Τα αιτία της πτώσης του Απάτσι στη Χαλκιδική

ΕΛΛAΔΑ

Η τύχη, η χαμηλή στάθμη του νερού, η άμεση κινητοποίηση των διασωστών και κυρίως η αυτοθυσία ενός Συνταγματάρχη των Ειδικών Δυνάμεων αποδείχθηκαν σωτήριες για τις ζωές των δύο χειριστών του «Απάτσι» που κατέπεσε το πρωί της Τρίτης στη Χαλκιδική, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης «ΣΑΡΙΣΑ 2016».

Η παρ΄ ολίγον νέα τραγωδία στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνέβη λίγο μετά τις 9 το πρωί. Το επιθετικό ελικόπτερο Απάτσι ΑΗ-64D της Αεροπορίας Στρατού που συμμετείχε στην

στρατιωτική άσκηση επιχείρησε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε ύψος μόλις πέντε μέτρων με σκοπό να πραγματοποιήσει βολή εναντίον εικονικού εχθρικού στόχου και αφού τον πλήξει να απομακρυνθεί.

Ο χειριστής του αφού έπληξε το στόχο του, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχείρησε να απομακρυνθεί με έναν επικίνδυνο ελιγμό «δοκιμάζοντας» τις πολλαπλές ικανότητες των επονομαζόμενων και «δολοφόνων των αιθέρων» (τα Απάτσι ονομάζονται έτσι λόγω της αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας τους στην εξουδετέρωση εχθρικών στόχων).

Ανέβασε το Απάτσι σε κάθετη γωνία 90 μοιρών, επιχειρώντας στη συνέχεια μια πλήρη αναστροφή 360 μοιρών. Σ΄ εκείνο το κρίσιμο σημείο όμως οι δύο χειριστές ανέφεραν στον ασύρματο «Απώλεια Ισχύος Κινητήρα» με συνέπεια το ελικόπτερο να καταπέσει και να βουλιάξει κατά το ήμισυ στον Κόλπο Ορφανού Χαλκιδικής και σε μικρή απόσταση από την ακτή.

Ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου πρόλαβε να βγάλει την καλύπτρα και να βγει από την άτρακτο του Απάτσι, που είχε αρχίσει να γεμίσει με νερό. Όμως ο Κυβερνήτης, ο οποίος τραυματίστηκε από την πτώση εγκλωβίστηκε στο κάθισμά του.

Στα κρίσιμα επόμενα λεπτά η ηρωική επέμβαση ενός Συνταγματάρχη του Σώματος Πεζοναυτών των Ειδικών Δυνάμεων, ο οποίος έφθασε πρώτος με μια βάρκα στο μισοβυθισμένο ελικόπτερο αποδείχθηκε σωτήρια για τη ζωή του χειριστή.

Ο αξιωματικός βούτηξε στο νερό και κατάφερε να εντοπίσει και να λύσει έγκαιρα τον χειριστή του Απάτσι, ανεβάζοντας τον στην επιφάνεια όπου τον περισυνέλεξαν τα μέλη από τα σωστικά συνεργεία που ήδη είχαν φθάσει στο σημείο της πτώσης του ελικοπτέρου.

Και οι δύο χειριστές μεταφέρθηκαν στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη και είναι καλά στην υγεία τους, ενώ από πηγές του ΓΕΕΘΑ καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να ανελκυθεί έγκαιρα και να σωθεί το πανάκριβο Απάτσι, που θεωρείται από τα νεώτερα και πιο αξιόπιστα υπερόπλα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όσο για τα ακριβή αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου εμπειρογνώμονες του ΓΕΕΘΑ έχουν αναλάβει τις έρευνες, με πηγές του Γενικού Επιτελείου να επισημαίνουν στο «Π» ότι τόσο ο Κυβερνήτης όσο και ο Συγκυβερνήτης του Απάτσι θεωρούνται έμπειροι με 1.000 και 800 ώρες πτήσεις, αντίστοιχα.

Απάτσιπτώση ΧαλκιδικήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα