Το Κατά Μάρκον ρεμπέτικο…

Μια παράσταση κατάλληλη γι’ αυτές τις μέρες, με δύο μεγάλες μορφές της ελληνικής μουσικής παράδοσης να συνεχίζουν στο θεατρικό σανίδι τού Τόπος Αλλού να ξυπνούν μουσικές μνήμες. Ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Μιχάλης Γενίτσαρης σε μία συγκλονιστική ερμηνεία του Τάκη Χρυσικάκου, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία.

Το κείμενο προέκυψε έπειτα από ιστορική – μουσικολογική έρευνα του έγκυρου καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα, ο οποίος

υπογράφει και τη μουσική επιμέλεια.

Η θεατρική – μουσική παράσταση με τίτλο «Το Κατά Μάρκον» ερευνά και προβάλλει τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν την παράδοση του Ρεμπέτικου και προσδιόρισαν το ύφος και το ήθος του. Αφετηρία αποτελούν οι δραματοποιημένες αφηγήσεις δύο εκ των κορυφαίων ρεμπετών, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τη δεκαετία του ’60, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά κείμενα της περιόδου.

Μέσα από τις μνήμες, τις διηγήσεις και τα τραγούδια τους, ξεκινάμε από την παλιά Σύρα του Μάρκου για να καταλήξουμε στον Πειραιά της εποχής του Μεσοπολέμου, όπου η σμυρναίικη σχολή παραχωρεί τη θέση της στο πειραιώτικο ρεμπέτικο. Σε μιαν εποχή κρίσιμη και μεταβατική για την Ελλάδα, με τους πρόσφυγες και τους εργάτες του λιμανιού να εξωθούνται στο περιθώριο, παρακολουθούμε τη μύησή τους στον κόσμο της «πιάτσας» και τη γεμάτη πάθος κι ένταση ζωή του ρεμπέτη, με την ιδιαίτερη ιδεολογία, τις αξίες και τα σύμβολά της.

Στον θεατρικό μονόλογο ξεδιπλώνονται η ξεχωριστή θέση και ο ρόλος των μουσικών ανάμεσα στους μάγκες, η τελετουργία του καφενείου και του τεκέ, η βιωματική σχέση με το μπουζούκι, η σημειολογία του ζεϊμπέκικου, το κυνηγητό από την αστυνομία, η λογοκρισία και οι εκτοπισμοί από τη δικτατορία του Μεταξά, ο ρόλος της δισκογραφίας, η διαφοροποίηση στην επιτέλεση του ρεμπέτικου μετά τον πόλεμο με την αστικοποίηση και το πέρασμα στους επώνυμους δεξιοτέχνες – σταρ του τραγουδιού.

Καλό Πάσχα!

INFO

Σκηνοθεσία – ερμηνεία: Τάκης Χρυσικάκος
Ζωντανά επί σκηνής Αναστάσης Μπίτσιος και το μπουζούκι του.
Σκηνικό – Κοστούμια: Μίκα Πανάγου. Σχεδιασμός φωτισμών: Γιάννης Ζέρβας
Παραστάσεις μέχρι τις 30 Απριλίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 8.30 μ.μ. Τοποθεσία: Θέατρο Τόπος Αλλού, Κεφαλληνίας 17, Κυψέλη

Διαβάστε επίσης:

«Η άκρα ταπείνωση» της Ρέας Γαλανάκη

Τάσος Παλαντζίδης στο topontiki.gr: «Η δουλειά στην τηλεόραση έχει γίνει βιομηχανία – Όμως Τέχνη και βιομηχανία δεν συνδυάζονται»

Μια παράσταση κι ένα βιβλίο στα Πηγάδια της Καρπάθου

Keywords
Τυχαία Θέματα