ΣΥΡΙΖΑ: Αντεπίθεση Αχτσιόγλου, ελιγμοί Κασσελάκη, και στο βάθος οι εχθροπραξίες συνεχίζονται

Μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα εκτραχύνεται η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κάλπη του δεύτερου γύρου κυριαρχεί το αντίθετο της αυτοσυγκράτησης, δηλαδή λέγονται τα πάντα, εκτοξεύονται κατηγορίες και προκλήσεις ενώ στο κάδρο έχει μπει και η … σιωπή του Αλέξη Τσίπρα.

Το ερώτημα είναι πώς θα είναι η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

αν στην κάλπη επικρατήσει η μία ή άλλη πλευρά, καθώς η συμβίωση τον δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων δείχνει πλέον αδύνατη.

Οι δύο υποψήφιοι «κονταροχτυπιούνται» υψώνοντας τόνους όλο και περισσότερο και παράλληλα «εκπρόσωποι» των δύο στρατοπέδων ανταλλάσσουν αιχμές και καρφιά.

Ενδεικτικό είναι ότι χθες αναγκάστηκαν να παρέμβουν οι δύο γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης προκειμένου να μπει ένα φρένο εν όψει της Κυριακής. Σε κοινή τους δήλωση ζήτησαν να σταματήσουν άμεσα «οι σεξιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις, τα fake news, οι ύβρεις», που κυριαρχούν κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα και έχουν ενταθεί και που αντιστοιχούν σε «φαινόμενα που ζημιώνουν όλους κι όλες μας» αλλά και «το ίδιο το κόμμα, αλλά και τους συνυποψήφιους για την προεδρία». Κάλεσαν επίσης, «να επικρατήσει ο πολιτισμένος διάλογος, η νηφαλιότητα και το αίσθημα ευθύνης, όπως και ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη».

Ωστόσο, η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε πολύ γρήγορα τα τελευταία εικοσιτετράωρα και δε διαφαίνεται στον ορίζοντα κατάπαυση πυρός. Κάτι που μπορεί να δημιουργεί κλίμα που απογοητεύει πολλούς, εν τούτοις εκτιμάται ότι παράλληλα λειτουργεί συσπειρωτικά και για τις δύο πλευρές. Πολλοί άλλωστε εκτιμούν ότι η μάχη του δεύτερου γύρου, θα είναι πιο δύσκολη από αυτή της περασμένης Κυριακής, καθώς σε αυτή τη φάση η Έφη Αχτσιόγλου, σηκώνει το γάντι, και, φαίνεται και ακούγεται περισσότερο «κλέβοντας» χώρο και χρόνο από το επικοινωνιακό μπαράζ του Στέφανου Κασσελάκη. Μένει να φανεί αν η πιο επιθετική τακτική που ακολουθεί πλέον, συσπειρώνει τόσο ώστε να επιστρέψουν στην κάλπη του δεύτερου γύρου οι ψηφοφόροι του πρώτου (οι δικοί της και του Ευκλείδη Τσακαλώτου) και να «τραβήξει» κι άλλους: από τα παλαιά μέλη, από την κοινωνία, από τους πιο «κομματικούς» εκ των δυνάμεων του Νίκου Παππά που προσχώρησε στην πλευρά Κασσελάκη.

«Αγρίεψε» η Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου έχει από το πρωί της Τρίτης περάσει στην αντεπίθεση κι έχει αφήσει την προηγούμενη στρατηγική των πολύ χαμηλών τόνων, που ακολούθησε ως την κάλπη του πρώτου γύρου, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι υποτίμησε τον αντίπαλό της.

Πλέον έχει σηκώσει κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης, επιτίθεται και επιδιώκει να «στριμώξει» τον Στέφανο Κασσελάκη σε διάφορα ζητήματα. Δείχνει δε ότι δεν είναι διατεθειμένη ν’ αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Ούτε καν την προσφώνηση «Έφη», από τον συνυποψήφιό ενώ την ίδια ώρα αναφέρθηκε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο με το πλήρες ονοματεπώνυμό του. Κατά την βουλευτή του Δυτικού Τομέα Αθήνας και υποψήφιια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αυτό δεν ήταν τυχαίο, ούτε εκφράζει οικειότητα, αλλά υποτίμηση στο πρόσωπό της επειδή είναι γυναίκα. Κοινώς, καταλόγισε στον κ. Κασσελάκη σεξιστική συμπεριφορά.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Τρίτης είχε καλέσει τον συνυποψήφιό της σε ντιμπέιτ υπό το επιχείρημα ότι δεν είναι γνωστές οι θέσεις του και το πολιτικό του σχέδιο, ενώ περαιτέρω λέγεται ότι δεν έχει καν πολιτικό σχέδιο παρά διατυπώνει συνθήματα χωρίς βάθος.

Την ίδια μέρα, τον κάλεσε με ειδικό βίντεο να καταδικάσει τις επιθέσεις που δέχεται από το στρατόπεδο των υποστηρικτών του είτε πρόκειται για κομματικά στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης είτε για μέλη και οπαδούς του που εκφράζονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Το βασικό στοιχείο αυτών των επιθέσεων είναι ότι της αποδίδεται ότι είναι «υπονομεύτρια» του Αλέξη Τσίπρα, τόσο εκείνη όσο και όλοι όσοι την περιστοιχίζουν – μάλιστα ο πρώην βουλευτής Γιώργος Τσίπρας είπε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι όλοι όσοι υπονόμευσαν τον Αλέξη Τσίπρα ακόμη και με δημόσιες δηλώσεις του βρίσκονται στο δικό της στρατόπεδο.

Η επιμονή της πάντως να αποσπάσει μια καταδίκη Κασσελάκη οδήγησε τον 35χρονο επιχειρηματία σε δύο διαδοχικές τοποθετήσεις όπου εμφανίστηκε ανακόλουθος κάτι που θεωρήθηκε ένδειξη εκνευρισμού: αρχικώς είπε ότι είναι στο κόμμα ένα μήνα επομένως δεν ξέρει αν η κ. Αχτσιόγλου υπονόμευσε τον Αλέξη Τσίπρα» ενώ σε δήλωσή του στα κοινωνικά δίκτυα νωρίς το πρωί, είπε ότι σέβεται και τιμά την συνυποψήφιά του και την πιστεύει απόλυτα, για να προσθέσει όμως ότι κι εκείνος έχει δεχτεί «τις μεγαλύτερες δυνατές επιθέσεις» από τα ΜΜΕ, τον κομματικό σωλήνα του οποίου δεν έχει την «ομπρέλα προστασίας» και από το καθεστώς Μητσοτάκη. Διεμήνυσε παράλληλα ότι είναι εδώ για να μπει ασπίδα προστασίας για όλους τους «συναγωνιστές» και «συναγωνίστριες».

«Δε μας χρειάζεται καμία προστασία, αλλά καθαρές θέσεις», απάντησε από το στρατόπεδο Αχτσιόγλου ο Νάσος Ηλιόπουλος επισημαίνοντας την αναδίπλωση μεταξύ των δύο δηλώσεων η οποία όμως και πάλι δεν αφορούσε το πραγματικό επίδικο που δεν είναι το «ανύπαρκτο (και όχι ψεύτικο) sms» αλλά οι επιθέσεις από την πλευρά των υποστηρικτών του και δη του κ. Πολάκη προς την συνυποψήφιά του. Κάτι το οποίο δεν έγινε ούτε χθες, όπως επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος: ο κ. Κασσελάκης «εξακολουθεί να μην καταδικάζει».

«Όχι» από Κασσελάκη σε ντιμπέιτ και Βουλή, «ναι» στην κοινωνία

Από την άλλη πλευρά ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να καταδείξει ότι η έγνοια του αυτή τη στιγμή είναι η επαφή με την κοινωνία και τα προβλήματά της, ειδικά σε περιοχές όπως η Καρδίτσα που επισκέφθηκε προχθές (σήμερα επισκέπτεται Καβάλα και Δράμα), λέγοντας πως «την ώρα που η κ. Αχτσιόγλου ζητούσε ντιμπέιτ, εγώ ήμουν στις λάσπες».

Είναι σαφές ότι δεν θέλει να προσέλθει σε ντιμπέιτ, κάτι που δεν ερμηνεύεται μόνο ως τακτική του νικητή που θέλει να αποφύγει το επικοινωνιακό λάθος. Αντιθέτως, από την πλευρά των υποστηρικτών της Έφης Αχτσιόγλου θεωρείται ότι απηχεί και έναν φόβο έκθεσης στην αντιπαράθεση με την συνυποψήφιά του ή τις ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Πάντως εκτός από το ντιμπέιτ, ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να μην τον ενδιαφέρει ούτε η Βουλή, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση – άλλο ένα στοιχείο που οι αντίπαλοί του καταγράφουν ως ένδειξη φόβου να εκτεθεί στις κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος ανέφερε χθες πως τον ενδιαφέρει η κοινωνία, και σκοπεύει εφόσον εκλεγεί να ζητά από την κοινοβουλευτική ομάδα να πηγαίνει μαζί του στις εξορμήσεις του στο λαό.

Ειδικότερα, χθες νωρίς το πρωί ο Όθων Ηλιόπουλος και η Έλενα Ακρίτα, διευκρίνισαν ότι δεν προτίθενται να παραιτηθούν ώστε να συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του σεναρίου για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Σενάριο το οποίο προβλέπει με βάση τις κοινοβουλευτικές δυνατότητες, ότι χρειάζεται η παραίτηση ενός εκλεγμένου βουλευτή Επικρατείας και 5 ακόμη επιλαχόντων προκειμένου να βρεθεί σε εκλόγιμη θέση ο 35χρονος υποψήφιος, να γίνει βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας και κατά συνέπεια, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος να μπορεί να είναι ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι ενώ τα βλέμματα είχαν στραφεί στο τι θα κάνει ο τρίτος βουλευτής Επικρατείς Ευάγγελος Αποστολάκης, ήρθαν τελικά οι δηλώσεις Κασσελάκη με τις οποίες ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να παραιτηθούν οι τρεις βουλευτές Επικρατείας ώστε να εκλεγεί.

Μετά τον Σκουρλέτη και ο Φίλης ζήτησε δημόσια τοποθέτηση Τσίπρα

Στο μεταξύ, χθες και ο Νίκος Φίλης ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας να δείξει το «θάρρος» και να διαψεύσει δημόσια ο ίδιος τις κατηγορίες κατά της Έφης Αχτσιόγλου περί υπονόμευσης. Η δήλωσή του ήρθε σε συνέχεια της προχθεσινής δήλωσης του Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος ανέφερε ότι είναι «πολιτική και ηθική υποχρέωση» του πρώην προέδρου να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα περί «υπονόμευσης» – διατύπωση που επανέλαβε και ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Τρίτης ο στενός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα και αρθρογράφος της Αυγής Θανάσης Καρτερός, μετέφερε ουσιαστικά διάψευση του Αλέξη Τσίπρα για το sms, κάτι που κάποιοι θεώρησαν ότι έγινε με σημαντική καθυστέρηση 5 ημερών και ταυτόχρονα πως δεν ήταν αρκετή η διάψευση μέσω τρίτων.

Χθες, ο Θανάσης Καρτερός επανήλθε γράφοντας πως ορισμένοι που φωνάζουν και ασχημονούν να πάρει ο Τσίπρας θέση, χρειάζονται γιατρό: «Από πού κι ως πού λοιπόν ψιθυρίζουν, φωνάζουν, ασχημονούν ορισμένοι, να πάρει ο Τσίπρας θέση; Θέση για ποιο πράγμα; Ότι δεν είναι η Έφη ελέφαντας και ο Στέφανος εξαποδώ; Σοβαρά τώρα; Εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι, ότι στέλνουν σκαιά SMS ή συνεργάζονται με τη CIA θέλουν γιατρό, όχι τον Τσίπρα. Θα έπρεπε όλοι να προστατεύσουν τον Τσίπρα. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όχι να προστρέχουν σ’ αυτόν για τις ασχήμιες. Η σιωπή του εξάλλου μιλάει πολύ καθαρά αν ξέρουν να ακούνε».

Διαβάστε επίσης

Κασσελάκης: Οι «10 συν 1» επιτελείς του φαβορί για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι είναι και τι αρμοδιότητες έχουν

Συνεχίζεται η κόντρα Γεωργιάδη με ΚΚΕ: «Από 350.000 δημοσίους υπαλλήλους απήργησαν 100» – «Θα σας κάνουμε ρόμπα» η απάντηση Παφίλη

ΣΥΡΙΖΑ: Έκκληση Σβίγκου – Βασιλειάδη να πέσουν οι τόνοι

Keywords
Τυχαία Θέματα