Πάνω από 300 νεκροί στο Νότιο Σουδάν - Η πρωτεύουσα κλονίζεται από ένοπλες συγκρούσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από τριακόσιοι άνθρωποι, έχει αναφερθεί ότι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ τους και πολλοί πολίτες και ένα Κινέζος ειρηνευτής, σε μια νέα μάχη στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, Τζούμπα, αυξάνοντας την ανησυχία ότι η χώρα θα επιστρέψει σε έναν εμφύλιο πόλεμο.

Οι νέες συγκρούσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, μεταξύ στρατευμάτων πιστά στον Σάλβα Κιρ, τον πρόεδρο της χώρας, και στρατιωτών ου υποστηρίζουν τον αντιπρόεδρο, Ριέκ Μαχάρ. Παρατηρητές της διαμάχης δηλώνουν πως είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία ειρήνης

που έκλεισαν τον Αύγουστο οι δύο κύριες φατρίες της νέας χώρας κρατιέται «από μια κλωστή».

Μετά μια παύση της μάχης την Κυριακή, την μέρα που το Νότιο Σουδάν γιορτάζει την ανεξαρτησία του από το Σουδάν, οι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν πάλι την Κυριακή και την Δευτέρα, φέρνοντας φόβους για μια επιστροφή του εμφυλίου πολέμου.

Το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προτρέπει και τις δύο πλευρές να τερματίσουν την διαμάχη και έχουν επικοινωνήσει με περισσότερους ειρηνοποιούς μετά από μια σύσκεψη την Κυριακή.

Τα 15 μέλη του συμβουλίου απαίτησαν από τον Κιρ και τον Μαχάρ να «δεσμευτούν ουσιαστικά και πραγματικά στην συνολική και την άμεση εκτέλεση την συμφωνίας ειρήνης, συμπεριλαμβανομένου και της μόνιμης παύσης του πυρός και την απομάκρυνση των στρατιωτικών δυνάμεων από την Τζούμπα».

300νεκροίΝότιο ΣουδάνΤζούμπαένοπλεη σύγκρουσηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα