Στη Βουλή οι τροπολογίες με τις «ουρές» από τα προαπαιτούμενα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης οι τέσσερις τροπολογίες με τις «ουρές» από τα προαπαιτούμενα προκειμένου η κυβέρνηση να κλείσει τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης και να ανοίξει η «κάνουλα» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Οι τροπολογίες ενσωματώθηκαν σε νομοσχέδιο μέσω του οποίου κυρώνεται διεθνής σύμβαση στρατιωτικής συνεργασίας, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί την

Πέμπτη στην Ολομέλεια. Οι τροπολογίες αφορούν θέματα για το ΕΚΑΣ, για τον ΑΔΜΗΕ, για τον ΕΝΦΙΑ, για το υπερταμείο, τα ειδικά μισθολόγια, διορθώσεις στον «κόφτη» και τα «κόκκινα» δάνεια.

Με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας ορίζεται ως χρόνος εφαρμογής των νέων κριτηρίων του ΕΚΑΣ η 1/6/2016 αντί 1/1/2016 όπως ίσχυε. Η δεύτερη τροπολογία αφορά την ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ και την διάθεση των μετοχών τους.

Η τρίτη τροπολογία αφορά τον ΕΝΦΙΑ, το υπερταμείο, τα ειδικά μισθολόγια και τον «κόφτη». Ειδικότερα, αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, καταργείται από 1/1/2016 ο μειωμένος συντελεστής (3,5 τοις χιλίοις επί της συνολικής αξίας των οριζόμενων δικαιωμάτων) συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) οριζόμενος εφεξής σε 5,5 τοις χιλίοις που ισχύει για το σύνολο των ν.π.δ.δ. και νομικών οντοτήτων.

Τι αλλάζει στον «κόφτη»

Για τον κόφτη η τροπολογία αναφέρει πως στην ετήσια έκθεση που συντάσσεται από τον υπουργό Οικονομικών και γνωστοποιείται στη Βουλή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθορίζεται ότι περιέχονται το ποσό και το ποσοστό επί του ΑΕΠ των δημοσιονομικών μέτρων προσαρμογής σε καθαρή βάση δηλαδή μετά την αφαίρεση της δημοσιονομικής επίπτωσης επί των εσόδων του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με το εκάστοτε τεχνικό μνημόνιο συνεργασίας. Σήμερα προβλέπεται το ποσό και το ποσοστό επί του ΑΕΠ της δημοσιονομικής επίδρασης των μέτρων προσαρμογής που θα ληφθούν επί των εσόδων του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, η τροπολογία ορίζει ότι η προβλεπόμενη αναστολή επιβολής ή μείωση του ύψους των μέτρων του ανωτέρω Μηχανισμού, κατά την όλως εξαιρετική περίπτωση φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας, δύναται να λάβει χώρα κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς (αντί κατόπιν ειδικής διαβούλευσης με τους θεσμούς, που ισχύει σήμερα).

Ειδικά Μισθολόγια

Για τα ειδικά μισθολόγια προβλέπεται ότι η αναστολή για την διετία 2017-2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, δεν εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης καθαρής εξοικονόμησης δαπανών, εξαιδικεύονται και νομοθετούνται μέχρι 30-9-2016 και τίθενται σε εφαρμογή από την 1-1-2017».

Η τέταρτη τροπολογία περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια. Μεταξύ άλλων ορίζεται ότι σε περίπτωση που μεταβιβάζεται απαίτηση από εξυπηρετούμενο δάνειο ή πίστωση για την εξυπηρέτηση του οποίου έχει συμφωνηθεί κυμαινόμενο επιτόκιο, ο εκδοχέας δεν επιτρέπεται να προσδιορίσει περιθώριο, επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς, υψηλότερο εκείνου που είχε προσδιορίσει το πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα κατά τον χρόνο καταχώρισης της μεταβίβασης, εκτός εάν οι όροι που περιλαμβάνονται ή ενσωματώνονται στη δανειακή σύμβαση, προσδιορίζουν με ακρίβεια συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια για τη μεταβολή του περιθωρίου.

τροπολογίεςειδικά μισθολόγιαπροαπαιτούμεναHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα