Προς… αναδόμηση το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Μπορεί ακόμα να μην έχουν κοπάσει τα επινίκια για τη διπλή εκλογική νίκη της ΝΔ τον Μάιο και τον Ιούνιο και μπορεί το κόμμα να «ανεβάζει» στροφές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο, ωστόσο, ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις σχετικά με τις ευρωεκλογές του 2024 που θα διεξαχθούν περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν την προεκλογική περίοδο άνοιξε εμμέσως το θέμα όταν, αναφερόμενος στην υπόθεση Γεωργούλη, ουσιαστικά ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αλλάξει τον εκλογικό

νόμο για τις ευρωεκλογές και να επαναφέρει τη λίστα στα ψηφοδέλτια, αντί του σταυρού προτίμησης, που είχε καθιερωθεί επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά για τις ευρω-κάλπες του 2014.

Στο ίδιο πλαίσιο, έχουν υπάρξει και πληροφορίες ότι η κυβέρνηση εξετάζει να ανεβάσει στο 5%, από 3% που είναι σήμερα, το «κατώφλι» εκλογής ευρωβουλευτή (με το βλέμμα στραμμένο προς τα μικρότερα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ), αν και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον Real FM, δεν έδειξε ότι η κυβέρνηση βιάζεται να τρέξει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την άλλη, και με αφορμή δημοσίευμα της «Εστίας» που ήθελε τον άρτι αποχωρήσαντα από το ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο, να οδεύει προς την ευρωλίστα της ΝΔ (κάτι που προς το παρόν υπάρχει μόνο σε επίπεδο φημών), επανήλθε στο προσκήνιο η ονοματολογία σχετικά με τα πρόσωπα που θα συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και ποιοι από τους σημερινούς ευρωβουλευτές δεν θα είναι και πάλι υποψήφιοι για το «demi-cercle» στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τους οκτώ ευρωβουλευτές που είχαν εκλεγεί με τη ΝΔ το 2019, ήδη ο ένας (Γιώργος Κύρτσος) έχει αποχωρήσει από την ομάδα, ενώ η Μαρία Σπυράκη, μετά την περιπέτειά της με την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα, ήδη εξαιρέθηκε από τις εθνικές εκλογές και θεωρείται αμφίβολο αν θα ξαναείναι υποψήφια για το Ευρωκοινοβούλιο.

Από εκεί και πέρα, δύο θητείες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συμπληρώνουν οι Θοδωρής Ζαγοράκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Ελίζα Βόζεμπεργκ και θεωρείται βέβαιο ότι κάποιοι εξ αυτών δεν θα είναι και πάλι υποψήφιοι, στο πλαίσιο της ανανέωσης σε πρόσωπα που θα επιδιώξει ο Κ. Μητσοτάκης. Ασαφές είναι ακόμα και το τι θα γίνει με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, που το 2019 ήταν πρώτος σε ψήφους, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν ο επικεφαλής της ευρωομάδας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, το επιθυμεί, θα είναι και πάλι στην ευρωλίστα του κόμματος, κάτι που φαίνεται αρκετά πιθανό.

Όσον αφορά, δε, στα ονόματα που «παίζουν» για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, αν και πηγές του κόμματος υπογράμμισαν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς και ότι την τελική σύνθεσή του θα τη «σφραγίσει» και θα την αποφασίσει ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό ενδέχεται να συμπεριληφθεί ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας. Επίσης, φαίνεται ότι για την ευρωλίστα «παίζει» και το όνομα του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εκφράσει ενδιαφέρον να επιστρέψει στην αυτοδιοίκηση.

Ένα τρίτο όνομα, για το οποίο έχει ακουστεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο αξιοποίησής του από τον Κ. Μητσοτάκη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, αν και δεν υπάρχει ακόμα κάτι χειροπιαστό, είναι αυτό του Πύρρου Δήμα, ο οποίος μετά τις εκλογές του Μαΐου, είχε γράψει στα είχε γράψει στα social media ότι «απόψε νίκησε η λογική». Ίδωμεν…

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους – Ποια θέματα βρίσκονται στην ατζέντα

Φλωρίδης: «Φρένο» στους καθ΄ έξιν μηνυτές, έρχονται πρόστιμα και ποινές – Παρέμβαση Φάμελλου για ανεξάρτητες αρχές

Αχτσιόγλου: Πολύτιμος, περισσότερο από ποτέ, σήμερα ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα