Σε προσυνεδριακό καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να διεξαχθεί τελικά το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας που συνεδρίασε την Τρίτη υπό τον πρωθυπουργό προκειμένου να αποφασίσει το πότε αλλά και τα βήματα της προσυνεδριακής διαδικασίας. Η πρόταση αυτή θα κατατεθεί προς έγκριση στην Κεντρική Επιτρο­πή του κόμματος, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο του Αγίου Πνεύμα­τος (18-19 Ιουνίου).

Προς τον Σεπτέμβριο, εκτός

απροόπτου, με­τατίθενται και οι πρωτο­βουλίες για ανασχημα­τισμό ή καλύτερα θα επανεξεταστεί το αν υπάρχει ανάγκη για ανασχηματισμό. Μέχρι τότε ο πρωθυπουργός δίνει χρόνο στους υπουργούς του ώστε να τρέξουν το κυβερνητικό έρ­γο, με τον ανασχηματισμό να επικρέ­μαται ως φόβητρο.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγω­γής του συνεδρίου, παρά τις εισηγή­σεις που δεχόταν ο πρωθυπουργός από μερίδα συνεργατών του να πραγ­ματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο ώστε να αξιοποιηθεί η συγκυρία, λήφθη­καν υπόψη οι προειδοποιήσεις επιτε­λικών κομματικών στελεχών ότι δεν επαρκεί ο χρόνος ενός μήνα και κάτι ώστε να γίνει σωστή προετοιμασία.

Άλλωστε επιδίωξη είναι το συνέ­δριο να προσλάβει χαρακτήρα κομ­ματικής ανασυγκρότησης και δι­εύρυνσης, η οποία αντιστοίχως προ­ϋποθέτει δουλειά στην κομματική βάση αλλά και ανοίγματα στο εκλο­γικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία.

Ειδικότερα, μιλώντας στην Π.Γ. ο Αλέξης Τσίπρας - στο πλαίσιο της συζήτησης για την ανασυγκρότηση του κόμματος - φέρεται να επισήμα­νε την ανάγκη σχεδιασμένης δουλει­άς σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με δημιουργία επιτροπών σε κάθε νομό για τη διεύρυνση του κόμματος στην εκλογική του βάση, καθώς και στις ζωντανές δυνάμεις των τοπικών κοι­νωνιών.

«Η συγκρότηση ενός ανοικτού, σύγχρονου, δημοκρατικού κόμμα­τος της Αριστεράς αποτελεί απαραί­τητη προϋπόθεση για τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που θέλει να επιφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα» σημεί­ωσε χαρακτηριστικά.

Στις εξορμήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα τα κομματικά στελέχη (αλλά και όποια κυβερνητικά προθυμοποιηθούν) θα κληθούν να εξηγήσουν στην κοινω­νία τα «θετικά» της συμφωνίας για την αξιολόγηση, τις προοπτικές που ανοίγονται και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Δύσκολοι καιροί

Βέβαια, το στοίχημα της διεύρυν­σης με πολιτικές και κοινωνικές δυ­νάμεις, που υπαγορεύεται από την επιδίωξη της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας, εν­δεχομένως να αποδειχτεί αρκούντως δύσκολο: πολιτικές δυνάμεις ή πρόσωπα που να εκδηλώνουν ενδιαφέ­ρον για μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να υπάρχουν πλην του Κουβέλη, που μάλλον θα θεωρηθεί ότι επανακάμπτει (ενδεχομένως μάλιστα στην κυβέρνηση και όχι στο κόμμα) παρά ότι συμβολίζει τη διεύρυνση.

Από την άλλη στο επίπεδο της Το­πικής Αυτοδιοίκησης και των τοπι­κών φορέων κομματικά στελέχη ση­μειώνουν ότι επιδιώκονται συνεργα­σίες όπου υπάρχει διαθεσιμότητα, συνήθως με τοπικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν σε κοινές πρωτοβουλίες με τον ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. Ωστόσο από αυτό μέχρι το σημείο να υπάρξουν στενότερες προσεγγίσεις θεωρείται μάλλον δύσκολο σε αυτήν τη μνημονιακή φάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις εντάξεις νέων μελών (οι υποψήφιοι για ένταξη μάλλον δεν κάνουν ουρά). Κομματι­κά μέλη και στελέχη παρατηρούν ότι το προηγούμενο διάστημα η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία διαταρά­χθηκε και χρειάζεται πολλή δουλειά για να αποκατασταθεί. Και βεβαίως χρειάζονται και απτά αποτελέσματα στο πεδίο της πολιτικής και της οικο­νομίας.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα κλη­θεί να επικαιροποιήσει τη στρατη­γική του κόμματος με βάση τα νέα δεδομένα και πάνω σε βασικούς άξονες, όπως το παραγωγικό και το αναπτυξιακό μοντέλο, οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα και το πολιτικό σύστημα, τα δικαιώμα­τα κ.λπ. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Π.Γ, ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριό του θα πρέπει - έχο­ντας επίγνωση των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων - να σχεδιάσει τη «στρατηγική διακυβέρνησης της Αριστεράς ώς το 2021», στέλνοντας το μήνυμα ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙ­ΖΑ θα υπερβεί τη μία θητεία.

Ξανά διεργασίες στο εσωτερικό

Αναφορικά με την ανασυγκρότη­ση του κόμματος ο πρωθυπουργός φαίνεται να βάζει εκ νέου το θέμα της λειτουργίας των τάσεων στο

τραπέζι προτρέποντας το κόμμα «να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και τις δι­εργασίες της», τα μέλη να έχουν λόγο και «οι τάσεις να λειτουργούν πράγ­ματι ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μη­χανισμοί». Αυτό δείχνει να στρέφε­ται κυρίως κατά των 53 οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα έδειξαν να είναι αυτοί που σηκώνουν τη σημαία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, έστω και με κομψό ύφος, αποφεύγο­ντας τους υψηλούς τόνους.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τάσεις στο εσωτερικό του κόμ­ματος παρουσιάζουν έναν κάποιο βαθμό ρευστοποίησης, καθώς ούτε οι 53 εμφανίζονται ενιαίοι αλλά ούτε και οι προεδρικοί, ενώ μια καταγρα­φή θα επιδιώξει και ο ενδιάμεσος χώ­ρος. Μάλιστα οι 53 φέρονται να είναι μοιρασμένοι σε εκείνους που επιθυ­μούν να διατηρήσουν ρόλο εσωκομ­ματικής αντιπολίτευσης υπερασπι­ζόμενοι και τον προ διακυβέρνησης «δικαιωματικό» και «κινηματικό» χα­ρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, και σε εκείνους που προβληματίζονται για το αν πρέ­πει να στηρίξουν χωρίς περιστροφές την κυβερνητική πολιτική, την οποία συνυπογράφει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι παραπάνω διεργασίες πιθανώς θα καταγραφούν και θα ξετυλιχτούν περαιτέρω στο πλαίσιο του προσυ­νεδριακού διαλόγου ο οποίος θα ξε­κινήσει αμέσως μετά την Κεντρική Επιτροπή η οποία θα εγκρίνει τις θέ­σεις και τις προτάσεις για τις αλλαγές στο Καταστατικό. Και συνδέονται και με την αποτίμηση που γίνεται από τις διάφορες πλευρές σε δύο κομβικά ζητήματα: το προσφυγικό - που για πολλούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίστηκε σε σύγκρουση με τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της Αριστεράς - και την υλοποίηση του μνημο­νίου γύρω από την οποία υπάρχουν δύο προσεγγίσεις, η μία που διά της υπεράσπισής του οδηγεί και στην ανάληψη της «ιδιοκτησίας» του και η άλλη που ζητά η εν λόγω «ιδιοκτη­σία» να απορριφθεί.

συνέδριοΣΥΡΙΖΑπρότασηΑλέξης ΤσίπραςIssue: 1919Issue date: 02-06-2016Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα