Θύελλα στη Βουλή με «βροχή» τροπολογιών – Αποχώρησε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φωτιές» άναψε στην Ολομέλεια της Βουλής η «βροχή» από βουλευτικές τροπολογίες που «έσκασαν» στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, θυμίζοντας εποχές που «έφταναν» βουλευτικές τροπολογίες την τελευταία στιγμή χωρίς προηγούμενη συζήτηση και γίνονταν αποδεκτές από τους υπουργούς.

Η απόφαση του Γιώργου Κατρούγκαλου να κάνει αποδεκτές 15 τροπολογίες, στην πλειοψηφία τους κατατέθηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,

«σήκωσε» κύματα σφοδρών αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Η ΚΟ της ΝΔ αποχώρησε από την συζήτηση αφού πρώτα ζήτησε να πάρει πίσω τις τροπολογίες ο Γιώργος Κατρούγκαλος καταγγέλοντας την νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης ενώ η ΚΟ του Ποταμιού θα ζητήσει την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τις 15 επίμαχες τροπολογίες. Λϊγο νωρίτερα αποχώρησε από την συνεδρίαση το ΠΑΣΟΚ.

Σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη-Κατρούγκαλου

Το... κύμα τροπολογιών στην Ολομέλεια έφερε και την σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε όσα έχει πει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περί καλής νομοθέτησης, σημειώνοντας ωστόσο ότι καταπατάται η πρακτική της κυβέρνησης με την κατάθεση 15 τροπολογιών. «Ήρθαν μια σειρά τροπολογίες που δεν είχατε το θάρρος να τις φέρετε εσείς. Μας είπε ο κ. Κατρούγκαλος οτι κάποιες τροπολογίες έχουν δημοσιονομική επίπτωση, καποιες όχι, αλλά δεν είναι σίγουρος. Μα είναι απάντηση αυτή υπουργού χώρας που ξυρίζει τα αποθεματικά για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις;», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και συμπλήρωσε: «Αναρωτιέμαι που είναι η Πρόεδρος της Βουλής να σας τραβήξει το αυτί για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετείτε. Αλλά εμφανίζεται στη Βουλή όταν την συμφέρει κομματικά».

Μεταξύ άλλων, ο «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι «η πολιτική των απολύσεων όπως επιβλήθηκε από την τρόικα δεν ωφέλησε το δημόσιο», ωστόσο επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «μετά από 100 ημέρες το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η χώρα είναι 3ο μνημόνιο και το χειρότερο έξοδος από ευρώ. Δεν πιστεύω να πιστεύετε ότι μπορείτε να βγείτε στις αγορές, εκτός αν θέλετε να δείτε ποιοι βαράνε τα νταούλια» και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να πάρει πίσω τις βουλευτικές τροπολογίες και να τις επαναφέρει ως νομοσχέδιο αλλιώς η ΝΔ θα αποχωρήσει από την διαδικασία.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στους ίδιους υψηλούς τόνους, σημείωσε πως «αναρωτιέμαι τι είναι χειρότερο; Φαύλος ή υποκριτής πολιτικός; Ακούμε από εκπροσώπους του πελατειακού κράτους κριτική. Είναι υποκρισία όταν οι θύτες που δημιούργησαν την πατρωνία να κατηγορούν τα θύματά τους για το θεσμικό αίσχος που δημιούργησαν. Στο γραφείο μου ήρθαν καθαρίστριες σχολείων. Ποιος από εσας θα πάει να καθαρίσει τουαλέτες με 250 ευρώ;», υποστήριξε. «Αν θέλετε να φύγετε, φύγετε, αλλά αποδεικνύετε ότι είστε κληρονόμοι του αμαρτωλού παρελθόντος», σημείωσε προς την πλευρά της ΝΔ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Νίκος Βούτσης άπλωσε «δίχτυ προστασίας» υποστηρίζοντας ότι με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις έχουν να κάνουν με «ένα μέρος όσων την προηγούμενη 15τία είχαν σφόδρα αδικηθεί από ανθρώπους που τους έριχναν στο περιθώριο της οικονομίας».

«Τα στελέχη που θα κληθούν να ασκήσουν αντιμνημονιακή πολιτική, δεν μπορούν να είναι ουδέτερα τεχνοκρατικά στελέχη. Είναι πολιτικά που έχουν άποψη για το τι έγινε στην χώρα και πως μπορεί να αναστηθεί. Γιατί το αρνείστε; Είναι παράνομο ή δεν είναι εύλογο;», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης απαντώντας στα «πυρά» της αντιπολίτευσης περί διορισμών κομματικών στελεχών.

Από το Ποτάμι ο Χάρης Θεοχάρης αναρωτήθηκε αν «το ξέρει η κ. Πρόεδρος της Βουλής ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το Σύνταγμα και τους νόμους “σουρωτήρι”, με την κατάθεση σειράς τροπολογιών που μόνο ως “Ντροπολογίες” μπορούν να χαρακτηριστούν;». Και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση φέρνει διαρκώς άσχετες και αντισυνταγματικές τροπολογίες και επικαλείται έκτακτες ανάγκες. Την ίδια ώρα η Πρόεδρος της Βουλής θα μιλήσει στην Ευρώπη για την καλή νομοθέτηση. Ας πάει να τους πει πώς στο όνομα των αναγκών καταστρατηγούνται όλοι οι κανόνες. Πάντα όμως θα υπάρχει η έκτακτη ανάγκη για την κατάργηση των κανόνων».

Ο Χάρης Θεοχάρης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην διαπραγμάτευση υποστηρίζοντας πως «σήμερα παρακολουθούμε σενάρια προετοιμασίας της χρεοκοπίας μέσα από διάφορα non-papers που διαρρέει το Μαξίμου. Η κυβέρνηση μας πληροφορεί ότι ενώ πλέον έχουν δοθεί κοστολογημένες προτάσεις στους θεσμούς, υπάρχει διαφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας». Όπως παρατήρησε ο βουλευτής του Ποταμιού «ομολογεί δηλαδή ότι εδώ και 3 μήνες δεν είχε στείλει τίποτα, καμία κοστολογημένη πρόταση και έρχεται τώρα στο παρά 1’ να μας πει ότι δε συμφωνούν μεταξύ τους οι θεσμοί, να ρίξει δηλαδή την ευθύνης στους τρίτους».

Το Ποτάμι: Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ακραίας κοινοβουλευτικής πρακτικής

Ο βουλευτής του Ποταμιού Π. Καρκατσούλης δήλωσε ότι «Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ακραίας κοινοβουλευτικής πρακτικής, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε δεκτές, λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση, 15 βουλευτικές τροπολογίες. Πρόσθεσε, δηλαδή, 15 επιπλέον τροπολογίες σε ένα νομοσχέδιο 29 άρθρων στο οποίο είχαν εισαχθεί ήδη άλλες 8. Την ίδια στιγμή που στο εξωτερικό η κυβέρνηση δημιουργεί κλίμα ρήξης, στο εσωτερικό προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση μιας σκληρά εργαζόμενης κυβέρνησης. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επαναλαμβάνει την πρακτική της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Βάλλει ευθέως κατά της Διαύγειας επιμένοντας σε τροπολογία που την θίγει. Κι οι προηγούμενοι προσπάθησαν το ίδιο αλλά δεν το πέτυχαν. Το Ποτάμι καλεί τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και γι’ αυτό ζητά ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που θίγει την Διαύγεια και για 13 από τις 15 βουλευτικές τροπολογίες που υιοθέτησε ο κ. Κατρούγκαλος».

Οι τροπολογίες, μεταξύ άλλων, αφορούν:

-Μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία.

-Δαπάνες δασοκτονίας έτους 2014.

-Αναγνώριση προυπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.

-Αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

-Επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεις προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΟΑΕΔ.

-Παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.

-Μετατροπή σε οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων θέσεις προσωπικού με θέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ Α και Β βαθμού.

-Παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.

-Συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

-Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες.

-Δανειοδότηση ΟΤΑ από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.

-Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.

ΒουλήΚατρούγκαλοςτροπολογίεςΝΔΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα