Μαγειρίτσα αυγοκομμένη, της παράδοσης

Η ελληνική πατροπαράδοτη σούπα, που σπάει τη νηστεία και δεν λείπει από κανένα σπίτι στο τραπέζι της Ανάστασης, είναι ευεργετική και ανακουφιστική για το στομάχι και μας προετοιμάζει για την κρεατοφαγία της επόμενης ημέρας.

Σε αυτή την εκδοχή ετοιμάζεται με τα εντόσθια του αρνιού (διαφορετικά μπορείτε να βάλετε μόνο συκώτι και εντεράκια), μπόλικα χορταρικά και μυρωδικά, χυλωμένη με λίγο ρύζι και πυκνή, αυγολεμονάτη και αχνιστή.

Υλικά για τη Συνταγή

1 σετ αρνίσιας

συκωταριάς, περίπου 1 κιλό (συκώτι, καρδιά, εντεράκια, πνευμόνια)

2 μαρούλια τραγανά, ψιλοκομμένα

2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Λίγο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι ρύζι αρμπόριο, για ριζότο

Ελαιόλαδο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Για το αυγολέμονο

2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

Χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

1. Αρχικά, πλύντε καλά τη συκωταριά και τα εντόσθια, βάζοντάς τα κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό βρύσης και γυρίζοντας τα εντεράκια ανάποδα με ένα ξύλινο καλαμάκι. Αφήστε τα εντεράκια σε ξυδόνερο για τουλάχιστον 2 ώρες.

2. Ζεματίστε όλα τα εντόσθια σε καυτό νερό που βράζει για 3-5 λεπτά. Στραγγίστε τα καλά, ψιλοκόψτε τα και αφήστε τα στην άκρη.

3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι για λίγα λεπτά, μέχρι να γυαλίσει. Βάλτε και τα εντόσθια, σοτάρετέ τα κι αυτά για 2-3 λεπτά.

4. Ρίξτε βραστό νερό ή ζωμό ώστε να καλυφθούν όλα και φέρτε σε βρασμό. Μόλις κοχλάσει και πάλι, ξαφρίστε τον αφρό που θα σχηματιστεί, αλατοπιπερώστε και βράστε τη σούπα για περίπου 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

5. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα μαρούλια, κρεμμυδάκια φρέσκα και τα μυρωδικά (άνηθο, μάραθο, μαϊντανό και δυόσμο), συμπληρώστε με νερό, αν χρειάζεται και βράστε για άλλα 20 λεπτά.

6. Στα 10 λεπτά του μαγειρέματος ρίξτε το ρύζι, δοκιμάστε τις γεύσεις και συμπληρώστε ανάλογα με αλατοπίπερο. Μόλις βράσει το ρύζι και μαλακώσει, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε την στην άκρη.

7. Ετοιμάστε το αυγολέμονο, χτυπώντας σε ένα μπολ τα αυγά μαζί με το λεμόνι, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Ξεκινήστε να ρίχνετε σιγά – σιγά, μία-μία κουταλιά από τον ζεστό ζωμό της σούπας και να ανακατεύετε συνεχώς. Όταν έχετε προσθέσει αρκετό από το ζωμό της σούπας και έχει ζεσταθεί καλά το μίγμα, αδειάστε μονομιάς στην κατσαρόλα ανακατεύοντας πάλι συνεχώς. Επαναφέρετε την κατσαρόλα στη φωτιά και ζεστάνετε μέχρι να δέσει, αλλά προσέχοντας να μην βράσει!!!

Διαβάστε επίσης:

Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες, ελιές και φέτα

Πασχαλινά κουνελάκια μπριός στο Thermomix

Πασχαλινά κουλουράκια με αρώματα εσπεριδοειδών και ούζο

Keywords
Τυχαία Θέματα