οι ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και το ότι η ανεργία έχει μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε 3 χρόνια, οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν φτάσει σε επίπεδα 2006».

Αυξάνονται τα επιδόματα για 100.000

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «η μεγάλη ζημιά που έχετε φέρει στη δημόσια συζήτηση είναι ότι όταν μιλάμε για μεταρρύθμιση, ο κόσμος φαντάζεται λιτότητα και περικοπές» και υπογράμμισε ότι «έχουμε όραμα η Ελλάδα να γίνει σταδιακά ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, χωρίς το χάος της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στο ζήτημα των επιδομάτων -ζήτημα το οποίο προκάλεσε τριβές, ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ- λέγοντας ότι «κάποια ζητήματα έγιναν αντικείμενο ακραίας στρέβλωσης. Όπως το οικογενειακό επίδομα, η αύξηση του οποίου περιλαμβάνει και τον εξορθολογισμό του», τονίζοντας ότι «ο εξορθολογισμός του οικογενειακού επιδόματος, αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία απέναντι στις οικογένειες με 2 και 3 παιδιά. [...] 100.000 τρίτεκνοι και πολύτεχνοι θα δουν ενισχύσεις. Μια μικρή κατηγορία οικογενειών θα δει μειώσεις και τους επόμενους μήνες θα προβούμε σε ρυθμίσεις ώστε να καλυφθεί η διαφορά».

Επίθεση σε ΓΣΕΕ-ΝΔ για την απεργία

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, με αφορμή την επίμαχη διάταξη για τις απεργίες, εξαπέλυσε επίθεση κατά της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, για την οποία είπε ότι «ενώ δεν είδαμε καμία στήριξη από τους φορείς όπως η ΓΣΕΕ όταν δίναμε τη μάχη, στη διαπραγμάτευση πετύχαμε επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας», υπενθυμίζοντας ότι η συνομοσπονδία είχε ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα του 2015.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι «η διάταξη που έμενε λέει ότι για απόφαση για απεργία πρέπει να παρίστανται (όχι να ψηφίζουν) 50%+1 των ενεργών μελών του σωματείου. Αυτή η διάταξη δεν αλλάζει, απαιτείται πάντοτε σχετική πλειοψηφία των παρόντων» και τόνισε ότι «το δικαίωμα στην απεργία ούτε καταργείτα, ούτε απειλείται από αυτή την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε τα σωματεία ενεργά απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικών παραβιάσεων», ενώ ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός κατά της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «θέλω να καταγγείλω ως απολύτως ψευδή και ανήθικη την καμπάνια που διεξάγεται και το ότι η κυβέρνηση εφαμόζει τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των δανειστών. Ανατρέξτε σε αυτά που ζητάνε, ρωτήστε τη ΝΔ και τον κ.Μητσοτάκη, τους νήσιους εκφραστές τους».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος συνολικά στο ζήτημα των εργασιακών, υποστήριξε ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά είναι σημαντική κατάκτηση η αντιστροφή της αναλογίας των θέσεων πλήρους/μερικής απασχόλησης σε 60-40%», καλώντας, μάλιστα, το ΚΚΕ την επόμενο φορά που θα επισκεφθεί το υπουργείο Εργασίας να αποφύγει τις σπασμένες τζαμαρίες, και να έχει επαγρύπνηση και διάθεση για διάλογο.

πολυνομοσχεδίοΒουλήΤσίπραςΕπιδόματααπεργίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα