Σκληρή πόλωση κι ο Θεός βοηθός

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Την κλασική εκλογική στρατηγική, δηλαδή την πόλωση, θα εμπιστευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας στην τελική ευθεία προς την κάλπη.

Η εκλογική μάχη αποδεί­χθηκε ελαφρώς δυσκο­λότερη απ' ό,τι υπολό­γιζαν οι επιτελείς της Κουμουνδούρου. Με δεδομένο ότι η προεκλογική περίοδος έχει προς το παρόν οδηγηθεί σε ντέρμπι με τη Ν.Δ. - υπήρξαν δημοσκοπήσεις

που την εμφάνισαν με οριακό προβάδι­σμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -, η Κουμουν­δούρου δεν φαίνεται εκ των πραγ­μάτων να έχει άλλη επιλογή από τη σκληρή πόλωση, ώστε να συσπειρώ­σει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να προσελκύσει όσους απογοη­τεύτηκαν και είτε κατευθύνθηκαν σε άλλα κόμματα είτε λιμνάζουν στους αναποφάσιστους.

Η πολύ χαμηλή συσπείρωση στο ξεκίνημα της εκλογικής καμπάνιας σήμανε συναγερμό με αποτέλεσμα το ανέβασμα των τόνων έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της Ν.Δ. στη βάση του διαχωρισμού «παλιό - νέο».

Όσο περνούν οι μέρες οι ιθύνοντες της Κουμουνδούρου διαπιστώνουν ότι η τακτική της πόλωσης αποδίδει καρπούς κι εκτιμούν ότι την τελευ­ταία εβδομάδα - όπου αναμένεται η κορύφωση της συγκεκριμένης τακτι­κής - η πίεση προς τα μικρά κόμματα (κυρίως τη Λαϊκή Ενότητα, μεταξύ της οποίας και του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ροή ψηφοφόρων) θα είναι πολύ με­γάλη, ενώ θα κινητοποιηθεί και με­ρίδα των αναποφάσιστων, οπότε η συσπείρωση θα ανέβει σε ικανοποι­ητικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, αν με βάση τις δημοσκοπήσεις μέχρι σή­μερα βλέπουν μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι τις επόμενες μέ­ρες αυτό θα ενισχυθεί και η διαφορά μπορεί να «κάτσει» γύρω στις τρεις μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα ευ­ρήματα δεν είναι τέτοια που να απο­κλείουν τη συζήτηση για τις συνερ­γασίες της επόμενης μέρας. Κάθε άλ­λο. Η αυτοδυναμία ως πρόταγμα και σύνθημα ουσιαστικά αποσύρθηκε τις τελευταίες μέρες από τη δημόσια ρητορική του προέδρου και των κο­ρυφαίων στελεχών του κόμματος για να αντικατασταθεί από το κάλεσμα για «ισχυρή εντολή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αποφύγει τη σχετική συζή­τηση, όπως προκύπτει από τα αριθ­μητικά δεδομένα των δημοσκοπήσε­ων, τα οποία αξιοποιούν στο έπακρο οι πολιτικοί του αντίπαλοι προκειμέ- νου να καλλιεργήσουν κλίμα συγκυ­βέρνησης και «μεγάλου συνασπι­σμού».

Τον βαθμό δυσκολίας αύξησαν και διαρροές από την Κομισιόν, που άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές συναρτούν τη ρύθμιση του χρέους με τη συγκρότηση μεγάλου κυβερ­νητικού συνασπισμού (δηλαδή κατά βάση ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ.).

Τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν στην αντεπίθεση με πρώτο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δήλωσε ότι «προαπαιτούμε- νο για την ανάπτυξη της χώρας εί­ναι η ρύθμιση του χρέους», κάτι που παραμένει βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνησης, «σε αντίθεση με άλλα κόμματα που κυ­βέρνησαν και θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο». «Κανένας μεγάλος συνα­σπισμός, λοιπόν, όπως φέρεται να υποστηρίζει πηγή της Κομισιόν, δεν εγγυάται ρύθμιση του χρέους - το αντίθετο». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι η ρύθμιση του χρέους είναι μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές και δεν έχει ως προϋπόθεση τον μεγάλο συνασπισμό.

Συνεργασίες... διακυβέρνησης

Τα βασικά στοιχεία της στρατηγι­κής του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνονται στο θέμα των συνεργασιών και στο μο­ντέλο διακυβέρνησης που ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει απέναντι στο παλαιό πολι­τικό σύστημα. Τα στοιχεία που κυρι­αρχούν στην προεκλογική του ρητο­ρική έχουν ως εξής:

Διακυβέρνηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ προ­σπαθεί να σπάσει την αίσθηση που έχει δημιουργηθεί σε μεγάλο κομ­μάτι της κοινωνίας, μετά την υπο­γραφή του τρίτου μνημονίου με τους δανειστές, ότι «είναι όλοι ίδιοι» κι επομένως δεν έχει σημασία ποιος θα είναι στο τιμόνι της χώρας. Ταλα­ντευόμενος μεταξύ της οικειοποίησης και της τήρησης αποστάσεων από τη συμφωνία («εκβιαστήκαμε» από τη μία, «είναι καλύτερη συμφωνία από αυτή που θα έφερνε ο Σαμα­ράς», «εμείς τη φέραμε»), ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι έχει μεγάλη σημα­σία ποιος θα διαχειριστεί τη συμφω­νία στη συνέχεια, και ιδίως τα ανοι­χτά θέματα όπως το χρέος, τα εργα­ σιακά, η φορολογία των αγροτών και το ασφαλιστικό. Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας προβάλλει έντονα τη θέση ότι η διαπραγμάτευση απορρόφη­σε το μεγαλύτερο μέρος της επτάμηνης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κι επομένως ζητά τώρα μια πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσει εφαρ­μόζοντας το παράλληλο πρόγραμ­μα του ΣΥΡΙΖΑ και όπου είναι δυνατό περνώντας αντισταθμιστικά μέτρα στο μνημόνιο.

Συνεργασίες: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξορκίζει τον μεγάλο συνασπισμό με τη Ν.Δ. όχι μόνο για τις ανάγκες της πόλωσης αλλά και γιατί δεν θα ήθελε μετεκλο­γικά να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να κάνει έναν τόσο... «προωθημένο» συμβιβασμό που να τον ακυρώνει πολιτικά και να δημιουργεί νέα προ­βλήματα στο κόμμα. Βασικό επιχεί­ρημα προκειμένου να αιτιολογηθεί η άρνηση μιας τέτοιας προοπτικής είναι η άποψη ότι πρόκειται για δύο κόμματα με εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές, που δεν θα μπορούν να συνεργαστούν, θα αλληλοϋπονομεύονται κι επομένως δεν θα μπορούν να εγγυηθούν την τόσο απαραίτητη πο­λιτική σταθερότητα. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ κα­τηγορεί τη Συγγρού ότι έχει «κρυφή ατζέντα»: να ματαιώσει την κατάκτηση της προηγούμενης κυβέρνη­σης στο θέμα της ρύθμισης του χρέ­ους, να βάλει πίσω στα συρτάρια τη λίστα Λαγκάρντ και τις λοιπές λίστες μεγαλοφοροφυγάδων, να εμποδίσει την αδειοδότηση των καναλιών και γενικώς να ακυρώσει ό,τι φιλολαϊκό έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ και να υπηρετήσει τα εγχώρια και ξένα συμφέροντα.

Η ανάγκη των συνεργασιών στρέ­φει αναγκαστικά την Κουμουνδούρου σε «πρόθυμους» όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ωστόσο με το δεύτερο η πόλωση είναι μεγαλύτερη, ενώ σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ στελέ­χη του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ως προϋπόθεση τον πολιτικό επαναπροσδιορι­σμό του υπό τη Φώφη Γεννηματά (που υποκρύπτει το αίτημα να «αποκηρυχθούν» πολιτικές και πρόσωπα της προηγούμενης περιόδου, π.χ. Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης κ.ά.).

Επαναληπτικές: Η εκλογική κόπω­ση και οι επιπτώσεις της στην οικονο­μία κάνουν απαγορευτική τη σκέψη για επαναληπτικές εκλογές σε περί­πτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πετύχει αυ­τοδυναμία από την πρώτη Κυριακή ή οι ΑΝ.ΕΛΛ., τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποδείξει ως προσφιλή κυβερνητικό εταίρο, δεν μπουν στη Βουλή. Από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καθησύχασε ότι όπως και να 'χει «η χώρα θα κυβερνηθεί», αφήνο­ντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνερ­γασιών πλην Ν.Δ.

ΣΥΡΙΖΑΝΔΑλέξης ΤσίπραςΒαγγέλης Μεϊμαράκηςεκλογές 2015Issue: 1881Issue date: 10-09-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα