«Πονοκέφαλος» στο Μαξίμου για τα προαπαιτούμενα - Πιθανές διαρροές από... απρόθυμους βουλευτές της συγκυβέρνησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισχυρό «πονοκέφαλο» φέρνει στην κυβέρνηση η ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα το βράδυ της Πέμπτης καθώς δεν θέλει να αντιμετωπίσει απώλειες κατά την διάρκεια της κρίσιμης ψηφοφορίας, ιδιαίτερα από βουλευτές της επαρχίας που δέχονται αφόρητες πιέσεις εξαιτίας του φόρου στο κρασί, τα «κόκκινα» δάνεια, τους πλειστηριασμούς αλλά και την αύξηση του ΕΦΚ κατανάλωσης.

Ενδεικτικό της εικόνας που έχει διαμορφωθεί στη Βουλή είναι η... απροθυμία που

δείχνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές να υποστηρίξουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου απέναντι στα «πυρά» που εκτοξεύουν οι συνάδελφοι τους της αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια της συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές. Από τους συνολικά 26 βουλευτές που έχουν ζητήσει να πάρουν τον λόγο στην επεξεργασία του νομοθετήματος μόλις τέσσερις είναι αυτοί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Μπγιάλας, ο Γιώργος Ουρσουζίδης, ο Γιάννης Θεοφύλακτος και η Νίνα Κασιμάτη. Ενώ από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, έχει δηλώσει ότι θα παρέμβει μόνο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Και όλα αυτά με την σημείωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει συνολικά στις τρεις κοινοβουλευτικές επιτροπές που συνεδριάζουν για το συγκεκριμένο νομοθέτημα 75 βουλευτές.

Μπγιάλας: Να αποσυρθεί η διάταξη για την φορολόγηση του κρασιού

Να αποσυρθεί η διάταξη για την φορολόγηση του κρασιού πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του στην επεξεργασία του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής. «Είναι μικρή η επιβάρυνση, αλλά για ψυχολογικούς λόγους να το αποσύρουμε και να μπει η ίδια επιβάρυνση στο ουίσκι, στη βότκα, το τζιν», ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος μίλησε για ένα σύμβολο πολιτισμού όπως είναι το κρασί που δεν μπορεί να φορολογηθεί επιπλέον. «Υπάρχουν ποτά, τσιγάρα, βότκες. Όχι ρε παιδιά το κρασί. Δεν έχετε να κερδίσετε πολλά. Πιστεύω καλή πρόθεση έχετε. Εμείς δεν πρόκειται να ρίξουμε την κυβέρνηση γι’αυτό. Δείτε το όμως. Δεν αξίζει τον κόπο».

Προβληματισμός στους ΑΝΕΛ

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στο συγκεκριμένο νομοθέτημα η κυβέρνηση δεν θα βρεί στήριξη από το σύνολο της αντιπολίτευσης ενώ την ίδια στιγμή οι ΑΝΕΛ, διά μέσου του εισηγητή τους Δημήτρη Καμμένου στην επεξεργασία του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές εκδήλωσαν τον προβληματισμό τους για το άρθρο 14 που προβλέπει την φορολόγηση του κρασιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την στάση που θα κρατήσουν οι ΑΝΕΛ θα εξαρτηθεί η «τύχη» του συγκεκριμένου άρθρου. Και αυτό γιατί αν τελικά οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο στην επιτροπή, με δεδομένο το γεγονός ότι τα υπόλοιπα κόμματα θα κρατήσουν αρνητική στάση, τότε αυτό θα σημάνει ότι το επίμαχο άρθρο δεν θα εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια. Ακριβώς όπως είχε γίνει πριν από μερικές μέρες με το άρθρο που προέβλεπε την επιβολή φόρου στην ελληνική μπύρα...

προαπαιτούμεναΜαξίμουνομοσχέδιο«κόκκινα» δάνειαΑΝΕΛHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα