Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στο debate

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε αναλυτικά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αλλά και τις απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών στο ντιμπέιτ, ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

1ος κύκλος: Οικονομία, ανάπτυξη, ανεργία

Όλγα Τρέμη προς Αλέξη Τσίπρα: Τον Ιανουάριο υποσχεθήκατε ΕΝΦΙΑ, κατώτερο μισθό, αντ’ αυτών συμφωνήσατε περικοπές, αύξηση ΦΠΑ. Γιατί να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ;

Τσίπρας: Όλοι γνωρίζουν

ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μάχη. Είχαμε την υποχρέωση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα. Καταφέραμε να μειώσουμε αυτά τα πλεονάσματα. Σταθεροποιήσαμε την οικονομία, εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση, που πηγαίνουν στις βραχυπρόθεσμες ανάγκες, πήραμε 35 δις από το πακέτο Γιούνκερ για να ξανακινήσει η οικονομία και εξασφαλίσαμε ότι η μικρή ΔΕΗ θα μείνει σε δημόσιο έλεγχο και πήραμε δέσμευση για το χρέος.

Μέσα σε αυτή τη μάχη δεν καταφέραμε να κρατήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας, αλλά ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε.

Για Βαρουφάκη: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτήν την μάχη υπήρξαν και επιλογές που έδωσαν δυναμική στην αρχή και τόνωσαν τον λαό, όμως υπήρξαν υπερβολές και λάθη που διορθώθηκαν και την κρίσιμη στιγμή βάλαμε πάνω το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Αντώνης Σρόιτερ προς Μεϊμαράκη: Μιλάτε για ψέματα Τσίπρα. Εσείς δώσατε δεσμεύσεις για αποκατάσταση συντάξεων, συλλογικές συμβάσεις, αφορολόγητο, κατάργηση χαρατσιού, εσείς είπατε αλήθειες;

Μεϊμαράκης: Είναι αλήθεια ότι είπαμε πολλά εκείνη την εποχή. Αλλά πολλά τα πράξαμε. Δεν είχαμε αυτοδυναμία, είχαμε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες μας κρίνουν με βάση το πώς πήγε η χώρα. Το Γενάρη του 2015, η οικονομία ήταν πολύ καλύτερη από ότι είναι. Οι πολίτες γνωρίζουν τι κάναμε, δεν υλοποιήθηκαν όλα. Αν είχαμε τετραετή θητεία χωρίς να διακοπεί βιαίως, θα είχαν γίνει όλα όσα υποσχεθήκαμε. Εμείς φέραμε επενδύσεις, ο κ. Τσίπρας τις έδιωξε.

Για αυτοδυναμία: Εμείς δεν έχουμε δώσει υποσχέσεις ότι θα σκίσουμε μνημόνια. Δεσμευτήκαμε ότι θα προσπαθήσουμε μέσα από διαπραγματεύσεις να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Μαρία Χούκλη σε Παναγιώτη Λαφαζάνη: Η σωστή οδός λέτε ότι είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Οικονομολόγοι ωστόσο προειδοποιούν ότι αυτό σημαίνει απολύσεις, κατάρρευση τραπεζών και άλλα.

Λαφαζάνης: Να μην τρομοκρατούμε. Το μνημόνιο είναι ο τρόμος και η καταστροφή. Όλα τα μνημόνια είναι καταστρεπτικά για την χώρα. Η επιλογή εθνικού νομίσματος δεν είναι καθόλου καταστροφική. Εθνικό νόμισμα έχουν 10 χώρες μέσα στην ΕΕ. Θα ενισχύσει την παραγωγή, τις εξαγωγές, θα αποδυναμώσει τις εισαγωγές, θα ενισχύσει την απασχόληση και θα δώσει ρευστότητα για την ανάπτυξη.

Για τη νομισματική μετάβαση: Η μετάβαση δεν είναι τίποτα παράξενο, ή περίεργο. Η μετάβαση μπορεί να εξασφαλιστεί με την εκτύπωση. Θα υποτιμηθεί αλλά θα λειτουργήσει θετικά για την απασχόληση και την παραγωγή. Την έχει το 99% του πλανήτη.

Μάρα Ζαχαρέα σε Σταύρο Θεοδωράκη: Κάθε Έλληνας πολίτης χρωστάει 32.500 και εσείς απαντάτε με φόρους;

Σταύρος Θεοδωράκης: Στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις. Όταν βρίσκεσαι κοντά στην καταστροφή, πρέπει να παίρνεις αποφάσεις. Ψηφίσαμε το μνημόνιο Τσίπρα για να μην φτάσουμε στην καταστροφή. Θα δώσουμε μάχη δίπλα στους μεγάλους χαμένους των μνημονίων. Είναι οι άνεργοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χρειάζεται τολμηρή κυβέρνηση, με νέα μυαλά. Η ματιά μας είναι προς τον κόσμο που παράγει.

Σία Κοσιώνη σε Δημήτρη Κουτσούμπα: Αποδέσμευση και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα λέτε και εσείς και ο Λαφαζάνης, γιατί το δικό σας είναι καλύτερο.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Δεν είναι καλύτερη. Είναι η μέρα με την νύχτα. Είναι άλλο πράγμα να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου και την εξουσία με κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία, με ανάπτυξη προς όφελος του λαού και εκεί μέσα να φύγεις από ΕΕ και ευρώ και διαφορετικό εντός καπιταλιστικού δρόμου με την ΕΕ και τον περίγυρο να φύγεις μόνο από το νόμισμα και να πας σε εθνικό νόμισμα. Αυτό θα σημαίνει νέα μέτρα για τους εργαζόμενους, όμως η άλλη πρόταση αλλά και άλλων ευρωσκεπτικιστών είναι αρνητική δεν οδηγεί σε διέξοδο θα επιβάλλει νέα σκληρά μέτρα.

Η Ελλάδα έχει δυνατότητες, ορυκτό πλούτο, παραγωγή με κοινωνικοποιημένη την ιδιοκτησία, κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να διαγράψει το χρέος και να αναπτύξει την οικονομία όπου όλοι θα έχουν δουλειά.

Μάκης Γιομπαζολιάς σε Πάνο Καμμένο: Ανάπτυξη με ιδεοληψίες και υπερφορολόγηση δεν γίνεται. Θα απαλλάξετε από ΕΝΦΙΑ;

Πάνος Καμμένος: Η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη. Όσο πιο μικρή η φορολόγηση μεγαλύτερα έσοδα από το κράτος. Πιστεύουμε σε ιδιωτική οικονομία και χαμηλή φορολόγηση. 34 δις πλούτου των ταμείων της Εθνικής Άμυνας, τα προσφέρουμε για 100 χρόνια ενοικίασης με 50% της αξίας. Πιστεύουμε ότι σε αυτές τις επενδύσεις πρέπει να υπάρχει μηδενική φορολόγηση, για να βγάλουμε από τα σεντούκια τα 45 δις που είναι έτοιμα να μπουν στην οικονομία. Θα είμαστε η εγγύηση για την οικονομία. Θέλουμε σταθερό φορολογικό καθεστώς. Στα νησιά ελεύθερες οικονομικές ζώνες.

Όλγα Τρέμη σε Φώφη Γεννήματα: Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 3ο Μνημόνιο, σαν ουρά του Μνημονίου 2. Μετά τις εκλογές, τι σάς διαφοροποιεί από άλλα κόμματα που κινούνται στον ίδιο κύκλο;

Φώφη Γεννηματά: Εμείς έχουμε εμπειρία γνώση, ξέρουμε να διαπραγματευτούμε, το έχουμε κάνει και νομίζω πως πια έχοντας ζήσει ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο λαός μπορεί να συγκρίνει. Ζήσαμε παγκόσμια πρωτοτυπία. Οδηγηθήκαμε σε μνημόνιο ενώ είχαμε πλεονάσματα. Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο, ο Τσίπρας θα ήταν νικητής. Έφτασε στην πόρτα μας το Grexit και βρεθήκαμε κοντά στην καταστροφή. Σήμερα είναι αναγκαίο, μετά την 7μηνη διακυβέρνηση να διώξουμε τις υποχρεώσεις στο μέλλον, ώστε να έχουμε χρήματα για ανάπτυξη.

2ος κύκλος: Διοίκηση και κοινωνική πολιτική

Αντώνης Σρόιτερ σε Φώφη Γεννηματά: Είστε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σε κάποιο από τα συρτάρια σας υπάρχει το πόρισμα για την κακοδιαχείριση στο ΠΑΣΟΚ. Θα το δώσετε στη δημοσιότητα

Αυτό το θέμα αφορούσε την κοινωνική πολιτική και την διοίκηση αλλά θα απαντήσω. Το πόρισμα είναι στα χέρια του εισαγγελέα και κάνει τις απαραίτητες ανακρίσεις έρευνες. Μακάρι να προχωρούσαν και οι υπόλοιποι στον έλεγχο των οικονομικών τους. Δεν έχω στοιχεία ότι υπάρχει κάτι σε βάρος κανενός. Όλα τα κόμματα έχουν αντίστοιχα προβλήματα, είναι κρίμα να σπαταλάμε αυτόν τον χρόνο για ερωτήσεις που δεν αφορά τον λαό. Επιτέλους να υπάρχουν εκλεγμένοι γγ με θητεία, για να μην αλλάζουμε πολιτική κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση.

Δεν έχω καταλήξει σε συμπεράσματα εναντίον κανενός (για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ). Έχουμε νοικοκυρέψει το σπίτι μας και πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας.

Μαρία Χούκλη σε Πάνο Καμμένο: Αν πάρετε μέρος στην επόμενη κυβέρνηση, θα ψηφίσετε τους νόμους του μνημονίου;

Εμείς ήμασταν συμπαγής ΚΟ. Αν βγαίναμε από την ΕΕ οι τράπεζες θα είχαν κατασχεθεί, στηρίξαμε την πρόταση που κατάφερε ορισμένα πράγματα. Να επανέλθει η εθνική κυριαρχία, να φύγει το αγγλικό δίκαιο. Η δημόσια διοίκηση θέλει χτίσιμο από την αρχή. Γι αυτό στην πρώτη θέση του Επικρατείας έβαλα άνθρωπο που χτυπήθηκε με το «φακελάκι», την βάση της διαφθοράς. Δημόσια διοίκηση χρειάζεται αλλαγές. Θα παλέψουμε να αλλάξουμε τους νόμους που δεν πιστεύουμε.

Θα δεχόσασταν να ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες του δημοσίου; Αν υπάρχουν υπηρεσίες που θα προσφέρουν περισσότερα έτσι, δεν έχουμε αντίρρηση. Εκείνες όμως που έχουν να κάνουν με στρατηγικούς τομείς της χώρας, πρέπει να παραμείνουν.

Μάρα Ζαχαρέα σε Δημήτρη Κουτσούμπα: Ασκείτε πιέσεις για την αύξηση του δημοσίου τομέα. Έχει το ΚΚΕ ευθύνη για την διόγκωση του δημοσίου;

Έχουμε μάθει να ζούμε σε ένα καπιταλιστικό δημόσιο τομέα που έχει και διαφθαρεί όχι λόγω του μεγέθους του, αλλά λόγω της πολιτικής των κυβερνήσεων γιατί είναι άμεσα δεμένος με την εξουσία των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων. Δεν βλέπουμε τον διαφθορέα που είναι το μονοπώλιο που συμβάλλει σε αυτό. Εμείς δεν μιλάμε για τέτοιον. Μιλάμε για κοινωνικοποιημένη οικονομία, για δημόσιο τομέα σε ένα άλλο κράτος που η εργατική τάξη ο λαός θα ελέγχει τον δημόσιο τομέα μέσα από την συνέλευση, τον συνεταιρισμό μέσα από τις μορφές της λαϊκής εξουσίας.

Αν κοιτάξουμε σήμερα τα νοσοκομεία, είναι τεράστιες οι ελλείψεις παντού. Λείπουν νοσηλευτές, γιατροί και πεθαίνει ο κόσμος. Στα σχολεία επίσης. Δεν χρειάζεται να αναπληρωθούν;

Σία Κοσιώνη σε Σταύρο Θεοδωράκη: Μιλάτε για αναποτελεσματικό δημόσιο. Πείτε καθαρά πρέπει να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο;

Να ενισχύσουμε το δημόσιο που δουλεύει και παράγει. Πρέπει να είμαστε τολμηροί. Να καταργηθούν οι πολεοδομίες. Με δραστικό τρόπο να χτυπήσουμε την γραφειοκρατία και το κομματικό κράτος και να απελευθερώσουμε τους ικανούς δημοσίους υπαλλήλους.

Το δημόσιο δεν μπορεί να είναι παιχνίδι, χρειάζεται γενική θεώρηση. Αξιολόγηση υπαλλήλων και δομών, αξιολόγηση αποτελεσματικότητας, το δημόσιο είναι για να εξυπηρετεί τον ιδιωτικό τομέα.

Μάκης Γιομπαζολιάς σε Παναγιώτη Λαφαζάνη: Τι δημόσια διοίκηση θέλετε;

Δεν έχω μπερδέψει κανέναν. Μέχρι να κάνουμε την μετάβαση στο σοσιαλιστικό κράτος, θα αγωνιζόμαστε για αυτό το κράτος. Δεν θα είναι κράτος πελατειακών σχέσεων και διαπλοκής. Αυτό το κράτος δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια.

Όλγα Τρέμη σε Βαγγέλη Μεϊμαράκη: Θα εφαρμόσετε κατά γράμμα το μνημόνιο;

Είναι αλήθεια ότι τα μέτρα που μας έφερε ο Τσίπρας, είναι το μόνο νέο που έφερε. Μας είπε ότι διαπραγματεύτηκε σκληρά, ότι έμεινε 17 ώρες, όμως η συμφωνία κρίνεται από το αποτέλεσμα. Δυστυχώς δεσμεύτηκε για τις συντάξεις. Εγώ δεν θα δώσω υποσχέσεις. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο ασφαλιστικό, πρέπει να έρθουν επενδύσεις, να βρούμε μαύρη εργασία, το δημογραφικό είναι τεράστιο ζήτημα.

Η κυβέρνηση που θα σχηματίσουμε θα είναι συνεργασίας. Ως πρόεδρος της βουλής κατάφερα να συνθέτω απόψεις και νομίζω ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο.

Αντώνης Σρόιτερ σε Αλέξη Τσίπρα: Ποιους προστατεύεται με τα μέτρα που φέρατε; Τον ΕΝΦΙΑ θα τον πληρώσετε;

Ο λαός θυμάται τι έφερε η κυβέρνηση Σαμαρά και τι καταφέραμε εμείς. Υλοποιήσαμε υπόσχεση για 100 δόσεις, φέραμε νόμο για ανθρωπιστική κρίση. Ταυτόχρονα καταφέραμε να αφήσουμε ανοιχτό παράθυρο για συλλογικές διαπραγματεύσεις, να διατηρήσουμε το ΕΚΑΣ. Με παράδοση ή με διεκδίκηση θα φέρναμε κάτι καλύτερο;

Ούτε τότε μπόρεσα να ξεφύγω από την υποχρέωση. Ο ΕΝΦΙΑ είναι παράλογος φόρος που θεσμοθετήθηκε από την οικονομία, θα καταργηθεί όταν πάει μπροστά η οικονομία.

πολιτικοί αρχηγοίdebateαπαντήσειςεκλογές 2015Has video:
Keywords
σία κοσιώνη, τσιπρας, ενφια, ΦΠΑ, δις, δεη, χρεος, σρόιτερ, ΠΑΣΟΚ, σημαίνει, τραπεζες, λαφαζάνης, μνημονιο, νέα, ελλαδα, καμμενος, εκλογες, ΚΚΕ, σχολεια, βουλη, σαμαρας, video, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, συριζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, ολγα λαφαζανη, αυξηση φπα, διακοπες δεη, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, χαρατσι δεη, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, μνημονιο 3, ιταλια εκλογες, εκλογες 2015, αξιολογηση, κομματα, χωρες, το θεμα, σρόιτερ, αφορολογητο, γνωση, δουλεια, εθνικη, εργασια, θεμα, θητεια, νεα μετρα, νησια, οικονομια, ψεματα, αυξηση, ασφαλιστικο, βατομουρο, γινει, γινεται, γιατροι, γραμμα, δημοσιο, δυστυχως, διοικηση, δις, δωσει, εγγυηση, ευρω, ειπε, υπαρχει, επενδυσεις, εποχη, ερευνες, ευθυνη, ζωνες, ιδιο, υπηρεσιες, θεοδωρακης, κυβερνηση, κυκλος, λαθη, λαφαζάνης, ματια, νυχτα, νοσοκομεια, οδος, οφελος, προβληματα, πορτα, σπιτι, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χτισιμο, ωρες, ειπαμε, εξαγωγες, ερωτησεις, εθνικο, χωρα, λαφαζανη, μεινει, μπροστα, μυαλα, ουρα, πακετο, παιχνιδι, σημαίνει, θετικα, χερια, χουκλη
Τυχαία Θέματα